Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

16. June '21 20:36 by Jørli Petersen

Fra C6 til DS9

Den franske præsident Macron skal de næste år friste tilværelsen i en DS9, som bliver hele Frankrigs topmodel, men inderst inde er DS9 en forlænget 508, tilsat en masse dun, læder og luksus.

Citroen har siden den sidste C6 rullede af samlebåndet manglet en topmodel. En bil som selv den franske præsident kunne tillade sig at vise sig i, så det er ikke kun Citroen, – det er hele den franske bilindustri, der har manglet den egentlige topmodel, og nu er den her.

Måske.

Ikke uventet står der ikke Citroen på navneskiltet. Der står selvfølgelig DS på bilen, og den nye top DS’er får nummer 9, så fra nu skal Macron nyde tilværelsen i den dybe læderstue, som i hele bilen har velformede sæder, som alle er individuelt justerbare, ikke kun i alle sædets indstillinger, men også i belysning, lyd og billede, hvis man vælger den absolut største pakke med alt ekstraudstyr.

Chaufførafdelingen i den nye DS9.

Ny DS9 er en ordentlig slæde. Med en akselafstand på 290 cm er banen kridtet op. Det er en bil, der kræver en vis grad af præcision, hvis bilen skal parkeres i en standard parkeringskælder, og det bliver ikke lettere, når man ser på bilens bredde, der oplyses til 193 cm, men alt det må chaufføren tage sig af, for Macron og hans lige skal kun lade sig transportere på bedst mulig vis, og selvfølgelig har DS stoppet alle nyhederne i den nye DS9.

Vi kan heller ikke undgå at tale undervogn, når vi har fingre i en topudgave af Citroen og nu DS, og DS9 har det nye ”analysesystem”, hvor en radar konstant overvåger vejbanen umiddelbart foran bilen. Hvis der skulle vise sig lidt bump eller huller, bliver bilens fire hjul individuelt indstillet til at gør en passage så komfortabel som muligt, og så skulle C-stolpen (bagstolpen) være en slags hyldest til den originale DS fra 1955, – det var den gang Citroen selv kunne lave deres topmodeller.

Uret og start/stop knappen er ægte DS.

Indtil videre har vi hygget os med design, udstyr og undervogn, men der hvor det måske kniber, er alt det med teknik. DS9 kommer først som E-Tense PHEV, – med andre ord som plug-in hybrid.

Det er PSA løsningen med 225 HK, der er proppet i DS9, og selv om vi er ganske godt tilfreds med denne løsning i Opel Grandland X, er det ikke en løsning, der er en værdig motorisering af hele Frankrigs topmodel.

Helt basalt er det en 1,6 liters benzinmotor med turbolader, – så prøv igen at stave til topmodel. Det klinger hult, så hvad med noget 3-liters V6, ja, vi ved godt den gamle Europamotor ikke laves mere, men der må være andre muligheder, eller endnu bedre, hvad med en monster-diesel til DS9?

Svaret fra DS er indtil videre et nej. De næste varianter bliver ligeledes PHEV, næste version bliver 250 HK i samlet ydelse, og endelig kommer en 360 hestes med træk på alle fire hjul, men igen er det 1,6 liters benzin, der skal trække Macron det sidste stykke op til skihytten i de franske alper, for det begrænsede batteri er for længst drænet for energi, rækkevidden på en fuldt opladt DS9 er omkring 48 km, og resten af tiden er man overladt til de smuler, der kan falde af, når benzinmotoren er sat på hårdt arbejde på de franske motorveje.

En topmodel med 1,6 liters benzinmotor. Helt ærligt. Hvem gider være fransk præsident? Så hellere et job som tysk kansler.

Endelig meddeler DS, at der også kommer en ren benzinudgave af DS9. Igen er det 1,6 motoren der lægger de 225 turboheste helt uden elektrisk assistance, men uanset hvad, 1,6 til en rigtig præsidentslæde er for fedtet.

Danske muligheder? Jo da, DS9 kommer til Danmark, men endnu er der ikke sat tid på en dansk introduktion, ligesom man ikke har set nærmere på mulige danske priser, men DS9 som PHEV lægger mindre end 40 gram CO2 for hver kørt kilometer, så man kan så let som ingenting hygge sig med lave danske afgifter, i det mindste frem til nytår, hvor regeringen skal se nærmere på næste års afgifter for biler med plug-in teknik.

Bilens bagstolper skulle være en hyldest til den klassiske DS’er fra 1955.  Æh…., den er lidt vanskelig at fange, måske man skal se bilen “live” for at se, om der er noget om snakken.

Pin It on Pinterest