Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

13. June '17 18:11 by Jørli Petersen

Friske bønner på torvet

Opel Mokka har tilføjet en X til navnet, og nu giver Opel den en skalle for at skubbe Mokka X længere op på salgslisterne. Ny og bedre Mokka er billigere end forgængeren.

Hvornår er man størrelse lille, hvornår er man størrelse kompakt, og hvornår er man lidt større end de mindste? Det er det spørgsmål man kan stille omkring Opel Mokka, som i den nye generation har fået et X til modelbetegnelsen, men uanset alt det med størrelse, er Mokka det vi kalder en rigtig SUV, for Mokka X fås med 4-hjulstræk, et system som den nye udgave har overtaget fra forgængeren.

Opel Mokka har været en solid succes for Opel i det store udland, mens man i Danmark har kørt en mere diskret tilværelse. Prismæssigt er den nye Mokka X endda blevet billigere end før, vi starter ved 205 af de store, og til sammenligning er Peugeot 2008 en del billigere i biligste opstilling, den nye Captur fra Renault ligger på linie med Mokka X, det samme gør Fiat 500 X, og så er der endelig Mazda CX-3, som er en anelse dyrere, men fælles for dem alle er, at den billige model er lokkemad, og vælger man noget større eller noget mere mere udstyr, går det op ad prisstigen på raske fjed, og her er testbilen et godt eksempel. Prisen er næsten dobbelt op fra basismodellen.

Testbilen er det fineste Opel kan præstere fra risteriet. Det er bilen med den nye 1,4 turbomaskine, denne model fås kun med automatgear, og testbilen har selvfølgelig også 4-hjulstræk foruden en udstyrsliste så lang, at selv en rutineret barista mister overblikket over menukortet.

Lækkerier fra Astra

Motoren sælges noget misvisende under en Eco-betegnelse. Måske er Opel kommet for langt ud i plantagen, hvor alt det med ”øko” er godt, man at kalde topudgaven af benzinprogrammet noget med Eco som den eneste, er lidt søgt, men kort fortalt er den nye 1,4 motor hentet fra Astra, sammenlignet med de øvrige 1,4T modeller på kaffekortet, har den nye motor fået lidt justeringer på boring/slaglængde, det giver lidt flere kubik, 35 for at være nøjagtig, og foruden direkte indsprøjtning og med garanti et lidt andet ladetryk og et andet styreprogram, giver det 12 ekstra heste til 152 og pæne 35 ekstra Nm i sejtræk i nøjagtigt samme område som den 140 hestes. Det er lidt herligt at sidde bag rattet og vide, at man har max. trækkraft over 3000 omdrejninger, og vi kan ikke beklage os over hverken støj, motorgang eller automatgearet for den sags skyld, og det medfødte 4-hjulstræk mærker man ikke til – overhovedet, ment på den pæne måde.

Nyt design på midterkonsollen, hvor mængden af knapper er blevet færre, mens flere mindre funktioner er flyttet op på den trykfølsomme skærm. Og sæderne. Svært at finde nogen, der laver bedre sæder i Mokkas prisklasse.

Plads og stil

Når man vurderer Opel Mokka udefra, ligner den en bil, der ligger en klasse over de fleste konkurrenter. Den udsender de rigtige signaler, man opfatter ikke Mokka som direkte konkurrent til biler som 500X, 3008, Captur plus dem vi har glemt, den eneste der komme tæt på Mokka i udstråling, er Mazda CX-3, og så er der alt det med plads.

Mokkas pladsforhold er rigtigt gode på forreste række. Bagsæderne er mere drilagtige, her skal man lige vurdere, om bilen passer til det brug hver enkelt har, bagagerummet er mere gennemsnit med 356 liter som det mindste, så Mokka X er med den nye front en B-segment crossover/SUV med stil og lækker identitet, og bag rattet er ny Mokka også en bil, der taler til de finere smagsløg.

Testbilen havde som nævnt udstyr i lange baner både ude og inde, i ny version er midterkonsollen blevet mere overskuelig, færre knapper og en større skærm med flere funktioner, så man kan godt spørge hvad man helt vil have, men de vigtigste funktioner ligger fortsat på hver sin knap, og så kan man kan være lidt mere ligeglad med, hvad der skjuler sig i 3. undermenu på en eller anden skærmfunnktion.

Vi skal også nævne, at vi er ganske godt tilfreds med bilens forbrug. Ude på bøhlandet hvor vi holder til i hverdagen, kom vi pænt i nærheden af det officielle ECE-tal, og det er ganske imponerende, når man tager i betragtning, at bilen har 4-hjulstræk, som ikke kan slås til eller fra.

Så hvad skal vi i det hele taget brokke os over? Noget med trailervægt uden bremser, den har Opel glemt at opdatere fra de øvrige modeller, som også må køre med 500 kg uden bremser, så er der den uafvendelige med bagsædet, men bortset fra det, er Opel Mokka X en bil lige efter vor smag i sin klasse.

Opel Mokka X 1,4T 4×4

Bagagepladsen er klassens gennemsnit, mens pladsen på bagsædet er under. Testbilen er den nye topmodel med 1,4 liters turbomotor fra Astra, og motoren er ikke blot en motor med mere ladetryk og andet program, det er en helt anden motor, der både har fået flere kubik, flere heste og bedre moment. Topmodellen fås kun med automatgear.

Pris: fra 205.742 kr

Pris for testbil: 409.390 kr

Motor: 1,4-liter 4-cyl

6-aut.

152 HK v. 5600 o/m

235 Nm v. 1850-4900 o/m

0-100 km/t: 9,7 sek

Tophastighed: 193 km/t

ECE-snit: 15,4 km/l

Kørevægt: 1555 kg

Totalvægt: 1915 kg

Trailer: 500/1500 kg

CO-2: 152g/km

 

Pin It on Pinterest