Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

22. October '19 15:14 by Jørli Petersen

Fra el til brint-teknologi

Renault har i al stilhed udviklet to varebiler der kører på brint. Man har taget de to tvivlsomme el-varebiler og tilsat en brintmotor, som pludselig giver uendelig rækkevidde og det rene nul i både CO2 og partikler. Foruden brintmotoren, har bilerne en 10 kW batteripakke, der fungerer som buffer.

Renault er to type elbil. Små, praktiske elbiler med flot rækkevidde, og varebiler med meget mere end et betænkeligt lille batteri, som giver både Kangoo og Master voldsomt begrænset rækkevidde.

Nu viser det sig, at Renault havde gemt et par solide esser i baghånden. De noget skumle el-varebiler med tilnavnet Z.E. bliver nu udvidet med det man er begyndt at kalde en range-extender, – en rækkevidde udvider – eller på mere almindeligt dansk, eget kraftværk, som kan være mange ting.

Senest har vi set Ford benytte dette trick på Transit, Opel og GM har benyttet benzinmotoren til at gøre bilens rækkevidde næsten uendelig, men Renault har valgt brint, nøjagtigt som Toyota og Hyundai.

Allerede i indeværende år, er Renault klar med Renault Kangoo Z.E. Hydrogen, og i løbet af 2020 kommer den større Master som fuel-cell eller brintbil, og konstruktionen er den samme, som vi finder hos Toyota og Hyundai, som indtil videre er de eneste med ”rigtige” brintbiler.

Man tanker en brintbil på samme måde, som man tanker en bil der kører på gas. Man tilslutter en studs og trykker på en knap.

Grundkonstruktionen er en el-motor, og i stedet for at hænge fast i diverse former for ladestandere, tanker man en gang brint på samme måde som benzin, og så sidder en lille forbrændingsmotor og sørger for noget rotation i en generator, som igen sørger for rigelig strøm til at drive bilen.

Renault taler om en vægtforøgelse omkring 200 kg i egenvægt for Master, Renault oplyser også, at brintbilerne er udviklet siden 2014 i samarbejde med det franske firma Symbio, der er en del af Michelin koncernen, og så bliver det pludselig ekstra interessant, for Michelin har mere end meget nære kontakter til PSA.

Som det er tilfældet med alle der viser nye brintbiler, taler man underligt nok om rækkevidde, selv om man normalt ikke taler om rækkevidde på benzin- og dieselbiler.

Der er ikke de store forskelle når man sidder bag rattet. Den store forandring bliver, at brint regnes i kilo, hvor traditionelt brændstof udregnes i liter

De nye brintbiler tankes på samme måde som man tanker biler på gas, det tager nogenlunde lige så lang tid at tanke en brintbil som en dieselbil, men Renault oplyser, at man med fuel-cell udgaverne af Kangoo og Master tredobler rækkevidden i forhold til bilen som ren el-bil.

For den meget kritiske Master er brintdelen løsningen på det kritiske problem. Rækkevidden forøges fra noget der ligner 120 km i godt vejr til 350 km i alt slags vejr, og så tager de kun fem minutter, at tanke til yderligere 350 km, og hvis man er utilfreds med rækkevidde, kan man blot gøre brinttanken større under bilen.

Renault har ikke sagt noget om priser på de to gange nye vare-brint-biler. Vi ved kun, at Kangoo Fuel-Cell er klar i indeværende år, og Master kommer til sommer næste år.

Kangoo Z.E. og Master ditto har fået en ekstra linje i modelbetegnelsen. Nederste linje hedder Hydrogen, og det gør pludselig de to gange Renault varebiler super anvendelige døgnet rundt og tværs gennem landet på hasteopgaver.

Pin It on Pinterest