Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

16. September '18 16:18 by Jørli Petersen

Hatten af for X-klasse

Uden for landets grænser er der stigende interesse for biler af pick-up typen. På udenlandsk hedder det aktiv fritid, men i Danmark hedder det gule plader, begrænset totalmarked og arbejdshest.

Biler af pick-up typen er ikke en Mercedes specialitet. Lang fra. Et enkelt eksperiment har været forsøgt på markeder, der ligger meget langt fra Europa. Så vidt vi husker, var det en model, der blev bygget under et tidligere tiders apartheidstyre, ellers er de fleste Mercedes pick-up blevet om- og håndbygget, blandt andet af det danske karrosserifirma Bøgely, der sendte en del ombyggede personbiler i omløb især i 80’erne.

Selv om pick-up modebølgen skvulper uden om Danmark, er der er en klar tendens til større og større interesse for denne type bil. Det er den trendy fritidsbil der lokker, men biler af pick-up typen kan også bruges til omfangsrig persontransport, – det kender fra fra Nordafrika og Mellemøsten, den kan ombygges til transportabelt antiluftskyts, og så kan en pick-up naturligvis bruges til mange mere fredelige og civile formål.

Den solide ræling hele vejen rundt til fastspænding, er meget typisk Nissan.

Den stigende interesse har fået Mercedes til at gøre hvad man har gjort mange gange de senere år. Man ringer til den nære samarbejdspartner Renault for at høre, om de mon skulle have lidt pick-up biler til salg, men det har Renault ikke. Til gengæld har man et par at af slagsen i koncernen, både Nissan og Mitsubishi er specialister i den type bil, så hvorfor opfinde den dybe tallerken to gange, når man samtidig risikerer at lave et dårligere resultat, netop fordi man har forbløffende lidt erfaring og viden om denne type bil.

Derfor er Mercedes X-klasse en Nissan Navara. Alt det tekniske er også ægte Nissan, bilen bygges på Nissans fabrik ved Barcelona, så X-klasse er rigtig meget Nissan, men så er det vi løfter på hatten, for Mercedes har gjort et flot stykke arbejde, for at sende røgslør ud over den kendsgerning.

Renaults version af Nissan Navara er en lidt anden front og lidt skilte. Mercedes går meget mere radikalt til værks, man vender så at sige designet, finder ud af hvad der er muligt, og hvad det koster at lave noget andet i mindre produktioner, og når vi ser på X-klasse, er det ikke altid det økonomiske, der har været afgørende for en beslutning, og det kalder selvfølgelig på respekt.

En klasse op

Mercedes ønsker at rykke en klasse op fra noget standard pick-up. Fra Nissan til Mercedes klasse kalder vi det, og man flytter en del klassiske Mercedes elementer til en Nissan Navara, og både når man ser bilen udefra eller sidder bag rattet, er det meget meget få detaljer der røber, at bilen inderst inde er en Nissan.

Mercedes har gjort sig ekstra umage med deres kopi af Nissan Navara. Kabinen er meget anderledes og meget typisk Mercedes.

Det er især omkring betjening af 4×4 systemet vi finder Nissan elementer, men hvis man nøjes med at læse Mercedes materiale om bilen, er det svært at opdage, at X-klassens første fås med to typer baghjulsophæng. Det uafhængige som findes på testbilen og mest af alt ligner noget standard Mercedes, og så det klassiske ophæng til en pick-up, med stiv aksel og bladfjedre.

Fordele og ulemper genkender vi fra Nissan Navara. I Mercedes udgave med uafhængigt ophæng betyder det, at hvis man smider noget der liger halv last på bilen, synker den voldsomt i fjedrene, og sådan bør en pick-up ikke se ud. Med klassisk ophæng sker der stort set ikke noget, når man smider de 1000 kg på ladet, men det har også andre ulemper eller forskelle, alt efter hvor stor vægt man lægger på kørsel i terræn.

Mercedes har valgt komfort til X-klasse. Alt det med kørsel i terræn er mindre vigtigt, så derfor kan man gå lidt let hen over det med afstemning af undervogn til kørsel i vanskeligt terræn, det er især fjedervandringen, der ikke er helt afstemt til terræn, så skal man køre med masser af læs, eller skal man køre i terræn, skal man vælge klassisk bagaksel.

Hovsa, her er der tale om noget der er hentet direkte hos Nissan.

Til gengæld får man den forhøjede komfort under alle andre forhold, der er en naturlig følge af det uafhængige ophæng, der giver mere komfort. En standard komfort X-klasse behøver ikke et par hundrede kilo på ladet, for lige at knække toppen af modstanden i bladfjedrene, men det er fortsat en god ide, at smide nogle sandsække på ladet om vinteren, for glatkørsel med en tom pick-up kræver lidt ekstra forsigtighed og rigtig meget kattepote.

Renault motor

Især når bilen også har 7-trins automatgear bundet på Renaults 2,3 liters motor, som i dette tilfælde lægger 190 HK. Motoren fås også med 160 HK, og for at understrege, at Mercedes satser på det populære og de mere købestærke kunder, har man netop smidt en X-klasse V6 på markedet, og denne gang er det en ægte Mercedes maskine, der er lagt i bilen.

Spørgsmålet er selvfølgelig, om Mercedes har opnået hvad man ville med den forklædte Nissan, og det er et lidt drilagtigt spørgsmål, for den proff køber af pick-up biler, er ikke sådan er trække rundt i manegen. Denne køber ved godt, at det er en Mercedes udgave af en Nissan, der også sælges som Renault, men den mere private køber, der bare vil have en pick-up bil til mere private formål, herunder aktiv fritid, vil sikkert ikke lugte lunten, og når det er tilfældet, er Mercedes sluppet godt i mål med deres første rigtigt forsøg i pick-up klassen.

Mercedes X-kl 250d 4Matic

Der er skruet op for pralerierne på testbilen, men de har glemt at nævne, at frihøjden er under middel og differentialespær er på listen over ekstraudstyr.

Pris fra: 267.142 kr excl moms

Pris for testbil: 323.894 kr excl moms

Motor: 2,3-liter 4-cyl

7-trins aut

190 HK v. 3750 o/m

450 Nm v. 1500-2500 o/m

0-100 km/t: 9,0 sek

Tophastighed: 176 km/t

ECE-snit: 12,7 km/l

Totalvægt: 3150 kg

Nyttelast: 1.016 kg

Trailer: 750/3500 kg

CO-2: 207 g/km

Pin It on Pinterest