Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

8. September '16 08:54 by Jørli Petersen

Halvdårlig halvautomat

Dacia Logan MCV handler om plads, plads og endnu mere plads. Teknikken er hentet hos Renault, men man skal have en helt særlig grund, før man vælger en Logan MCV med halvautomatisk gearkasse.

Dacia Logan MCV handler om plads, plads og endnu mere plads. Teknikken er hentet hos Renault, men man skal have en helt særlig grund, før man vælger en Logan MCV med halvautomatisk gearkasse.

Dacia Logan MCV har fået en del knubs af flere anmeldere, men her er der ingen egentlige skrammer til den enorme Dacia, og dermed har vi afsløret det vi mener er bilens helt store fortrin. Plads, plads og endnu mere plads. Målt i kubikmeter i forhold til bilens pris, overgås den måske kun af endnu en Dacia, den næsten gigantiske Lodgy, der fås som 5- eller 7-personers.

Vi har ikke målt de mange kubikmeter og lavet en egentlig dyst mellem disse to biler, for vi har tidligere haft Logan MCV under lup, og senest har vi haft Logan i en gruppetest på alt det en familie har brug for til hverdag og ferie, og her gennembankede Logan MCV alle og meget dyrere konkurrenter, men denne test af Logan MCV skal mere handle om teknik og mindre om plads og rummelighed.

Robot-kasse

Automatgear i en bil var for ikke ret mange år siden noget meget simpelt. Det klassiske amerikanske automatgear med masser af olie, – det var kun et spørgsmål om automatkassen havde tre eller fire gear, men sådan er det ikke længere.

Converterkassen lever stadig, men har fået konkurrence af gearkasser med dobbeltkobling, den såkaldte million gearkasse hvor kræfterne overføres med olie og flettede metalbånd, mens den klart billigste er den type gearkasse som Logan MCV er udstyret med. Et såkaldt robotgear, hvor den automatiske del er bygget op omkring en traditionel manuel gearkasse tilsat en form for auotmatiseret kobling og noget elektronik til at styre løjerne.

Betjeningstingesten til den halvautomatiske gearkasse er lidt utraditionel, - der er ingen P-position. Kun frem og tilbage, hel- eller halvautomatisk.

Betjeningstingesten til den halvautomatiske gearkasse er lidt utraditionel, – der er ingen P-position. Kun frem og tilbage, hel- eller halvautomatisk.

Vi hopper direkte til den hurtige løsning og undestreger, at ingen af disse gearkasser er specielt velfungerende. Værste eksemplar er set i VW Lupo 3L, en totalt og aldeles umulig gearkasse, og første bil med denne form for auotmatgear, var helt ubegribeligt en Saab turbo med ekstra mange kræfter. Resultatet var skrækkeligt.

Det er små og billigere biler der benytter denne type ”billig-automatgear”, og selv om de er blevet bedre med årene, er og bliver de ikke af en kvalitet, der kan kaldes for – god.

Mere eller mindre automatic

Dacias robotgear er en Renault-kasse, der er sat for enden af den nye 3-cylindrede 0,9 motor med turbo, og når jeg samtidig mangler begejstring for 3-cylindrede motorer, er det så som så med det tekniske, hvor motoren trods alt er den bedste komponent i Logan MCV.

Easy-R gearkassen kan fungere automatisk, hvor man ikke skal foretage sig noget som helst, eller man kan klikke over i delvis manuel styring, hvor man inden for et bestemt omdrejnings- og hastighedsområde kan vælge op- eller nedgearing.

Jeg blev aldrig venner med den fuldautomatiske del af gearkassen. Den lever helt sit eget liv, og en af fiduserne ved denne form for automatgear er som regel, at man kan lette lidt på gassen, når det ved at være tid til et gearskifte, men Renault/Dacia kassen er fløjtende ligeglad med mine fine antydninger. Når man så mister tålmodigheden, og giver gas, mener gearkassen selvfølgelig, at nu er det tid til et gearskifte. Så mister bilen fremdrift, det tager syv lange og tre brede inden gearskiftet er overstået, og så kan vi køre igen, indtil det igen er tid at skifte gear.

Man får ikke det hele for det halve. Der spares åbenlyst på det indvendige, - man får plads i stedet for polster.

Man får ikke det hele for det halve. Dacia sparer åbenlyst på det indvendige, – man får plads i stedet for polster.

Det er straks bedre, når man selv spiller med. Her lystrer gearkasssen, når man giver ordre til at skifte til at højere gear lidt tidligere end det officielle program, den gearer også ned, hvis der skal bruges lidt ekstra kræfter til en overhaling, og så man behøver ikke geare ned, når man stopper for rødt. Gearkassen skifter selv til 1. gear, når man holder stille.

Den form for betjening af gearkassen giver en form for delvis medvirken til gearskift. Man bestemmer tidspunktet når der skal skiftes til et højere gear, og bilen klarer selv skift til de lavere.

Man kan leve med denne form for automatgear, men man skal have en rigtig god grund, før man siger ja, selv om prisen er gunstig, sammenlignet med prisen på andre former for automatgear.

Det koster 10.000 kr ekstra at få Easy-R på en Logan MCV, og selv om det langt fra er redaktionens livret, må vi også indrømme, at det er en lav pris for noget der ligner et automatgear.

En hverdag med plads

Vi indledte med at berømme Logan MCV for sine mere end rundhåndede pladsforhold. Modsat er der ikke noget spændende at berette om bilens køreegenskaber. Det er hverdag bag roret, glem alt det med lækker opsat undervogn og bremser der bider fra sig når du nærmer dig kurven, der kræver skarp indstyring. Alt det er slet ikke en del af Logan MCV, og du kan også godt blive lidt træt af den noget triste kabine med rigelige mængder hård plast, men når den fornemmelse bliver for voldsom, går du bare et tur rundt om bilen, ser nærmere på alle bilens pladsmæssige kvaliteteter, og alt er godt igen.

Man kan ikke få det hele for den halve pris, og Dacia Logan MCV har truffet et valg. Her byder man på plads, plads og masser af plads, for så at spare på det med lækre køreegenskaber og ekstra blødt polster.

Men automatgearet er ikke min livret. Man skal have en særlig grund for at vælge netop den løsning.

Dacia Logan MCV Easy-R

Her er Logan MCV's helt store fortrin. Et gigantisk bagagerum, som gør bilen særdeles velegnet til den meget pladskrævende familie.

Her er Logan MCV’s helt store fortrin. Et gigantisk bagagerum, som gør bilen særdeles velegnet til den meget pladskrævende familie.

Pris: fra 109.990 kr

Pris for testbil: 148.200 kr

Motor: 0,9-liter 3-cyl

5-trins halv-aut

90 HK v. 5250 o/m

140 Nm v. 2250 o/m

0-100 km/t: 11,0 sek

Tophastighed: 175 km/t

ECE-snit: 20,4 km/l

Kørevægt: 1148 kg

Totalvægt: 1585 kg

Trailer: 570/1110 kg

CO-2: 110/km

Pin It on Pinterest