Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

22. January '24 20:53 by Jørli Petersen

Fra grønt til smart

Tidligere Prius skulle på en underlig måde give indtryk af noget grønt, noget med varme sweatre, fodformede sko, gummirøjser og andet, som skulle signalere grøn omstilling. Nu har man skiftet hest. Heldigvis.

Da vi hentede testbilen, lå der en prisoplysning i bilen, men desværre var det en pris, der var gældende sidste år. Vi har kørt Prius i januar -24, så der er røget 15.000 ekstra på basisprisen, og vi har selvfølgelig justeret prisen til det tidspunkt, hvor vi gjorde denne test færdig, og netop afgifter spiller en betydende rolle for alle biler af PHEV typen.

Når rådhusklokkerne igen ringer et nytår ind, går det endnu engang galt for biler af PHEV typen, så hvis man vil have noget plug-in, skal det være i indeværende år. Den sidste trøst må så være, at der er godt og vel 11 måneder til at beslutte sig, men den opvakte læser vil måske spørge: ”Kan man ikke købe en almindelig Prius hybrid, måske mild-hybrid, og hvad med noget Prius diesel?

Det sidste spørgsmål viser, at man ikke har fulgt særlig grundigt med i Toyotas modeller de senere år, det japanske mærker har slet ikke personbiler med dieselmotor længere, eneste lille mulighed er en Hilux på hvide nummerplader. Skal man have diesel i en Toyota, er det en varebil, og så er det igen med Hilux som undtagelse, en fransk diesel man får udleveret, og så vender vi tilbage til Prius, hvor eneste model i EU er Prius som PHEV eller plug-in hybrid.

Kun en enkelt model

Vi fornemmer noget BZ’er kabine i Prius, og vi tager især afstand fra det kamera der sidder øverst på ratstammen, som hele tiden kommer med dumme bemærkninger.

Det er et meget snævert modelprogram, Toyota tilbyder. Vi kan så tilføje et desværre, for i det store udland kan man også få Prius med samme 2-liters, som er basis i PHEV-modellen, men uden tilhørende el-motor lægger Prius i det store udland 195 HK, og med den oplysning vejrer vi pludselig morgenluft. Det vil være en meget interessant model, og den vil sikkert også være billigere end dagens PHEV med de nye afgifter, så det ligner mere et politisk valg fra Toyota, som kun ønsker at køre en lidt grøn profil omkring Prius, der også er blevet betydeligt mere tillokkende med det nye design.

Tidligere skulle man enten være arkitektstuderende på forhøjede studielån eller bare lidt småtosset for at køre Prius, for designet var alternativt, men det umiddelbare indtryk af ny Prius er også, at bilen ser ud til at være blevet mindre, men det er faktisk ikke tilfældet.

Gode sæder i en velordnet kabine, som igen er sat i en bil med mere sporty fornemmelse end man umiddelbart skulle tro.

Selv siddehøjden på bagsædet er af en sådan karakter, at ny Prius også har en fremtid som taxi i USA, hvor det vrimler med Prius i de store lufthavne på kysterne, og den næste gode nyhed til kommende Prius købere må være, at ny Prius også kører bedre end sin forgænger.

Selv om Prius med ekstra batteri og elmotor er tungere end nødvendigt, er der stadig en god portion handling i Prius, den styrer præcist og hurtigt, den kører i den retning man peger med rattet, og når der er masser af saft og kraft i batteripakken på 13,6 kWh, er der også rigeligt med skub i Prius, der kan starte som en fuldblods ellert for grønt, og samtidig følge med de mellemhurtige på motorvejen, samtidig med man må undre sig noget, for tophastigheden for Prius er 177 km/t, – og vurderet på teknikken burde bilen være noget hurtigere. Især når man tager bilens vindglatte design i betragtning, så den eneste forklaring må være, at Toyota på en eller anden måde har sat en prop i hullet, uden vi kan sætte en finger på gerningsstedet.

Siddehøjden på bagsæderne ser ikke ud af meget, men den er bedre end de fleste sikkert tror.

Denne underlige detalje er også årsag til vor interesse for Prius som almindelig Prius uden PHEV og med 195 benzinheste til CVT gearkassen, og selvfølgelig, ingen test af en Toyota uden en svingom med mærkets CVT gearkasser.

