Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

23. June '19 20:24 by Jørli Petersen

Grundig oprydning

Volvo XC60 er ikke kun en succes, den er en kæmpesucces. Volvos mest solgte bil i det hele taget, og nu en ægte Volvo med samme bund som den større V90.

Den første udgave af Volvo XC60 endte med at blive Volvos helt store (kanon)succes. Selv om man godt kan kalde den første XC60 for en rodebutik, var køberne totalt ligeglade, men nu er den nye model XC60 forvandlet til noget mere rendyrket Volvo, ligesom der er ryddet kraftigt op i motorrummet, hvor vi endnu engang siger et desværre!

Jeps, det er en Volvo med rigtigt gode sæder. I parantes bemærker vi, at vi foretrækker stof frem for læder.

Den første model XC60 blev præsenteret på det tidspunkt, hvor Volvo var ejet af Ford. Det var ikke specielt populært i Volvos inderkreds, der blev strammet og sparet mange steder, og rodebutikken XC60 bestod af forhåndenværende komponenter og udviklinger fra det dengang så omfangsrige Ford imperium, så der var rigtig meget Land Rover Freelander i XC60, – som også var ejet af Ford på det tidspunkt, 4-hjulstrækket var også noget Land Rover, mens motorprogrammet havde de mere lækre og større Volvo maskiner i næsen, og det er begrundelsen for det tidligere desværre, for vi er ikke så pjattede med Volvo 2-liters motorer, som bliver strakt ud over hele modelprogrammet.

Noget 90’er

Dagens model Volvo XC60 er meget mere Volvo, meget mere kinesisk kan man drillende sige, men selv om Volvo ikke bryder sig om at blive kaldt et kinesisk bilmærke, er de mere tilfredse med den nuværende ejer. Der er større spillerum, der er flere penge og mere langtidssikrede investeringer, Volvo får lov at slå med halen i den kinesiske løsning, hvor Ford traditionen tro er de notoriske fedterøve, som hele tiden ser på næsten kvartals resultat.

Bunden under XC60 er identisk med den store model 90, og som det er tilfældet med forgængeren, er XC60 ikke bygget til kørsel i terræn. Den er og bliver en by-SUV, den storsælger i USA på netop det grundlag, og dagens testbil har ”kun” forhjulstræk, så vi er i en ægte byløsning med en afstikker til sommerhuset, men kik engang på de tekniske data, hvor man da godt kan studse lidt over de karakteristika vo har valgt.

Pæn stor læssehøjde til et godt bagagerum, læssehøjden er den samme uanset om bilen trækker på to eller fire hjul.

Den 2-liters lægger pæne 190 HK, men læg så også mærke til, at det sker ved 4700 omdrejninger. Ret ualmindeligt for en benzinbil. Det ligner mere en Mazda diesel med de data, men læg også mærke til de 300 Nm som ligger bredt mellem 1700 og 4000 omdrejninger, de motordata siger meget om det Volvo vil med bilen, – det siger også noget om motorens formåen, for man kan ikke få alle ønsker opfyldt, når man nøjes med en 2-liters motor til en bil som XC60, og slet ikke hvis man samtidig skal opnå nogenlunde anstændig kørsel med den største trailer, der rækker helt op til 2300 kg.

Fornemt må vi tilføje, det er lovligt, men er det også godt nok? Vi er nok i det hjørne, hvor vi siger diesel, og det haster med et køb,  for Volvo har meldt sig blandt de bilmærker, som helt udfaser diesel på den korte bane.

Igen siger vi desværre, for de nyeste motorer gør diesel renere end benzin, så vi har lidt problemer med at forstå Volvos beslutning, hvor eneste forklaring må være de tre vigtigste markeder for Volvo, – USA, Kina og Sverige.

Komfort og sikkerhed

Vi har luftet vor holdning til Volvos motorer, hvor en bil som XC60 fortjener noget større. I den forbindelse skal vi også lufte vor mening om bilens forbrug, -den er ganske tørstig, Volvos officielle data på bilen siger: Fra 14,1 km/l, og det med fra betyder fra 14,1 og ned. Vores forbrug under test ligger betydeligt lavere, og man skal køre med meget let fod, hvis man skal have noget der ligner et fornuftigt forbrug til by- og motorvejskørsel, der hvor XC60 har det bedst, er på landevej, hvor man med let fod og en god del lempe kan ligge i 7’ eller 8’ gear og rulle lige omkring de 80.

Flere knapper i bagagerummet, den ene lader den skjulte trækkrog falde ned, – næsten helt på plads.

Komforten i Volvo er den kendte, vi er stor tilhænger af Volvos stole, XC60 er godt indrettet på alle leder og kanter, den er rummelig, og så er den selvfølgelig spækket med at det i sikkerhed, som Volvo altid rykker helt frem i forreste linje, når der skal fortælles fortræffeligheder om en Volvo.

Nederste linje har mest et indhold af noget mellemfornøjet. Komfort, udstyr og sikkerhed til et pænt stort ja, teknik til et lille nej, og mens læseren lurer lidt på hvad vi har gemt i ærmet, så er det helt enkelt. Køb bare noget der hedder noget med 60. En helt almindelig Volvo V60. Den vil vi foretrække frem for XC60 10 gange ud af 10.

Volvo XC60 T4 Momentum

Volvos bagparti er næsten det samme på alle modeller. De er så ens, at det er svært at se forskel på de forskellige modeller.

Pris: fra 601.435 kr

Pris for testbil: 720.585 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

8 – aut

190 HK v. 4700 o/m

300 Nm v. 1700-4000 o/m

0-100 km/t: 7,9 sek

Tophastighed: 205 km/t

Forbrug: fra 14,1 km/l

Kørevægt: 1771 kg

Totalvægt: 2370 kg

Trailer: 750/2300 kg

CO-2: 165 g/km

Pin It on Pinterest