Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

22. December '18 21:25 by Jørli Petersen

Godt og skidt

Volvos mindste model XC. som alligevel har en betragelig pris, uden at være særligt veludstyret. Startprisen siger godt nok 370.000 kr, men inden vi har valgt lidt andre fælge og lidt lyd, er prisen røget forbi den halve million. Vi anbefaler kraftigt en leasingaftale.

Vi kører med rene ord for pengene i slutningen af 2018, hvor tiden for Volvo XC40 er ved at udrunde som Car of the Year. Om kort tid går titlen over i historiebøgerne som Volvos første internationale vinder, og selv om det var overraskende for mange, at det netop skulle være XC40 der lavede det kunststykke, bryder vi ingen hemmelighed ved at påpege, at det ikke er testbilen, som direkte udløser den store gevinst til Volvo, der som tak for titlen har meddelt, at nu kan de rende og hoppe i Geneve. Volvo vender ikke tilbage på det store europæiske biludstilling, der som den eneste gentages hvert eneste år.

Selv i basisudgave har Volvo rigtigt gode sæder, der samtidig er de mest nydelige vi har set i flere år.

Klassisk Volvo uden særligt iøjnefaldende udstyr.

Volvo har masser af succes med deres XC-modeller. Her på redaktionen er vi knap så begejstrede som de mange købere, vi har konstant søgelyset rettet på bilernes højde, det højere tyngdepunkt og de deraf dårligere egenskaber på vejene, for Volvo XC er ikke beregnet til kørsel i terræn, den er som stort set alle andre af samme SUV-type, en bil der til nød kan klare sig på et par grusbunker, men reelt købes til helt almindelig daglig kørsel, og her mener vi fortsat, at Volvo V60 er Volvos bedste bil, at V60 har været markant bedre end XC40 nogensinde har været, og hvis man absolut ikke kan undvære en bil med XC foran de to tal, kan man også få en XC60, som også er bedre end XC40, som efter vor smag er lige lidt for kort eller lidt for høj til at være rigtig vellykket.

Volvo på tre ben

Den model i XC40 programmet der er mindst god nok, hvis vi skal formulere det på den måde, er testbilen, og den helt afgørende forskel på denne T3 og de større modeller er den såkaldt nye motor, som slet ikke er så ny endda. Hvis vi skal være rigtigt frække, er denne 1,5 liters 3-cylindrede motor udvikles samtidig med den 4-cylindrede 2-liters, hvor hvis vi går i detaljer med motoren, er den 3-benede 1,5’er en 4-cylindret 2-liters, der har været udsat for en grov gang hærværk.

Bagagerum i billigste trim. Stadig dobbeltbund, men den delte plade er sparet.

Bagagerum de luxe med delt plade og dobbeltbund.

Volvo har slet og ret været lidt på arbejde med en nedstryger eller måske en vinkelsliber. Man har skåret en cylinder af Volvos 2-liters blok, lavet samme trick på topstykket, lappet lidt kølehuller hist og pist, så man kan holde de våde dele af motoren indenbords, og set på motorens ydelse, har man nappet en 2-liters 200 hestes og reduceret den klart bedre motor til en ganske tvivlsom affære.

Vi erkender samtidig, at Volvo skam har gjort sig umage med at dæmpe den kedelige lyd fra en 3-cylindret, man har også gjort sig umage med at dæmpe de medfødte vibrationer fra en konstruktion, som ikke er i naturlig balance, og hvad har man så fået ud af alle de mange anstrengelser, for at få en ny mindstemotor til modelprogrammet.

CO-2 problemet

Med 1,5 liters motor har Volvo fået en model XC40, som teoretisk og under officielle målinger kører en anelse længe på en liter. I praksis har vi meget vanskeligt ved at omsætte denne gang teori til praksis, og hvis vi stoppet et øjeblik og ser på den anden model XC40, der hedder noget med ”3”, kører den betydeligt længere og udleder tilsvarende mindre mængder CO-2 per forbrugt liter brændstof.

Problemet er selvfølgelig, at det er en dieselmotor der kører længere. Vi skal ikke rode op i den nye viden om benzinmotorer og deres nye problemer med partikeler, men Volvo har som andre det fremtidige mål, at man gerne vil af med diesel, men det kan ikke ske for tidligt, for så ryger mærkets samlede CO-2 udledning markant i vejret, så Volvo har som mange andre brug for diesel til at holde mulige EU-restriktion i ro, men i praksis fortjener en Volvo ikke den nye T3 motor, vi mener helt koldt og gustent, at den 3-cylindrede 1,5 motor er en solid skævert fra Volvo.

Her er katastrofen. 1,5 liters 3-benet, som slet ikke burde findes i en Volvo.

Hvis vi ser bort fra de åbenlyse tekniske dårligheder, har motoren til trods for sin trykladning de samme småskavanker som andre, der forsøger sig i den hellige 3-benede motorgrav. Med læs på bilen har bilen svagheder, når det går op ad bakke, er det selvfølgelig det samme, og de medfødte skavanker bliver mere tydelige fordi basis XC40 har manuelt gearkasse, en ellers udmærket gearkasse, som dog skal flyttes lidt ekstra rigeligt, fordi motoren er 3-benet, og forlanger nedgearinger når det bliver lidt vanskeligt.

De nye forlygter er blevet en signatur for Volvo.

Volvo er også kendt for at lave gode trækkere over en bred kam, det er både biler til de tunge trailere og de lettere campingvogne, men selv om XC40 T3 må køre lovligt med 1600 kg, er det ikke noget vi tør anbefale. Hvis vi påtænker kørsel med mere end 1200 kg på krogen, eller påtænker noget der yder en del vindmodstand eller kan være udsat for påvirkning fra kraftig sidevind, så anbefaler vi, – nej vi fraråder at køre 3-benet Volvo.

Men hvem skal så køre i bilen? Svaret er enkelt. Byboere der ikke kan leve uden en Volvo i indkørslen. Byboere der kun sjældent kommer uden for bygrænserne, og byboere der ikke tager det så tungt, at brugtværdien af 3-benet Volvo nok vil være noget mindre end den tilsvarende værdiforringelse hvis man havde valgt en Volvo med en anstændig motor.

Volvo XC40 T3

Kortere og højere, ægte SUV og Volvos mindste, som slet ikke er bygget til off-road kørsel. Med mindste motorisering er bilens mest velegnet til helt almindelig og ikke for krævende bykørsel.

Pris: fra 369.667 kr

Pris for testbil: 501.474 kr

Motor: 1,5-liter 3-cyl

6-trins man

156 HK v. 5000 o/m

265 Nm v. 1850-3850 o/m

0-100 km/t: 9,4 sek

Tophastighed: 200 km/t

Forbrug: 15,9 km/l

Kørevægt: 1568 kg

Totalvægt: 2060 kg

Trailer: 750/1600 kg

CO-2: 146 g/km

Pin It on Pinterest