Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

27. March 13:27 by Jørli Petersen

G for Gelände

Det er arvesølv fra øverste hylde hos Mercedes, der nu får endnu en opfriskning.

Historien er lang, og længere end betegnelsen G-klasse, der blev indført i 1979. Før din tid hed bilen bare Geländewagen, den var blandt andet en meget benyttet bil i det danske forsvar, for mili brugte bilen til et utal af formål, mest almindelige version var med bænkesæder bag i bilen og kaleche, her var der plads til 10 personer, når det gik rigtig godt, og det var på den måde, denne artikels forfatter fik det ”store” kørekort.

Datidens mili-udgave af Geländewagen var en afpillet og nærmest brutal off-roader, men det var off-road, og den var særdeles velegnet til sit formål, selv om komforten ikke var særlig påfaldende, for nu at sige det diplomatisk.

Siden er Geländewagen eller G-klasse rykket op i en helt anden klasse og vel også type bil. De barske off-road egenskaber er fortsat i behold, og vi kan luske en form for kvalitetsstempel ud, ved at fortælle, at to store dækproducenter (navnene udeladt) bruger to typer off-road biler til at teste nye dæk til kørsel i terræn.

Det er barske løjer, at være off-roader, og dag ud og dag ind kører på de mest umulige testruter, og vel at mærke holde til det hårde arbejde, og være klar til at køre videre næste dag, uden et større eftersyn på værkstedet.

Selvfølgelig er der masser af skærm i ny G-klasse, men bag det fine indre, er alt ved det gamle. Nyeste G-klasse er opbygget på samme måske som alle forgængerne, – uanset alder.

Det er foruden G-klasse, – Toyota Landcruiser. Alle andre off-roadere bliver ikke brugt, hvor der stilles de ultimative krav til off-road egenskaber og ikke mindst holdbarhed.

Så er der alt det med pris. Toyota er på vej med en ny Landcruiser, vi har ikke prisen på den nye model, men vi har startprisen på ny G-klasse, der har en forsigtig startpris på 2.438.000 kr.

2,4 mille plus en sjat, og så er det før vi kikker på ekstraudstyr som måtter og isskraber med G-klasse logo.

Basismodellen i ny G-klasse program hedder G450 d, det er en 6-benet diesel med 48 V mild-hybrid, effekten er 387 HK og 950 Nm, og uden smålig skelen til de øvrige modeller, vil man sagtens kunne påstå, at dette er alt rigeligt.

Vi bemærker også, at mild-hybrid systemet afskaffer den klassiske startmotor. G-klasse har en kombineret startmotor/generator, og når der skal startes, er det denne enhed, der hiver i en meget kraftig kilerem, som trækker direkte på krumtapakslen.

Dette system giver en helt anden startkomfort, men det er ikke alle, som har turdet satse på denne type startfunktion til større dieselmotorer, så det skal blive interessant at finde ud af, hvor godt Mercedes har løst netop denne opgave, for helt let er det åbenlyst ikke, for en kold dieselmotor i minus 20 grader stiller krav til startmotorens kapacitet. Sagt på godt dansk, så er motoren ikke specielt interesseret i at skulle dreje rundt når olie og alt andet er så afkølet.

Med en startpris på mere end 2,6 million kroner, bliver G-klasse ikke et almindeligt syn på de danske gader og veje.

Mild-hybrid kører videre i G-klassen til den næste model, der er en G 500, en benziner til 2.646.000 kr, og for de penge for man en 6-benet benziner med 469 HK og 760 Nm. Mange vil nok være noget småfornærmet, når de ikke får en V8’er, når der står 500 bag på den fine nye G-klasse til en ganske saftig pris, og måske er valget af benzinmotor gjort med det formål, for at få endnu flere til at se nærmere på topmodellen, som er G 63. Der står også noget med AMG på topmodellen, så antennerne er helt ude for at opfange den korrekte pris, der er på imponerende 3.742.000 kr, og hvis man skulle have en smule dårlig samvittighed over bil eller pris, kan man trøste sig med, at man har bidraget med et solidt bidrag til finansministerens kassebeholdning.

G 63 lægger 605 HK og 1050 HK. Vi tør godt forudsige, at visse dele af det danske system for bevogtning af kongehus med videre, vil have et godt øje til netop G-klasse, men indtil videre har disse knebelsvingere måtte nøjes med mindre.

Til historien om G-klasse hører masser af tradition. De forbedringer der er sket i årtier, er sket uden man har lavet om på selve bilens grunkoncept som er: Klassisk chassisramme, mekanisk diff-spær, reduktionsgear, stiv bagaksel og uafhængigt forhjulsophæng.

Når der er sat pris på en Mercedes betyder det, at bilen kan bestilles. Levering når sommeren har meldt sin ankomst.

Designet er kantet, bilen skal se lidt barsk ud, og det ydre snyder ikke. G-klasse er en af de to absolut bedste off-roadere på markedet.

Pin It on Pinterest