Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

19. September 11:52 by Jørli Petersen

Fransk brintbil

Det er fransk, det er brint, og læg især mærke til de seks små “tanke” under bilens bagagerum.

NamX har været fire år undervejs, forstået således, at man har været i arbejdstøjet i fire år. Før den tid har der sikkert været tænkt tanker, og NamX er en fransk virksomhed, en helt ny bilproducent, og de to grunlæggere har sikkert været voldsomt inspireret af Tesla, hvor det fælles for NamX og Tesla er elmotoren i bilen, mens NamX har valgt brint som drivmiddel, og for at gøre bilen opsigtsvækkende, har man gjort ekstra meget ud af netop brint, for at vise hvor fleksibelt og enkelt dette brændstof er.

Franske NamX HUV er italiensk design, bilen sættes i produktion senest i 2026, og vi gætter på bilen skal bygges i Italien.

NamX er grundlagt af fransk/marokkaneren Faouzi Annajah og bildesigneren Thomas de Lussac. Ledsaget en tilsyneladende ganske velpolstret tegnebog, tog man kontakt til italinske Pininfarina, der som bekendt kan lave lækre biler, og resultatet af dette samarbejde blev præsenteret i Italien sidste år, og bilens hedder indtil videre NamX HUV, der er et let omskrivning af SUV, hvor det store ”H” betyder hydrogen eller brint.

Siden er NamX HUV blev vist i Paris, den har været på tur til Goodwood, og nu er der planer om at sætte bilen i produktion, uden man af den grund oplyser hvor bilen skal bygges, men vi gætter på Italien, hvor diverse desigfirmaer har bygget biler for flere bilmærker.

Det specielle ved NamX er ikke, at bilen er en brintbil. Det specielle og det opsigtsvækkende er selve brintsystemet, hvor man kombinerer den permanente brinttank der fyldes på traditionel vis, som det kendes fra biler der kører på gas, med det ekstraordinære, hvor det ekstra man har tilføjet NamX, er seks små ekstra tanke, der er gemt under en slags ekstra lem over bagerste kofanger.

Det er mere lir, end det er genialt, men de seks små tanke kan udskiftes på sekunder, og hver tank har brint til 50 kilometer.

Disse seks ”hylstre” eller tanke kan hives ud, og erstattes med en fyldt tank på to sekunder. Man kører kort sagt ind til en brintbutik, der har disse små tanke liggende klar i en slags reol. Hvis man skifter alle seks små tanke, har man fået brændstof til 300 km, mens bilens permanente og traditionelle brinttank har rum til brændstof, som skulle række til 500 km.

På den måde har vi en bil med en rækkevidde på 800 km, noget der svarer til en meget økonomisk dieselbil, men hvorfor i det hele taget tale rækkevidde når det gælder brintbiler. Ingen taler om rækkevidde for en Ford Fiesta med benzinmotor eller en Mazda 6 diesel for den sags skyld.

Teknisk ved vi ikke meget om NamX HUV. De få oplysninger der er sluppet ud, er motoren i de to udgaver, der bliver sat til salg enten i 2025 eller 2026. Der er lidt usikkerhed om starttidspunkt for produktion.

Den lille ekstra tank fylder ikke meget, og vægten er også særdeles lav. Det er stort set kun selve tanken der har vægt af betydning.

NamX oplyser selv, at basisudgaven af deres HUV får 300 HK, som kan drive bilen til de første på 100 på 6,5 sekund. Topmodellen bliver en 4×4 udgave, det vil sige en elmotor på hver aksel, og samlet skal bilen yde 550 HK.

Og hvad skal sådan en NamX HUV så koste? Stik mod al tradition, har NamX allerede sat pris på den billigste model. Prisen er sat til 68.000 dollars, -det er omkring 475.000 kr med dagens kurs, men udmeldingen peger i det mindste i retning af en superdesignet brintbil til en pris på 500.000 kr eller derunder.

Ta’ den Toyota og Hyundai!

Tidlige tegninger af NamX HUV, hvor den første forenkling og mulighed for en prisreduktion må være afskaffelse af de seks tanke, for til gengæld at gøre bilens hovedtank tilsvarende større.

Pin It on Pinterest