Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

11. April '19 11:17 by Jørli Petersen

Gensyn med Outlander

Outlander har været væk fra det danske marked, men nu står den på gensyn, og lige nu er den mest interessante model den opdaterede Plug-in hybrid, som har fået 2,4 liters benzinmotor kombineret med to elmotorer.

Mitsubishi er ved at vende tilbage til noget der ligner synlighed, og de kommende måneder er der mere nyt fra det man tidligere beskrev som det japanske svar på Mercedes, men nyeste nyt netop nu er en opdateret Mitsubishi Outlander, som længe har været en stor succes som plug-in hybrid.

Succes? Ja da, men ikke i Danmark. Her har man ligget underdrejet med Outlander, og det har man set stort på i Japan, for Norge har kunnet sælge alle de plug-in hybrid, som bare var i nærheden af overskudsproduktion, men nu er skuden vendt, og Danmark har fået den nye og kraftigt opdateret Outlander med forbedret – alt sammen.

Der er tale om så voldsom opgradering af Outlander PHEV, at vi næsten tør sige, godt vi ikke havde den første model, og hvorfor nu det? Ene og alene fordi man har sat en større benzinmotor i Outlander.

Rækkevidden på ren el er 29 km, men læg også mærke til den lille oplysning, øverst og lys blå. Der står Charge, – bilen lader så den er fuld opladt ved bygrænsen.

Fra det vi tror er en noget underdimensioneret 2-liters benziner med 121 HK til en 2,4 liters 4-cylindret, som stadig ikke yder alverden. 135 HK fra en 2,4 liters motor lyder som noget, der er begrænset, og forklaringen er nok mest, at Mitsubishi med vilje har nedgraderet benzindelen, for til gengæld at øge den elektriske kapacitet, som spreder sin kraft over hele bilen, men noget ujævnt fordelt vil nogle måske påpege. Der lægges 85 el-heste fra motoren til forakslen og 92 HK på bakakslen, som til gengæld ikke får nogen form for krafttilskud fra benzinmotoren foran i bilen.

Der er ingen mekanisk forbindelse fra motorrummet til de trækkende baghjul, kun nogle elkabler og noget styring, og det er præcis den metode rigtigt mange benytter sig af, og det er klart den billigste løsning, som i nogen grad kompenserer for den ekstra gang mekanik der findes i motorrummet.

Masser af ekstra komponenter i motorrummet.

Stadig CVT

Det er ikke så længe siden vi har testet den nyeste model fra Mitsubishi, Eclipse Cross. Her sukkede vi højlydt over mærkets brug af CVT automatgear, også kaldet milliongear, og det er desværre samme løsning, man har valgt til den større og tungere Outlander. CVT gear er og bliver ikke redaktionens livret, men det er almindelig anvendt i hybridløsninger, og som sådan fungerer det da nogenlunde i Outlander, som ikke just kan beskrives som langturscruiser.

Ladekabel til 230V, det såkaldte mormorkabel fungerer perfekt.

Med lidt god vilje kan man godt kalde Outlander PHEV for en city-racer. Den elektriske del gør Outlander velegnet til by- og let landevejskørsel. Det er det gode tilskud fra el-delen, der gør Outlander til et mindre festfyrværkeri, og vi nåede at sætte stor pris på den elektriske del af Outlander, for vi overtog en stort set tørlagt, – eller måske mere korrekt, delvist afladet bil, sin inden vi havde lagt bilen ud på motorvejen med retning mod hjemstavnen, var fuldt og helt afhængig af benzinmotoren.

På den måde blev det understreget, at plug-in hybrid er rette løsning, hvis man bruger sin bil til alt andet end skemalagt kørsel, og ikke synes det er festligt, at gå på opdagelse efter en ledig ladestander og herefter tilbringe det der synes som en endeløs ventetid, før man kan hente pizza. Med plug-in kan man klare sig med alt det traditionelle, men man begræder også, at Mitsubishi har begrænset benzinmotorens ydelse. 135 HK er ikke meget til en 1880 tung SUV-ting i 2019, så jagten ladekablet blev omgående sat i stikkontakten. Mormorkablet blev sat til garagens 230V, og næste morgen var Outlander et anderledes veloplagt bekendtskab.

