Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

19. May '17 20:21 by Jørli Petersen

Fremad mod fortiden

SsangYong XLV er bygget på samme bund som LUVi eller Tivoli, akselafstanden er den samme, så det store bagagerum er større udhæng over bagakslen.

Det første spørgsmål man må stille til SsangYong XLV er nærmest principielt. Er bilen en stationcar eller er den en SUV? Ssangyong mener bilen er en SUV, og hvis vi følger den boldgade, kan vi godt give medhold, for XLV fra det indisk ejede men koreanske bilmærke, er i givet fald en af de ægte, for SsangYong XLV fås med 4-hjulstræk, og det er helt i tråd med mærkest traditioner, som først og fremmest handler om biler med off-road egenskaber, fra let til hardcore kørsel i terræn.

Hvis vi angriber XLV som en mere traditionel stationcar, vinder bilen med mange længder på grund af sine næsten overdådige pladsforhold. XLV er som navnet antyder en bil med et fremragende pladsforhold bag forreste række sæder. Vi kunne godt drømme om en endnu mere fleksibel række bagsæder, men selv om det ikke er helt godt, kan XLV matche biler i en noget højere prisklasse på ren plads, og på den måde fik vi bragt os i stilling til det helt afgørende punkt for SsangYong, – og de nu tre modeller vi har haft til test. Pris!!!

Den 1,6 liters diesel er ikke den kraftigste i feltet, men den arbejder solidt, og ganske økonomisk.

Siden vi afleverede XLV til den danske importør, er prisen justeret en anelse ned. I runde tal er prisen falder med 10.000 kr, så vi nu starter ved 230.000 kr før levering os.v., testbilen er en diesel, så den koster noget mere, og med mere udstyr, som rykkker ganske alvorligt på prislappen, ryger prisen for testbilen op på 295.000 kr., og det kan ikke engang betegnes som dyrt, det må også kaldes alt for dyrt.

Bagsædet er til transport og ikke til komfort. Det mest originale i bilen, er det forskellige flet på bagsiden af de to forsæder.

Fra tidligere tider

SsangYong XLV er på flere måder en bil, der får en til at tænke på biler som man har mødt i fortiden. Det er lidt af de dyder vi beskæftigede os med for 10-15 år siden, hvor man heller ikke klappede begejstret i hænderne over oplevelsen, SsangYong opleves og kører som en bil med alderen i mod sig, der mangler den tæft og finesse som konkurrenterne kan levere, og selv om vi ikke vil skælde bilen ud for manglende sikkerhedsudstyr, så mangler alt det nyeste – som vi typisk lukker for, i så høj grad det er muligt, men problemet er i dagens marked, at SsangYong ikke kan lavere.

Nu er det imidlertid ikke alt, der er noget hø. Vi har fremhævet bilens forrygende pladsforhold bagude, vi vil også gerne give 1,6 motoren et par pænt ord med på vejen, det er ikke verdens bedste 1,6 diesel, men den er faktisk ganske god, og den arbejde fremragende, når man smækker lidt ekstra vægt i bilen, og så har vi også en god karakter til bilen forreste sæder, som giver ganske god komfort og støtte, ligesom de har en størrelse, så man kan skifte stilling på langturen, så man undgår for tidlig køretræthed.

Det er heller ikke forkert at kalde XLV for anderledes eller noget særligt, alt efter temperament. Anderledes i design som skiller bilen ud fra den grå mængde, men især anderledes for den oplevelse man får fra bilen, og man behøver ikke at have kørt en meter, før man har fået en solid omgang anderledes.

Tiden er stået stille i den ellers nydesignede kabine. XLV ligner det vi kender fra årtusindskiftet.

Bilens kabine er især noget der hører til tideligere tider. Det er som om SsangYong ikke har sovet tornerosesøvn i den periode, hvor mærket havde nedgang og senere blev mishandlet af de tidligere kinesiske ejere. Siden har man glattet og forbedret det udvendige design, men man er ikke nået til det indvendige, og den 7-tomme skærm der skal give bilen et moderne image, er ikke imponerende i daglig funktion.

Andre priser

Men de op til 1140 liter bagage, de 1500 kg trailervægt, den arbejdsvillige 1,6 motor med tilforladelig daglig økonomi og de gode forsæder, er det der giver plusser i det samlede regnestykke, men hvis SsangYong vil noget på det danske marked, er man nødt til at bruge den virkemiddel danske bilkøbere forstår. En rigtig gusten pris.

Det har andre bilmærker gjort før SsangYong, og fidusen virker stadig, så vi anbefaler mærkbare prisfald, og vi tillader os at pege på Dacia som den umiddelbare konkurrent. SsangYong skal lægge ud med Dacia priser, så kan man senere finde det niveau, der passer til et fremtidigt modelprogram.

Det er det her det hele handler om. Plads og meget mere plads. Kniber det, er der dobbelt bund, men XLV fås også med 4WD, og Ssangyong viser sine rødder i off-road klassen, ved helt naturligt at oplyse bilens tilkørselsvinkel, mens man ikke oplyser en 0-100 tid.

Ssangyong XLV Free 1,6D 2WD

Priser fra: 229.995 kr

Testbilen koster: 294.990 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

6-trins manuelt

115 HK v. 3400-4000 o/m

300 Nm v. 1500-2500 o/m

0-100 km/t: ikke oplyst

Tophastighed: 170 km/t

ECE-snit: 22,2 km/l

Kørevægt: 1405 kg

Totalvægt: 1970 kg

Trailer: 500/1500 kg

CO-2 g/km: 117 g

Pin It on Pinterest