Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

27. May '17 12:23 by Jørli Petersen

Glæden i midten

Fornøjelse på forreste række. Så kort kan højdepunkterne i Peugeot 3008 beskrives.

Peugeot skulle ikke bruge mange forsøg på at skabe den model 3008, som kunne fylde pokalskabet. Både dansk og internationalt er det gået strygende for den model, som er Peugeot mest succesfulde crossover til dato, og vi har tidligere givet et meget stor buket rosende blomster til 3008, og her i næste runde gør vi det lidt mere utraditionelt, og angriber Årets Bil i Danmark 2017 bagfra.

Bagagerummet er særdeles rummeligt. Kryds og slange til rummets volumen, et plus til den ganske solide flytbare plade, der deler rummet i to, og fjerner man pladen, får man ekstra meget plads, men også en indvendig løftehøjde, som man må finde sig i, hvis man skal udnytte bagagepladsen fuldt og helt.

Læssehøjden til bagagerummet er rigelig høj, men en crossover er en høj bil, og endnu har man ikke knækket koden til lav læssehøjde på en høj bil.

Bagsædet er meget traditionelt. Hvis en 3008 skulle være perfekt, ville bagsædet kunne foldes sammen og forsvinde ned i bunden af bilen på en sådan måde, at man fik et helt fladt bagagerum, men sådan er det ikke. Den ros vi kan give til 3008 er rigtig god plads på bagsædet, godt udsyn og så ikke meget mere.

Her er der point

Forsædet, førerpladsen, indretningen, stemningen omkring rattet, alt det at køre, at betjene bilen, det er her 3008 henter sine helt afgørende point, så den kunne flytte pokaler i skabet. Når man sidder bag rattet i 3008, sidder man ikke ved siden af en lodret og vandret rumadskiller, der som oftest kaldes for midterkonsol. Man sidder omsluttet af en form for venlig fransk triumfbue, det hele løber i nydelige, afrundede linier rundt om føreren, det er et ualmindeligt vellykket design bare i sine grundlinier, der er ikke noget det rager ud og ødelægger det hele, som en forkert placeret manuel håndbremse, der er tænkt over stort set alt, og for at gøre køreoplevelsen endnu bedre, kan man fornøje sig over Peugeots nye infosystem, som ikke blot handler om den store skærm øverst i midterkonsollen, det er også selve panelet over rattet, foran næsen, hvor man kan lege med flere programmer og indstillingsmuligheder.

Den mest traditionelle indstilling af hovedinstrumenterne.

-også en mulighed.

-eller sådan. Vælg selv den personlige indstilling.

Alt det understreges af det lille rat, så det er en oval understregning af 3008’s største kvaliteter, og man behøver ikke tænke over ømme baller eller trætte lår, sæderne i 3008 er i topklasse i forhold til bilens pris, der er rigtig godt udsyn fra førerpladsen, og man sidder den anelse højere, som især mange kvinder sætter pris på, så 3008 taler til begge køn, og det er alt det der står i linierne ovenover, der har gjort 3008 til en årets bil mange steder.

3’ernes forbandelse

I den første anmeldelse gav vi et OK til bilens generelle køreegenskaber. Vi roste også Peugeot for endnu engang af have begået en god opsætning af undervogn, helhedsindtrykket er ganske godt, men nogen 308 – altså bilen med en ”0” mindre i modelbetegnelsen, er den ikke. Der er et godt stykke til den lethed hvormed en 308 betræder asfalten, der mangler mere i styringen, før det tåler sammenligning, men som crossover er 3008 udmærket til langt de fleste forefaldne opgaver, og det er især bilens evner til motorvejskørsel og dermed til den lange tur, bilens har sit største fortrin målt på helt generelle køreegenskaber.

Hovedmenuerne på storskærmen i midten betjenes fra denne række med med syv kontakter.

Vi startede bagude, og slutter forude, hvor man finder en 1,2 liters turbo-benzin med desværre – kun tre cylindre. Øv, øv og tre gange ØV. Hvor ville det have været frydefuldt, hvis man have lavet en ny 1,2 motor, frem for at save en cylinder af en stakkels værgeløs 1,6’er.

Vi noterer de 130 HK, vi bemærker også de 230 Nm ved 1750 omdrejninger, men vi lægger skam også mærke til, at helhedsindtrykket daler en del, når man smækker læs på bilen, og det er et kendt fænomen med motorer med ringe cylindervolumen, trykladning eller ej.

Her på redaktionen vil vi hellere brække begge skrivefingre på langs, end vi vil rose en 3-benet maskine. Vores bemærkning på således være, – helt slemt er det trods alt ikke, men vi aner, – eller mere korrekt, – håber eller skimter et lys i horisonten.

Hvis nu, læg mærke til det lille ”hvis” – sammenlægningen mellem PSA og Opel ender helt lykkeligt, bliver Peugeot 1,2 liters 3-benede haltefanden smidt på porten, og erstattet med Opels 1,4 liters turbo-benzin fra bl.a. Astra. Det ville især være et kæmpeplus til Peugeot 3008, så vi venter i spænding på et face-lift om føje år.

Peugeot 3008 skiller sig tydeligt ud fra så mange andre med sit helt eget design, men intet varer evigt. Den nye og større 5008, som Peugeot kalder en rigtig SUV, ligner 3008 til forveksling.

Peugeot 3008 1.2 e-THP

Pris: fra 289.990 kr

Pris for testbil: 346.490 kr

Motor: 1,2-liter 3-cyl

6-trins

130 HK v. 5500 o/m

230 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 10,6 sek

Tophastighed: 188 km/t

ECE-snit: 20,0 km/l

Kørevægt: 1446 kg

Totalvægt: 1910 kg

Trailer: 660/1300 kg

CO-2: 115g/km

Pin It on Pinterest