Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

3. December '20 20:27 by Jørli Petersen

Fra C6 til DS9

Selvfølgelig er der noget ganske særligt gemt under den kommende franske topmodel. Indtil videre har vi kun et navn, og ikke meget mere.

For ikke så længe siden var den absolutte topmodel hos Citroen model C6. Det var den sjældne model, det var bilen til den franske præsident, og siden C6 udgik af produktion p.g.a. en solid gang besparelser i PSA koncernen, har den franske præsident faktisk været uden bil. Renault har ikke rigtigt noget der passer i størrelse, Peugeot har kastet håndklædet i ringen, og selv om det ikke er specielt præsidentielt at køre SUV, har Macron blandt andet haft sin bagdel parkeret på bagsædet i en DS7, for en rigtig luksus Citroen hedder i dag DS.

Til september næste år er der ny fransk præsidentslæde. Navnet på nyheden er DS9, og det svarer godt til de mange rygter, der har ment, at den næste franske præsidentbil var en Citroen C9, så rygterne havde en ud af to rigtige.

Den kommende topmodel kommer i flere udgaver, hvor topmodellerne i pagt med tiden er biler af typen plug-in hybrid. Hvis ikke man gider alt det med ledninger og opladning, kan man også få en helt almindelig DS9 med traditionel 2-liters benzinmotor, der lægger pæne 225 HK, men der er ingen tvivl om, at Citroen og dermed DS satser på de to modeller, der har tilnavnet E-tense, der er en fransk betegnelse for plug-in hybrid.

DS9 er allerede ved at tage ophold omkring franske paladser.

I overflod kommer DS9 med to typer plug-in. Den lille udgave har en samlet effekt på max 225 HK, denne model trækker på forhjulene, mens den kommende topmodel får typebetegnelse 4×4 360, og her er der skruet op for både el-motor, mens benzindelen er den 2-liters med 225 HK.

Batteripakkerne i de to gange plug-in modeller er identisk med 11,9 kWh, som giver bilerne en rækkevidde på 48 km på ren el, og ser man på de officielle forbrugstal, skulle en plug-in DS9 kunne nøjes med 1,5 liters benzin for at tilbagelægge 100 km, mens CO2 udledningen er nede på 33 gram per kørt kilometer.

Udregnet med dagens bilafgifter, begynder det at ligne en billig bil, forstået på den måde, at bilen nyder godt af det lave forbrug, og igen, – med de nuværende danske bilafgifter, kan PHEV modellen være billigere end den klassiske model, der kun har benzinmotor, mens det er omvendt i Frankrig, hvor man ikke forstår noget som helst af alt det med afgift på biler.

Modsat er det fælles for alle markeder, at DS9 er en ordentlig slæde. Med en totallængde på 493 cm og en bredde på 185 cm uden at medregne sidespejle, har DS eller Citroen allerede sendt de første signaler om god komfort til landets præsident, og hvis vi yderligere medregner en akselafstand på 290 cm, er der med sikkerhed dømt rigtig god benplads på bagsædet.

De mulige danske priser er selvfølgelig ukendte, da bilen tidligst vil være i Danmark et godt stykke ind i efteråret 2021, men vi kender de franske priser, så salget er så at sige allerede i gang. Billigste DS9 kommer til at koste omkring 50.000 Euro. For de penge får man DS9 med traditionel benzinmotor, mens de to modeller med plug-in system kommer til at koste fra 57.000 Euro og til godt 80.000 Euro, der menes at være prisen på den dyreste DS9.

To varianter af PHEV eller plug-in hybrid plus en helt traditionel udgave med en yderst traditionel benzinmotor, som ved første øjekast godt kan synes for lille til at være berettiget til at ligge i en topmodel.

Der er selvfølgelig også et ”men”, når vi taler fransk luksus. Den tidligere Citroen C6 blev hevet til Danmark med lodder og trisser, og kun fordi den daværende importør var fabriksejet. I dag er situationen anderledes. Nutidens importør af både Citroen og DS er privatejet, og vi skal hilse og sige, at man ser meget nøje på kroner og øre hos Interdan, der importører DS.

Derfor er det slet ikke sikker, danske købere får mulighed for at køre ny DS topmodel, som selvfølgelig har noget helt særligt gemt i undervognen. Citroen eller DS kalder systemet for Active Sence Suspension, i tilgift skriver man controlled damping, så der er et eller andet specielt gemt under DS9.

Hvad det er, og hvordan det virker må desværre vente til vi nærmer os den officielle debut, men Citroens traditioner på netop dette område er både lang og hæderkronede. Sidste Citroen med den hydropneumatiske undervogn var foruden C6 den udgåede firmabil C5, der kunne fås med ægte Citroen undervogn, hvis man betalte ekstra. Den traditionelle C5 havde mekanisk undervogn.

Front efter ny opskrift, hvor man begrænser mængden af luft til de ædlere dele, også selv om benzinmotoren kan yde op til 225 HK med lidt turbohjælp. De to plug-in udgaver yder også 225 HK eller 360 HK i topversion. Sidstnævnte har træk på alle fire.

Plads til en fransk præsident og andet godtfolk.

Førerplads indrettet efter den meget nyopfundne DS metode.

Pin It on Pinterest