Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

22. February '21 18:48 by Jørli Petersen

Gul bil ….. !!!

Nyeste udgave af Megane R.S. Trophy, som vi lidt frisk tør kalde for Gammelmands GTI, hvis man vælger en mere diskret kulør.

Selv om Renault har travlt med el-biler, små 3-benede motorer og andre humørbekæmpende foranstaltninger, har man også lille gren af koncernen, som tilsyneladende gør hvad de kan, for at kaste røgslør over den ellers triste indsats, der med alle midler forsøger at gøre noget ved den personlige transports udledning af CO2.

En af de festlige biler, der gør sit bedste for at modvirke det ellers dårlige indtryk, man godt kan få af Renault som producent af kedelige biler, er Megane R.S. Trophy. Festlig, – ikke folkelig, men absolut fornøjelig.

Netop en bil som denne type Megane kan bære at voldsomt tydelig farve. Med skrig-gul kulør er denne R.S. med 300 HK et herligt indslag i gadebilledet, men hvis man sælger samme bil i forsigtig Pers favoritfarve ”kedelig-grå”, forandres bilen pludselig.

Så skal man til at se ekstra godt efter. Man skal til at se nærmere på de små særkender, der er på bilen, og man skal også være lidt kender for at se, at det ikke bare er en gang pralesignaler fra T. Hansen, men den ægte vare. Det eneste som for alvor afslører R.S. Trophy er den tydelige diffuser, som træder tydeligt frem når bilen ellers er gul.

Derfra handler det lidt om fælge, en let ændret front med lidt flere lysgivere, og selv betegnelsen Trophy, er skrevet i en slags sort i sort, blankt og mat overfor hinanden.

Gode skålformede sæder med masser af støtte.

Hvorfor?

Med en bil som MeganeR.S. Trophy er det også naturligt, at stille spørgsmålstegn. Hvor har Renault Sport valgt netop den løsning, hvor har man lavet et kompromis, og allerede inden vi har skrevet disse ord, er vi klar med de to første spørgsmål.

Hvorfor har Renault satset på en 1,8 liters motor til 300 HK, og hvorfor har man valgt en 6-trins automatkasse af typen dobbeltkobling?

Det første spørgsmål må fortone sig noget i det uvisse. Den oplagte konkurrent kommer fra VW, her har man valgt den klassiske 2-liters til den barske type Golf, men gearkassen nok mest af alt er valgt fordi den skal opfylde helt basale krav for en rigtig rap type GTI, den skal være hurtig, den skal holde, den skal nærmest arbejde med lige store spring mellem de enkelte gear, og så giver man køb på det med tophastighed, for en R.S. Trophy er ikke en tysk motorvejskiller, der er den sporty type bil med fast undervogn, evner til de hurtige accelerationer og absolut duelig til retningsskift, og på den måde fik vi kantet os ind på alt det sjove, der allerede begynde da vi så farven gul, fortsatte, da vi satte os i de gode og støttende sæder, og nåede et midlertidigt højdepunkt, da vi trykkede på startknappen, og motoren startede med en særdeles veloplagt brøl.

Programmer

Der er ingen tvivl, nede hos Renault Sport har man arbejdet mere end en halv time med bilens lyd, der er afstemt udstødning, der lige kan give det rigtigt snær på de gode tidspunkter, og den relative lave gearing i R.S. giver selvfølgelig overbevisende acceleration, også før man begynder at benytte de programmer, som giver lidt ekstra riv i den hurtige franskmand.

Man skal tæt på bilen for at få øje på Trophy betegnelsen. Sort i sort.

Motoren arbejder intenst over et bredt område, under danske fartgrænser, er det masser af skud i bilen næsten uanset hvor man er, og automatgearet er så hurtigt, at man aldrig bliver fanget i et forkert gear. Løbende diskrete nedgearinger afslører, at gearkassen hele tiden følger med og er opmærksom, og så er det et ekstra lyspunkt i den gule bil, at den faktisk også tilbyder en god del daglig komfort, selv om der skal justeres helt rigtigt under bilen, hvis man skal tøjle 300 HK på et sæt trækkende forhjul.

Ja, R.S. Trophy er klassisk forhjulstrækker, men den er overraskende lidt understyrende. Det kræver selvfølgelig, at man også har styr på hele undervognen, også på baghjulene, hvor der findes endnu en overbygning til denne R.S. Trophy, hvor man har arbejdet ekstra meget med hårdhed men især også med netop baghjulene, og selv om vi ikke har kørt den absolutte topudgave, er vi nok ikke parat til at betale prisen for de sidste procenter, for der er masser af GTI-smæk for pengene, og så er R.S. Trophy selvfølgelig også en bil, som skal spille en rolle i hverdagen, og lægger vi dette indtyrk af helhed ind over det hele, er Renault sluppet rigtig flot fra opgaven med at lave en meget potent familie-GTI, som også kan forsvinde på en parkeringsplads, hvis man vælger andre farver end gul.

Humørbarometer eller er det bare indstillinger?

GTI til Gammelfar

Man fristes til at sige selvfølgelig, for Renault har også arbejdet med flere indstillinger, som både ændre motorens styreprogram, ligesom der strammes op her og der under bil. Det giver det sidste, hvis man har i det sportslige hjørne, og indstillingerne på skærmen hedder selvfølgelig ”race” og ”bane”. Det sidste giver næsten sig selv, nu har vi droppet det sidste kompromis, nu har vi givet køb på alt med komfort og det hverdagsagtigt, og det bedste ved den type indstilling er, at man kan slå til når man er i det rigtigt humør, og klikke fra, når man bare skal hente en gang fastelavnsboller, hvor flødeskummet ikke må være forvandlet til smør, inden man er hjemme igen.

Lad os slutte med bilens overordnede signaler, som også var en del af indledningen. Sammenlignet med tidligere biler fra GTI afdelinger fra flere fabrikker, er der langt fra en Escort ”Cossy” til en Megane R.S. Trophy. Med en mere diskret kulør, sender den måske ikke nok signaler, til at gøre sig i alle aldersgrupper. Kom faktisk til at tænke på, om denne R.S. ikke er mere end gammelmands GTI, faktisk bilen til mig, som godt vil ha’ det lidt sjovt med spredte mellemrum, mens jeg ikke har nogen som helt lyst til at køre rundt og ligne en reklamesøjle for billigt ekstraudstyr.

Er det en svaghed ved Renault Megane R.S. Trophy? Det afhænger vel af de øjne der ser, men selve bilen begejstrer, vi er ikke skræmt over prisen, men lukke og slukker med et lille spørgsmål: Hvorfor har man valgt 1,8 liters og ikke 2-liters til alt det sjove?

Renault Megane R.S. Trophy EDC

Pris: fra 527.900 kr

Megane R.S. har fået lidt mere bredde bagerst end en standard Megane.

Pris for testbil: 550.300 kr

Motor: 1,8-liter 4-cyl

6 aut type DSG

300 HK v. 6600 o/m

420 Nm v. 3200 o/m

0-100 km/t: 5,7 sek

Tophastighed: 255 km/t

Forbrug: 11,7 km/l

Kørevægt: 1531 kg

Totalvægt: 1913 kg

Trailer: 0/0 kg

CO2: 192 g/km

Pin It on Pinterest