Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

22. November '15 21:19 by Jørli Petersen

Fra 180 til 150 procent

Ferrari F80 Concept

Finansloven for 2016 rummer mindst en meget stor overraskelse. En reduktion af registreringsafgift på nye biler fra 180 til 150 procent.

Når, eller hvis denne Ferrari F80 på noget tidspunkt kommer til Danmark, bliver den billigere end beregnet. Afgiften er kun 150 procent mod tidligere 180.

Denne nedgang på 30 procent har omgående fået landets bilimportører til at komme med nye priser på biler, og når man regner i procent på denne måde, er det selvfølgelig de dyreste biler, der har størst fordel af finanslovens uventede reduktion af afgift.

De små biler, som har været meget dominerende på det danske marked de seneste år, får ikke gavn af de nye og lavere afgifter. De små biler betaler i forvejen den mindst mulige afgift til staten, så disse biler falder ikke en krone som følge af de nye afgifter, men den ændrede afgift kan betyde, at danske bilkøbere rykker en klasse op i størrelse, for man skal ikke så højt op på prislisten, før man kan få øje på et prisfald.

En lavere afgift på nye biler betyder også, at det bliver lidt billigere at tilkøbe en del af det sikkerhedsudstyr, som i mange tilfælde bliver fravalgt af danske bilkøbere.

Den dumme løsning

En mulig forklaring på det uventede fald i registreringsafgift, kan være et stigende pres fra EU mod de danske registreringsafgifter. Med en hurtig reduktion på 30 procent, kan finansministeren holde EU lidt fra livet et par år, men samlet set er regeringens løsning på den danske bilbeskatning en ubehjælpsom eller direkte dum løsning.

Da forslaget blev fremlagt skete der to ting med et minuts varsel. Al levering af nye biler blev stoppet, indtil de nye afgifter er gældende. Det næste der skete, var et dramatisk prisfald på alle brugte biler. Mange danske bilejere kan pludselig konstatere, at gælden i familiens bil er større end den faktiske handelsværdi, en række af de aftaler der er indgået i tiden op til de nye afgifter, bliver søgt genforhandlet, mens beskatning af firmabiler og leasingaftaler skaber både vindere og tabere.

Regeringen skulle i stedet have trukket et gammelt forslag frem fra skammekrogen. En løbende reduktion i registreringsafgiften på en procent hver måned. Et så lille prisfald vil ikke have den store indflydelse på salget af nye biler, Familien Hansen kan måske spare tre procent ved at vente i tre måneder på at handle, men den gamle biler er faldet mindst lige så meget i samme periode, og brugtværdierne er nogenlunde forudsigelige med den fremgangsmåde.

Samtidig kunne man med sikkerhed sige, at spørgsmålet om de danske bilafgifter er løst om 100 måneder. Bevares, 100 måneder er ikke lige om hjørnet, men man kommer en måned nærmere hver eneste gang vi runder den første i en måned, med mindre selvfølgelig, en ny regering finder på noget andet, og begynder forfra med afgifter på danske biler. Nøjagtigt som med broafgiften over Storebælt, som er den nye malkeko for skiftende regeringer.

Pin It on Pinterest