Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

23. June '21 10:02 by Jørli Petersen

Frontløberen

Ny Qashqai er to typer benzinmotor af samme oprindelse. Det er 1,3 liters 4-cylindret benzin med to typer turbo og motorstyring.

Den første Nissan Qashqai kunne købes i 2007, og siden har bilen både skaffet Nissan en nok uventet stor succes, men Qashqai har også skabet den nye type bil, som mange kalder SUV, mens Nissan selv benytter betegnelsen crossover, når de viser den nye model, som ikke overraskende er både større og bedre end forgængeren.

Ny Qashqai kommer til salg i løbet af juli måned, men man kan ikke påstå, at den snart forhenværende model har tabt pusten. Qashqai er den fjerde mest solgte bil i 2021, et rigtigt flot resultat af en model der synger ikke kun på sidste vers, men de sidste linjer af sidste vers, men ser man tilbage på bilens salgstal, er det ikke en overraskelse.

Qashqai har hele tiden været en af de mest solgte biler i Danmark, i 2019 blev blev den populære crossover den mest solgte bil i det hele taget, så det er en bunden opgave for ny Qashqai at køre videre i overhalingsbanen, og det kan godt blive lidt mere besværligt, for selv om Qashqai isoleret set er blevet en bedre bil, mangler modelprogrammet også noget væsentligt, – man mangler den kapable diesel, der tidligere var bilen til de mennesker, der kører mange kilometer, ligesom det er den type Qashqai, man vælger, hvis man kører med en større trailer.

Den største type Qashqai  fås med 4-hjulstræk, og så er der ekstra bonus. Bonus i form af uafhængigt ophæng på baghjulene.

Ny Qashqai består af tre modeller, hvis vi skal være lidt flinke.

Motoren er 1,3 liters Mercedes (eller Dacia) benzin. Når denne populære 1,3 motor er tilpasset motorrummet i Nissan Qashqai, yder motoren 140 eller 158 HK, med 140 HK er bilen altid med manuelt gear, mens topmodellen kan udstyres med enten 2- eller 4-hjulstræk med automatgear, og det er især 4WD modellen, der er mest interessant.

Ikke kun fordi bilen trækker på alle fire, men også fordi denne model har uafhængigt hjulophæng på bagakslen, ligesom der er flere spændstige køreprogrammer at vælge imellem, og første køreindtryk fra den internationale præsentation i Sverige viste, at der er masser af dynamik i den knap, der skifter fra ”standard” til ”sport”. Jo, jo, – man kan også køre Eco, men hvem gider det under en præsentation, så det blev kun til et par høflige sekunder, mens vi konstaterede, at bilen ikke gik helt i stå, så vi holder os til det mest interessante og konstaterer, at Qashqai skal købes med 158 hestes motor, automatgear og 4-hjulstræk.

Som ekstra belønning får man en trailervægt på 1800 kg, når det er bedst, men hvor relevant det er ved alt andet end en kort kørestækning, er et helt andet spørgsmål, og så ved vi fra mange testkørsler, at biler der har uafhængigt baghjulsophæng, kan være mindre gode til at køre med trailer, mens vi på den anden side ved, at Nissan har en pæn historik for at lave gode trækkere, men hvis det skal være helt rigtigt, skal der en diesel i motorrummet, og det har Nissan ikke længere.

Dobbelt oliepumpe

Ser man tilbage på de tidligere modeller Qashqai, kan man konstatere, at Nissan ikke har skabt noget opsigtvækkende med den nye model. Det er evolution frem for revolution, ny Qashqai er lige så meget Qashqai som en tidligere model Qashqai, man udvikler på samme måde som BMW og Mercedes, man kan se hvilken bil, der kommer kørende, men man kan også se, det er den nye model, så udviklingen ligger i detaljen, og noget af det nye er et noget bedre bagagerum, en lavere vægt i bilens chassis, øget akselafstand som giver bedre plads på bagsædet, nye og opdaterede sikkerhedssystemer og selvfølgelig en opdateret kabine, hvor Nissan forsøger at balancere mellem trykfølsom skærm og gode gammeldaws trykknapper.

Standard Qashqai har 140 benzinheste og 6-trins manuelt gear. Priser fra 275 af de lange.

Hvordan bilen lander i det daglige, kan vi først sige, når vi kender bilen bedre, men det første indtryk er uden knaster, mens vi til gengæld nok allerede nu tør sige noget pænt om den nye type Xtronic automatkasse, som har fået en ekstra oliepumpe, som især giver en mere akkurat skiftefunktion, når bilen skal præstere, første føling er meget som en automatkasse af typen dobbeltkobling, mens resten rent faktisk er umærkeligt. Igen. Vi glæder os til at stifte nærmere bekendtskab med den nye automatkasse, der nu har to typer oliepumpe, en mekanisk og en elektrisk, og det er den elektriske, der er den gode ide, fordi den hele tiden kan præstere det høje tryk.

Qashqais fremtid

Fremtiden for Qashqai fordeler sig efter de øjne der ser. Nissan håber på høje salgstal, de redaktionelle øjne stiller også skarpt på den næste model Qashqai, der tager det store spring fra den første model med 12 volts slap-hybrid oven i 1,3 motoren, til det Nissan kalder e-Power, som vi tidligere har talt om med en vis portion begejstring, men nu hvor vi har set på de systemer, der strømmer ind i koncernen fra hovedmærket Renault, er vi mere skeptiske. Og dog.

Mere plads til bagage, og et bagagerum med dobbeltbund. Her med den dobbelte bundplade fjernet.

Vi lader porten stå på klem, for mens vi ikke er så pjattede med det vi ser fra Renault og deres PHEV systemer, så er grundtegningen hos Nissan anderledes, her arbejder man med systemer a la Chevrolet Volt og Opel Ampera, en konstant el-bil tilsat en form for brændstofforbrugende type generator, som hele tiden skal levere strøm til bilens fremdrift via et lille batteri, der fungerer som buffer, men vi mangler de sidste informationer, før vi forlader den lidt skeptiske tilgang.

Nissan Qashqai e-Power kommer på markedet næste år. Nissan kalder den Qashqais svar på den manglende diesel, og her kommer den lille kattelem, som kan afspejles i efterårets nyheder hos Renault, hvor man tager hul på en fremtid med brint.

Opdateret førerplads. 

Renault starter med de store varebiler, for så at arbejde brintløsninger ned til mindre modeller. Mindste kendte model Renault der får brint lige nu, er den kommende nye Kangoo, – en bil som rent faktisk allerede er kommet til Danmark i meget få eksemplarer, og det er disse brintløsninger, som måske, – måske ikke kan dukke op i Nissan Qashqai. Skitsen med en løs motor som udelukkende skal producere strøm er på plads, men vi kender ikke resultatet.

Det vi kan sige netop nu er, at billigste nye Qashqai er sat til en pris på 275.000 officielle kroner. Denne type Qashqai er en model, man ikke kan blive gal på, men den er heller ikke opsigtsvækkende. Hvis man skal have spændende Qashqai, skal man op på 158 HK incl den obligatoriske gang slap-hybrid, der findes i alle udgaver af ny Qashqai.

Nissan foretrækker evolution frem for revolution med Qashqai, som i flere år har været absolut topsælger i både Danmark og mange andre lande. Markedet for denne type crossover er nu 20 procent af det totale marked, og Qashqai er den absolutte topsælger.

Pin It on Pinterest