Hos Prius i nyeste aftapning, har Toyota nok engang gjort systemet bedre. En mere – må vi kalde det normal type automatgearkasse, en CVT kasse, som ikke i samme grad fiser motoren op i omdrejninger ved mindste lejlighed, og forklaringen på forbedringen er en udbygning af gearkassen, som nu er blevet tilsat et såkaldt planetgear, der er en samling tandhjul i et ikke nærmere lovgivet antal, som kan give forbedret udveksling og sikre overførsel af masser af moment, men det er ikke moment Prius lider af. Til gengæld er det endnu en omkostning til det automatiske gear, så selv om Toyotas nye system virker bedre, kan det også ligne en slags lappeløsning, frem for at gribe til en anden type automatgear, men på nederste linje kan vi konstatere, at det virker, det er blevet bedre, men vi er stadig ikke helt i mål.

Vores nummer to

I det store udland uden for EU med tilhørende lande i en slags fanklub, henter Toyota de 195 HK fra en 2-liters. Den model vi kan købe, kører med en slags kastreret model med 152 benzinheste, mens el-motoren kan lægge 160 HK, når det er bedst, og samlet mødes de to forskellige typer motor med et max på 223 HK, og som vi tidligere skrev, når er er saft og kraft i batterierne, er der for alvor skub i ny Prius. Så skal de fleste andre stå tidligt op for at følge med, så de lidt frække farver Toyota gerne vil markedsføre omkring ny Prius, er ikke kun signalværdi. Der er bund i det budskab Prius udsender.

Bagagepladsen er god for de fleste, men i forhold til prisklasse, kan man få meget mere andre steder.

Vi sender en solid gang plusser til Prius, som var vores nummer to, da der skulle fordeles point til Årets Bil i Danmark. At Prius ikke vandt ved de fleste, men når vi kravler så højt op på pointskalaen, er det på grund af bilen køreegenskaber, den dynamik, styreegenskaber, opsætning af undervogn og alt det andet smånørdede, bare passer til en moderne type bil.

Vi noterer heldigvis også, at man nu vinker farvel til det Toyota mente var signalværdi i en tid med grøn omstilling, nu gør man mere ud af det vindglatte design, og så lukker vi med et par beklagelser, som Toyota selv påpeger. Det er første gang vi har hentet en testbil, hvor vi samtidig modtager en brugervejledning i, hvordan man afbryder den advarsel, som hele tiden bimler og bamler, så snart man overskrider gældende fartgrænse, så kører man i byerne, skal man hele tiden lytte til alarmer, når tempoet ryger fra 49 til 51 km/t.

Det er ikke Toyotas skyld. Det er desværre tidens takt og tone, at man har den slags dumme-alarmer i alle nye biler, og vi vil sætte stor pris på en form for individuel kontakt, hvor man på en grundopsætning på skærmen kan samle, vælge, og efterfølgende afbryde det ønskede efter start, for hvis ikke alarmerne bimler hver gang  bilen starter, kan man ikke få fem stjerner hos EURO Ncap, men den gang brok, er en helt anden historie. Men tænk hvis man kunne samle og fjerne alt det irriterende ved tryk på en enkelt knap. Saligheden ville brede sig i enhver ny personbil.

At Prius heller ikke kan monteres med trækkrog, er til gengæld direkte kritisabelt, og en 100 procent Toyota beslutning. Det ser vi gerne ændret ved først givne lejlighed.

2-liters benzinmotor trækker op i det samlede resultat, men desværre er motoren også neddroslet i forhold til andre versioner af samme motor. El-delen i Prius er til gengæld voldsom, men vi kunne ikke nå de 70 km i rækkevidde, som Toyota mener er muligt. Måske fordi vi kørte i januar, men vi kører bedre end gennemsnittet for plug-in biler, men noget fra vores rekord.

Toyota Prius 2,0 VVT PHEV

Pris: fra 444.990 kr

Pris for testbil: 459.990 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

Aut type e-CVT

Samlet:

223 HK v. 6100 o/m

Benzinmotor – 152 HK

190 Nm v. 4400-5200 o/m

Elmotor – 160 HK

Batteripakke: 13,6 kWh

0-100 km/t: 6,8 sek

Tophastighed: 177 km/t

Forbrug: 143-200 km/l

Rækkevidde el WLTP: 66 km

Kørevægt: 1545-1605 kg

Totalvægt: 1995 kg

Trailer: 0/0 kg

CO-2: 11-16 g/km

Pin It on Pinterest