Underligt, men ikke ualmindeligt. Ladekabel til den offentlige ladestander er ekstraudstyr.

Nu kom det ønskede tilskud både for og bag, el-motorerne arbejdede til fryd og forlystelse, man lærer meget hurtigt, at sætte pris på den forbedrede evne til acceleration, men når baghjulene byder ind med trækkraft, får man også en stærkt forbedret bil, der sker noget lækkert med køreegenskaberne, stabiliteten øges med mindst 26,3 procent, så Outlander bør som udgangspunkt altid køre med aktive baghjul, og her er den begrænsede batteripakke og den begrænsede rækkevidde på ren el selvfølgelig en begrænsning. Man løber let tør for elektrisk energi.

For kort og for lidt

Den nye WLTP målemetode opgiver en rækkevidde på 45 km som det maksimale. Når vi satte os ind i en fuldt opladt bil, var den største rækkevidde oplyst til 39 km på bilens egen info-skærm, og de 39 er hurtigt brugt, hvis man bor på landet.

Rummelig kabine, gode sæder, velindrettet, der er meget godt at sige om Outlander som transportmiddel.

Det er helt anderledes hvis man kører bykørsel. Her ruller man lystigt på el, man kan udnytte bilens evne til at regenerere energi, og på den måde bliver bilen voldsomt mere brugbar som ren el-bil, og rigtigt mange vil kunne bruge bilens til og fra arbejde, til og fra et kundebesøg eller lignende, men den lille efterlysning efter opdatering af bilens teknik må være, hvorfor har man ikke skruet lidt mere på skruen, altså en lidt større batteripakke, så man kunne opnå en rækkevidde omkring 50-55 km? Det ville øge bilens muligheder som plug-in hybrid – voldsomt.

Det positive element i Outlander PHEV er den lille kontakt til venstre for gearvælgeren. Her kan man så at sige økonomisere med bilens egen energi. Man kan sige nej til brug af el på motorvej, man kan også sætte bilen i en tilstand, hvor bilen kun lader til senere brug, og det er denne funktion der både adskiller Outlander fra flere konkurrenter, men det er også den funktion man efterlyser, hvis man bor lidt ude på landet, og ved man skal bruge bilen i byen.

På den måde kan man køre traditionelt til byen, hvorefter man kører med maksimal besparelse på benzinkontoen. Det må være det man kalder maksimalt økonomisk.

Blåt er elmotorer, orange er el-kabler. Højspænding.

Batteripakken er lagt midt i bilen. Benzintanken ligger foran bagakslen.

Bilmæssigt er det selvfølgelig et glædeligt gensyn med Outlander. Vi genkender de kvaliteter der har kendetegnet mærker i mange år, der er mange lækkerier i nyeste udgave af Outlander, køremæssigt når vi ikke de store højder, men vi er glade for bilens komfort, og nyder faktisk at køre Outlander, og så kan vel ikke være meget bedre.

Mitsubishi Outlander PHEV 2,4 4WD

Outlander som Plug-In Hybrid er ikke en nyhed, men vi har ventet på den opdaterede eller face-liftede udgave, som må være betydeligt bedre end model nummer. Længere rækkevidde, kraftige motorer, både el- og benzin.

Pris: fra 349.995

Pris for testbil: 488.990 kr

Motor: 2,4-liter 4-cyl

CVT-aut

135 HK v. 6000 o/m

Elmotor 85 + 92 HK

211 Nm v. 4500 o/m

Batteripakke 13,8 kWh

0-100 km/t: 10,5 sek

Tophastighed: 170 km/t

Forbrug: 50,0 km/l

Kørevægt: 1880 kg

Totalvægt: 2,09 kg

Trailer: 750/1500 kg

Rækkevidde el: 45 km

CO-2: 46 g/km

top 135 på el

tankindhold 45 l

Pin It on Pinterest