Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

15. July '17 16:19 by Jørli Petersen

Gå til yderligheder

Citroen C3 har flere ligegyldige grund-. og mellemmodeller, så vi skal helt ud i hjørnerne for at finde noget med lidt interessant motor. En C3 skal enten hedde 110 hestes benzin eller diesel.

Sort tag og hvid bil, næsten klassisk, men man kan ikke lade være med at lure lidt, for en C3 uden sidebumps, de sorte plastbuler på bilens dørsider, som for alvor blev kendt med Citroen Cactus, men køber man C3, skal man sætte kryds ud for plastbobler på siden, men de kan også eftermonteres når man er til service første gang, og det kan være den billige løsning, hvis man vil undgå den grimme registreringsafgift, som i dette tilfælde er trukket ud i det ekstreme, – en grov gang dansk bilafgift på en pose luft!!!

Vi er i den dyre ende af C3 programmet, men vi er også i den gode ende.

Første store nyhed er, at vi sidder bag en af de mest producerede dieselmotorer i det hele taget, PSA-koncernens 1,6 liters 4-cylindrede, der ligger i så mange forskellige biler, at vi ikke skal kede læserne med et forsøge på at nævne dem alle.

Til gengæld er den kun sat til at yde 75 HK, og det kræver ikke megen fantasi at føre tanken et skridt videre, for 1,6 motoren findes i et utal af varianter, og selv om de kraftigste versioner har en variabel turbo og nogle også har ladeluftkøler, vil man med lethed kunne finde et andet Euro 6 program, så C3 diesel kommer til at lægge omkring 90 HK, og så bliver det betydeligt mere underholdende, end det er med 75 HK, og sikkert uden det giver bilen dårligere.

Kabinen i denne C3’er er holdt meget konservativt, men der er rigtigt mange mulighed for at sætte sig eget præg på C3.

Meget lidt spas

Vi har tidligere kørt C3 med 82 hestes benzinmotor. Det var ikke specielt opløftende rent motormæssigt, basis C3 yder 68 HK, og selv om vi ikke har kørt den mindste C3, må det være ualmindelig kedeligt, for der sket ikke meget med 82, – så blot at tænke på 68, kan dræbe enhvert tillløb til en anelse spas.

Siden vi kørte C3 med 82 hestes benzin, er mindsteprisen for en C3 steget med 10.000 kr. Til gengæld er der tilbud på de lidt dyrere modeller, så i virkeligheden er bilerne billigere netop nu, men Citroen er et af de mærker, som er meget aktive med priser og kampagner, så vær på udkik, og hvis du er heldig eller har lidt tålmodighed, kan du ramme den helt rigtige bil til den bedst mulige pris, men som læseren næsten kan fornemme, inden vi har sat det på tryk, skal man vælge C3 fra yderpunkterne, og for benzin er det den 110 hestes, som inderst inde er den samme som den mindste motor, for alle benzintingester er 1,2 liters 3-cylindrede, ligesom det skæve antal cylindre giver også et minus i bogen.

Fornem økonomi

Prisforskellen fra benzin til den enlige diesel er ikke så voldsom som man skulle tro, og hvis man ser på det totale regnestykke, er der gevinst for dieselversionen, som både kører 10 kilometer længere på hver liter brændstof, det giver også en pæn lav strafagift til staten for at eje en bil, men for alle der har bare et middelmådigt kørselsbehov, er det her man skal slå ørerne ud, for selv om det officielle ECE-tal er betydeligt bedre for dieselversionen, er det endnu bedre i praksis, for man kan køre virkelig langt på en tankfuld olie, og den virkelige forskel på benzin og diesel er mere end 10 km/l, så merprisen for diesel er hurtigt tjent hjem, samtidig med det er betydeligt mere fornøjeligt at køre 75 hestes diesel, end det er at køre 82 hestes benzin.

Bagagepladsen i det Citroen kalder “ny” C3, er typisk gennemsnit for klassen.

Eneste minus på det tekniske er foruden den begrænsede mængde hestekræfter, den 5-trins gearksase, som er og bliver en spareløsning, så vi anbefaler kraftigt en 6-trins gearkasse til dieselbiler, som vil være endnu mere økonomisk, når man ruller maksimal tilladt tempo på motorvej.

Stil og signaler

Uden sidebumps mister C3 en del af sin charme og de signaler bilen udsender. Resten af bilen er den samme, der er et utal af muligheder for at skabe sit eget personlige præg på bilen til den lille familie eller den smarte single, der næsten frit valg på kulører ude og inde, som det er tilfælder med testbilen, kan man få en anden farve på bilens tag, tilsæt så et par frække fælge, og man er godt på vej til dem meget personlige bil, mens man ikke skal købe C3 hvis man ønsker lækre køreegenskaber. Vi har ikke andet end en pose blandede gennemsnitskarakterer til bilens afstemning af undervogn, styring, bremser, hurtighed i reaktioner og meget, meget mere, uanset hvordan vi angriber C3 på det køremæssige, er vi på sikker grund, – og ikke mere, så budskabet fra det samlede testresultat vil være, at C3 er en bil med masser af charme og personlighed, men det er også en bil, der skal vælges i yderpunkterne. Det hedder enten 110 hestes benzin eller diesel tilsat nogle frække farver og en lidt sprælsk kabine, men så kan man også komme i ganske godt humør.

Citroen C3 BlueHDI 75

Citroen har en sikker hånd, når der skal designes biler, men de såkaldte sidebumps, som vi lærte at kende med Citroen Cactus, er ekstraudstyr. Allilgevel, – de hører til på en C3, hvis man vil have en lidt anderledes bil, og så er det også en smule praktisk.

Priser fra: 129.990 kr

Testbilen koster: 152.500 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

5-trins manuelt gear

75 HK v. 3500 o/m

233 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 13,6 sek

Tophastighed: 171 km/t

ECE-snit: 31,3 km/l

Kørevægt: 1204 kg

Totalvægt: 1620 kg

Trailer: 450/600 kg

CO-2 g/km: 83 g

Pin It on Pinterest