Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

31. July 16:43 by Jørli Petersen

GR 2+2

Toyota GR86 er blevet meget bedre end den tidligere GT86. Meget. Klassisk sportscoupe, motoren forude, træk på baghjulene, og det eneste elhejs finder du på sideruderne.

Vi har ikke rusket mange gange med gearstangen i Toyota GR86, før alle sanser skærpes. Hallo! Den er tæt, præcis og sikkert skarp, og efter yderligere et par minutter med al opmærksomhed på gearkassen, er svaret til det sidste også et ja.

Ny Toyota GR86 er ikke en ny model inderst inde. Det er en kraftig opdatering, og den er stadig lige så meget Toyota som forgængeren med navnet GT86, og det vil sige Toyota med nød og næppe, for der er betydeligt mere Subaru i GR86 end der er Toyota, og det gør slet ikke noget, for Subaru kan også skrue biler sammen, så man har rigtig god og holdbar bil i mange år, ligesom Subaru har en meget lang erfaring med biler i motorsport, – vi behøver kun sige Evo, før bilkendere ved hvor vi vil hen.

Åbent samarbejde

Lidt frække lygtedetaljer er det også blevet til.

At Toyota heller ikke skammer sig over det nære samarbejde ses i motorrummet, hvor vi er vidne til noget usædvanligt. På toppen af det hele finder vi en sort gang plast på luftfilteret, hvor der både står Subaru og Toyota, og motoren i GR86 er lige så meget Subaru, som den 2-liters forgænger i GT86, og med listige indgang, har vi taget hul på den måske vigtigste opgradering fra GT86 til GR86.

Slut med 2-liters halvsløv boxer, og et goddag til Subarus 2,4, som i GR86 er bestilt til at lægge 234 HK, og det giver altså en verden til forskel.

Det er der. Bagsædet. Men brugsværdien er tæt på nul.

Den gamle GT86 trak ikke meget skind af en halvdøv Cocio. Samtidig skulle bilen have en grundig dragt prygl, før den for alvor rykkede alle hestene af stalden, det var faktisk fuld firspring tæt på de 7000 omdrejninger, og i en forpint boxer, giver det ikke just nogen herlig lydkulisse.

Samtidig kneb det med momentet til de dage, hvor man ikke lige ramte det perfekte gearskift målt på ren effekt, men det har de 400 ekstra kubik vendt op og ned på.

Momentet er forbedret med 45 Nm, og det kan mærkes, samtidig kommer det betydeligt tidligere, nu ved 3700 omdrejninger, og det er denne rigtigt gode forbedring, der er sat i forbindelse med den før omtalte gearkasse, så vi takker to gange japansk bilfabrik, – det spiller.

Et smil bag rattet

Karrosseriet er blevet en helt del stivere, men man holder fast i de rammeløse sideruder. Lidt tjekket.

En anden forbedring, omend af lidt mindre betydning er bilens små og få ændringer. Bilen er lidt lavere end forgængeren, den er også en anelse lettere, der er også tale om en lidt større akselafstand, men det hele er justeringer, måske lige bortset fra vægten, der kan sammenlignes med den dårlige samvittighed efter en herlig ferie, – godt 20 kg.

Vi måtte ned i de gamle notater for at finde noget om karrosseriets stivhed i GT86. Var der notater på dette emne? Det var der, vi havde sammenlignet den med Mazda MX5, og selv om de to biler ikke er sammenlignelige, så er det en ros vi har noteret i skyndingen, noget det skulle give mening, når bilen skulle sættes på tryk, og nu er det bedre.

Helt flad maskine. En 100 procent ægte Subaru boxer.

Usædvanligt. To bilmærker har sat deres aftryk på en gang plast i maskinrummet.

Ingeniørerne, uanset om det er et samarbejde, Subaru eller Toyota er der gjort en del ud af gøre ting bedre, og et vridningsstift karrosseri har stor betydning for afstemning af bilens undervogn, når bilens karrosseri gør det meste af arbejdet, kan man gøre selve fjedring og dæmpning mere effektiv, og nok engang spiller det i GR86.

Designet er forbedret betydeligt, uden det er gået ud over genkendelsesværdien.

Faktisk i så høj grad, at det er lidt vanskeligt, at finde noget der kører lige så godt som den nye GR86 målt efter type, og her trækker vi en skarp linje, for GR86 er en coupe med en god del af bilens stivhed gemt i bilens tag, og så er bilen sørme også en 2+2  coupe, selv om vi ikke kunne knække den gordiske knude, – for hvordan i alverden får man stoppet mennesker om på det såkaldte bagsæde?

Alene det at få fisket lidt købmandsvarer ud, hvis man var fristet til at smide dem om på bagsædet, kræver lidt omtanke, og måske er det derfor vi har valgt den overskrift vi har, for vi trækker en lille snor tilbage til Jaguar E, der også fandtes som 2+2, og med 4,2 motor lagde omkring de 240 HK, alt efter hvordan man har regnet, og så stopper vi med at sammenligne, for GR86 kører helt anderledes, og vi vælger dette ordvalg, for ikke at rakke ned på en E-type, men vi kunne ikke lade være med at tænke lidt tilbage.

Bagsædet er kritisk, og bagagerummet er ikke meget bedre. Men pyt. Så længe det er sjovt.

Tålmodighed nødvendig

Kabinen er mere end tilfredsstillende, kørestillingen er fornem, støtten fra sæderne er som den bør være, og så er vi endnu mere overbevist om, at vi har fat i rigtig meget Subaru, for der er så meget Subaru og tilsvarende mindre Toyota, at tvivlen end ikke kan komme Toyota til gode, men igen er vi tilgivende, for det funker, vi er mere end tilfredse, og smilet bag rattet er svært at få fjernet.

Prisen da? Heller ikke. En lille smule mere end 500.000 kr bør ikke få den ægte entusiast til at ryste det mindste på hånden, og så skal vi da også gøre opmærksom på, at Subaru har en form for garanti, mens Toyota har op til 11 år minus en enkelt dag, hvis man gør det ordentligt, så der kan ikke være tvivl om, hvad der skal stå på navneskiltet.

Ulempen ved GR86 er imidlertid ikke helt uvæsentlig. Bilen bliver kun produceret i begrænset omfang, og levering af et styk ny bil kan være langvarig. Tidligere blev der meldt udsolgt omkring GR86, men nu er det trods alt muligt, men tålmodighed er en nødvendighed.

GT86 er klart frækkest når man ser den bagfra.

Toyota GR86

Pris: fra 521.990 kr

Pris for testbil: 566.990 kr

Motor: 2,4-liter 4-cyl

6-man

234 HK 7000 o/m

250 Nm v. 3700 o/m

0-100 km/t: 6,3 sek

Tophastighed: 226 km/t

Forbrug: 11,5 km/l

Kørevægt: 1264 kg

Totalvægt: 1670 kg

Trailer: 0/0 kg

CO2: 198 g/km

4-personers – AK 258 længde 427 11 års garanti

Lavere, længere og lettere (20 kg) end GT86 Vægtfordeling 53:47

Pin It on Pinterest