Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

17. August 10:00 by Jørli Petersen

GT 40 igen, igen

Fra at være noget særligt, en ud af meget få biler bygget i en helt særlig anledning, er GT 40 blevet omdannet til traditionel Ford forretning.

Ford gør det igen. Fortsætter produktionen af legendariske Ford GT 40, der opnåede sin position som legende i 60’erne, hvor Ford kom fra ingenting i Le Mans sammenhæng til Ferrari basker, og bilen alle ønskede at slå.

Fords første sejs på Le Mans fandt sted i 1966, og i 2006, 40 år efter den første sejr, lavede Ford et begrænset antal GT 40. Biler der kostede kassen, og biler der blev voldsomt værdsat af sine købere.

Det er Ford GT 40 årgang ny til højre, mens oprindelig og helt original GT 40 er bilen til venstre. Man kan tydeligt se forskel.

Disse købere havde deres lille GT 40 juvel i fred og ro frem til 2016, hvor de 50 år også skulle markeres, men her gik det galt for Ford.

Interessen for 50-års jubilæums modellen var voldsom. Man skulle ansøge om at få lov til at købe en af de få biler, og Ford lagde stor vægt på, at bilen ikke blev parkeret i en privat kælder, men at bilen blev brugt, og dermed synlig, når der var en anledning til at lufte bilen.

En af disse sjældne bilen blev synlig i Danmark. Den blev købt af Jyske Bank, kørt af Jason Watt, men da alle bilerne havde fået en ejermand, sad Ford pludselig med et kartotek over potentielle købere, mens man på den anden side havde fået etableret et helt produktionsapparat, så hvorfor ikke gøre det til en forretning.

Ford har også smukseret det indre af den oprindelige GT40.

Der er ikke noget forkert i at tjene penge, men der er noget forkert i at ødelægge en legende, og der er noget forkert i at sælge bilen under det der ligner falske forudsætninger, for der var ingen der fortalte GT 40 køberne i 2016, at den bil der kostede kassen, og som skulle være en ud af et meget begrænset antal, pludselig blev en af mange, og fra det øjeblik Ford lavede en ny serie til levering i 2018, i 2019, i 2020, blev værdien af hver enkelt Ford GT 40 reduceret, og det gælder også for de biler, der blev fremstillet i anledning af de 40 år for Fords første sejr på Le Mans.

Og nu gør man det igen.

Søde, rare og veltrænede kvindelige sælgere, – ja, det er kvinder, der ringer til de mulige købere, som er røget på listen helt fra 2016, lover at bilen er noget helt særligt, og den er kun en ud af en meget begrænset serie. Man skal bare lave en mindre bankoverførsel, så dukker bilen op straks i 2022.

Den ægte entusiast har allerede opgivet ideen om en GT 40. Nu er bilen ikke længere et ikon, den er en af en længere række superbiler, og nu hvor Le Mans er ved at stille om til de såkaldte Hypercars, er mulighederne pludselig blevet flere, og nok en såkaldt ”heritage edition” er uanset årgang ikke længere en enkelt bil ud af en meget begrænset serie, den er en del af en nu årlig tradition, og for hver gang man laver en ny serie, gør man værdien af det man oprindelig lovede tidligere købere, betydeligt mindre.

Der er ikke noget forkert i at tjene penge, men det er trist, når store bilmærker ikke siger tingene som de er. Vi laver en bil der koster kassen, den købes under anderledes vilkår, vi opfinder et nyt navn med nævne mellemrum, og så kommer næste serie om et år.

Bursd.com var blandt de oprindeligt interesserede købere. Siden har det opgivne telefonnummer haft henvendelser fra Fords kvindelige sælgere, og remsen er hver gang den samme.

Vi er selvfølgelig glade for, at vi ikke var blandt de udvalgte, der fik lov at købe en GT 40 i 2016. Hvis, – ville vi have følt os snydt af de oprindelige løfter.

Lige nu leder Ford efter mulige købere til biler, der kommer til levering i 2022, og så kan vi kun vente til sommeren -22, hvor Ford med stor sandsynlighed kommer med nok en ”begrænset” serie GT 40, og som led i salgsarbejdet for den næste bunke GT 40, har Ford selv lavet en liste over de voldsomt begrænsede serier, som oprindeligt skulle have været en enkelt lille nummereret serie i 2006, og igen en serie i 2016, og listen over tidligere serier er som følgende.

2021 Ford GT ’66 Daytona Heritage Edition

2020 Ford GT ’69 Gulf Livery Heritage Edition

2019 Ford GT ’68 Gulf Livery Heritage Edition

2018 Ford GT ’67 Heritage Edition

2017 Ford GT ’66 Heritage Edition

2006 Ford GT Gulf Livery Heritage Edition

Ford har gjort det til en kedelig vane, at ødelægge den aura, der omgiver helt særlige biler. Nu er GT 40 gjort til noget masseproduceret, og alle nyheder skal helst hedde noget med Mustang.

Pin It on Pinterest