Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

15. March '19 09:43 by Jørli Petersen

Glem det

 

Suzuki Jimny fejrer 50 års fødselsdag som model, men selv om Jimny har nået en høj alder, er den stadig en af de mest off-road duelige biler i det hele taget, og absolut suveræn i den lille klasse.

Hvis ikke du allerede har bestilt eller købt en Suzuki Jimny af den nye type, kan du godt kaste den hvide pind efter den ide.

Den kantede og højst duelige off-roader i mini-klassen er blevet en så stor succes, at den har væltet alle forventninger, og det har betydet flere ting. Dansk introduktion er flyttet flere gange. Nu hedder det ultimo april, før der er biler nok til noget der ligner en egentlig salgsstart, det betyder også, at Danmark er kommet på det der hedder tildeling, for uanset hvor mange biler man bestiller på fabrikken, vil der kun blive mellem to og fire biler til hver dansk forhandler.

Jimny kører på stive ben, forstået på den måde, at den stadig har stive aksler både for og bag, men de tidligere hestevognsfjedre er skiftet ud med skruefjedre, som gør bilen mere duelig på almindelig vej.

Netop nu er der op til to års ventetid på Suzuki Jimny i Japan, i Tyskland har Suzuki sagt til sine forhandlere, er man skal stoppe med at tage imod bestillinger, så ny Jimny kan blive en af de biler, der kan sælges til en højere pris end den man betalte hos forhandleren, hvis man altså kan få fingre i biler.

Jimny er blevet et muligt investeringsobjekt, og man skal skynde sig at bestille, hvis ikke man vil rammes af Lars Løkkes forbud mod alle benzin- og dieselbiler i 2030. Så langt ude i horisonten kan Jimny risikere at lande.

Hvad er så for en bil, der er blevet så eftertragtet. Det er først og fremmest en bil, der er ualmindelig velegnet til kørsel i terræn. Det er en ægte hard-core off-roader med spær, reduktionsgear, hill hold, traction control og hill decent. Kort sagt alt til faget hørende, hvis man vil langt ud i skoven.

Jimny må selvfølgelig køre med trailer. Max 1300 kg, men det er med bremser.

Foruden duelighedstegn med egeløv til kørsel i terræn, har Suzuki Jimny også sin egen charme, og så sætter vi den tykke streg under det Jimny ikke er, – den kække Suzuki er ikke en pendlerbil. Den har åbenlyse mangler på motorvej, den er alt andet end en racer, og så er Jimny i ny aftapning endda bedre end sine forgængere, der havde bladfjedre på alle fire hjul, selv om det med bedre, er noget der kan diskuteres vildt og voldsomt blandt de der kører ægte off-road kørsel, for den gamle Jimny blev ofte udsat for en hurtig ombygning, – man flyttede kort beskrevet de stive aksler om på den anden side af fjedrene, for på den måde at få stærkt forbedret frihøjde. Pludselig så den gamle model Jimny ud som om den kørte på stylter.

Bladfjedre eller ej

Ny Jimny er generelt vurderet bedre end sine forgængere. De stive aksler er i behold, i dag er det med 3-leds ophæng og de kætteriske skruefjedre, – kætteriske for de, der elsker bladfjedre, men en køremæssig forbedring for alle andre.

Styretøjet er også af en lidt usædvanlig type. Et godt gammeldaws type kuglekredsløb, der har sine fordele, når man kører i vanskeligt terræn, og det gør ikke noget i en Jimny, for det er ikke en bil, hvor man stiller krav til de hurtige og meget præcise styreudslag.

Kabinen er ikke fyldt med luksus, til gengæld kan den holdes ren med en helt almindelig vandslange.

Frihøjden på ny Jimny er 21 cm og det er ikke det vilde for en ægte off-roader. Derfor vil de mest ortodokse fans allerede nu begynde at spekulere på, hvordan man kan øge frihøjden. Det kan man blandt andet gøre med større hjul, dagens nye standard er 80-profil og 15 tommer, man kan starte med andre dæk med groft off-road mønster, dertil kan man øge dimensionerne på hjulene, og inden man har set sig om, har man øget med flere centimeter, og den øgede frihøjde kombineret med nogle rigtigt gode til- og afkørselsvinkler, har man noget der ligner det klart mest velegnede køretøj til alle former for vanskeligt terræn.

Kort og let

Endnu to fordele gør Jimny ekstra velegnet. Bilens vægt er 1165 kg, som er en lav vægt sammenlignet med andre ægte off-roadere. Jimny skøjter med andre ord henover den gang pløre og ælte, der får de tungere off-roadere til at gå til bunds i skovbunden, Jimny er med sine 365 cm inclusiv det udvendige reservehjul så kort, at den kan sno sig rundt om træerne i skoven, den kommer rundt i terræn, hvor andre skal bruge plads til at køre frem og tilbage et par gange, og i mange tilfælde betyder det, at man bliver holdende, indtil man kan etablere noget spil, der kan trække bilen væk fra gerningsstedet.

Den tidligere model Jimny holdt i 20 år, og den nye model er blot nummer fire på ialt 50 år. Der er solgt i alt 850 Jimny i Danmark gennem årene, godt 600 har stadig nummerplader, mens mange kører uden på private og ikke offentlige områder.

Det mindre interessante ved Jimny er motoren. Her skiller Jimny sig ud med en 1,5 motor med 102 HK. Det lyder ikke af meget, men det er rigeligt til alle former for kørsel i terræn, for så snart det kniber, skifter man blot til det lave gear, og så er 102 heste rigtigt mange kræfter, når man kun bevæger sig med meget lav hastighed og tårnhøj udveksling.

Kabinen i terrænbilen er lavet på en sådan måde, at den kan holdes ren med en almindelig vandslange, bagsæderne, der går helt til bagdøren, kan lægges ned, så man kan få lidt ekstra plads til værktøj eller bagage, i forhold til tidligere generationer Jimny er der skruet voldsomt op for sikkerhedsudstyr, så Jimny lever op til tidens krav på almindelig asfalt, hvor man ikke synes, det er specielt interessant at køre hurtigere end 110 km/t på motorvej.

Ny Jimny kommer i to udgaver, en model almindelig og en model de-luxe. Priserne hedder 230- og 255.000 kr, men det er mere af teoretisk interesse, for er man ikke blandt de absolut første til at smække døren op til Suzuki forhandleren, kan det få rigtigt lange udsigter.

En motor, to versioner og en næsten uendelig ventetid. Super populær i Japan, i Tyskland er man holdt på med at tage imod bestillinger, og i Danmark får hver forhandeler mellem to og fire biler.

Ur-Jimny, nu 50 år gammel.

Reduktionsgear er et must i en ægte off-road.

Pin It on Pinterest