Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

14. April 15:06 by Jørli Petersen

Havmandens køretøj

Nogen mener den store Sealion 7 fra BYD er en SUV, og det er åbenbart populært at beskrive biler som noget de ikke er. I vores opfattelse er Sealion 7 en stor 5-dørs hatch-back.

Vi skal indledningsvis gentage hvad vi har skrevet en del gange. Kineserne har kik på det danske marked, en række bilmærker er allerede repræsenteret og flere kommer til – meget snart, men det er især to af de mange, der ser ud til at kunne få fat i danskerne.

Foruden BYD, som har deres nyeste model til test, er det MG, og hvad er det så der får BYD til at stikke ud frem for mange andre kinesere.

Det er først og fremmest mærkets størrelse. Ikke i Danmark, men hjemme i Kina, BYD er en af de helt store, og de har et modelprogram, som godt kan trække mange potentielle købere til butikken, men et andet godt argument er BYD’s batterier, der adskiller sig fra det de andre har liggende i bunden af bilerne.

Senest har BYD skabt en del opmærksomhed med en meddelelse om, at man har udviklet en ny type batteri. Det er et batteri, der efter de første beskrivelser kan lade op fra stort set nul til 100 procent på noget der ligner få minutter, og hvis BYD har ret i den nyhed, er det noget der kan forvandle den stadigt mangelfulde ellert til noget, der kan bruges meget bredt.

Vi smågrynter tilfreds over bilens indretning, der ikke er helt så kinesisk at det gør noget. Men hvorfor skal tidens sæder være ternede?

Vi ved fortsat ikke det mest interessante om de nye batterier for, – hvornår er de klar til at lægge i bilerne og ikke mindst, hvad koster de? Vil el-bilen med denne type batteri blive meget dyrere, og endelig, hvad vejer de?

Indtil alt det er besvaret, må vi klare os med Sealion 7, og nok engang har BYD vist en bil, der holder til i det maritime miljø. Vi ser bilen omtalt som en SUV, og ”nu ber’ vi Dem fru Heilbundt”, det er vist at stramme SUV-betegnelsen til noget, der slet ikke holder til noget, der kan sammenlignes med en bøde for at køre på cykel uden lygte efter lygtetændingstid.

Efter mange omgange rundt om Sealion7, kan vi slet og aldeles ikke se det mindste tegn på noget SUV.

Det eneste der kan klinge noget i den retning, må være bilens 4WD eller AWD som det også kaldes, for som det er tilfældet med meget kraftige el-biler, fås den dyreste Sealion 7 også med træk på alle fire, men efter vor bedste overbevisning, er Sealion 7 en klassisk 5-dørs.

En høj daglig vægt

Vi sidder således bag rattet i en af de el-biler, som vi også har kaldt vilde og tåbelige. Det der ligner en helt almindelig familiebil men med 530 HK!

Det er noget vi ser i de kraftigste sportsvogne, men inden læseren begynder at drømme vilde drømme og om mange heste for en beskeden pris, ligesom det er mange heste uden noget, der bare minder om helt almindelige danske bilafgifer, så er mange heste i en ellert meget forskelligt fra mange heste i eksempelvis Porsche, Aston Martin eller Ferrari.

5-dørs hatchback fra for SUV. Og der er masser af plads. Typisk for denne type el-biler.

Ellerten har musklerne i bunden af fartskalaen. Fra 0 til det vilde på et splitsekund, Sealion 7 er ikke blandt de hurtigste, det tager ”hele” 4,5 sekund at nå de første 100, men i modsætning til mange andre el-biler, fortsætter Sealion lidt længere end den typiske ellert med at accelerere kraftigt, men den direkte sammenligning med de dyre sportsvogne er, at benzinmotorerne er de kraftige el-motorer overlegne, når bilerne er kommet op i tempo, det med at øge fart fra eksempelvis 120 til 160 km/t, er ikke el-bilens fineste disciplin, ligesom bilens rigtigt flotte moment også bliver mindre effektivt, jo mere tempo der kommer på bilen. Men fra stående start er en ellert med 530 HK en hvilken som helst sportsvogn overlegen. De første meter i en ellert er og bliver særdeles hurtige.

Batteripakken med de særlige BYD batterier er på 93 kWh. BYD oplyser kun 91,3 kWh som batteriets størrelse, pluspoint for det, men store batterier vejer meget, og det er også tilfældet med Sealion 7 i topudgave. Mere end 2400 kg som basis kørevægt er meget.

Stor præsenterbakke med plads til to snakkefoner, men også en skærm, som virkelig var en udfordring, også efter vi havde læst brugsanvisningen, som desværre er på engelsk.

Det er rigtigt mange kilo, der transporteres rundt i hverdagen, og når vi taler batteripakke og motoreffekt, kan man godt spørge sig selv, om vi ikke kan klare os med mindre.

Det gustne kik på prisen siger pæne runde 400 af de lange for denne testbil. Med det lille batteri, der slet ikke er så lille endda, det er på 82,5 kWh, kan Sealion i billigste trim fås for 340 af de lange, og vi opfordrer alle potentielle købere til at se grundigt på dem begge, og ikke mindst holde valget ud i strakt arm og veje både for og imod. Efter test af den store Sealion 7 skal vi slet ikke afvise, at den mindste og dermed billigste model er det bedste valg, for så stor forskel vil der ikke være i det daglige brug.

Den havde vi ikke luret. Skærmen kan swipes på traditionel vis, men også køres op og ned, – og så var der endelig gevinst.

Noget om alarmer

Dermed er vi rykket indenfor i Sealion 7, og endnu engang udløser det en lidt veltilfreds grynten. BYD er ikke kun skærm og billige løsninger til betjening af bil. Sealion har noget der ligner en helt klassisk indretning af førerplads, der er den store præsenterbakke i midterkonsollen med plads til to gange mobilos, men før vi kommer for godt i gang med at rose de daglige kørefunktioner, må vi omgående tilstå, at uanset hvor meget vi forsøgte, kunne vi ikke knække koden til at få den irriterende fartalarm (EU krav) til at holde kaje.

Her kan man afbryde diverse alarmen. Hurtigt og enkelt når man har fundet fidusen.

Bilens brugsanvisning på engelsk, gav ikke nogen åbenlys forklaring, vi vendte og drejede alle muligheder, svirpede frem og tilbage med alle fingre på højre hånd, men vi gav op og rettede henvendelse til BYD.

Det betød en lille video i indbakken, og aha, det var åbenbart en hemmelighed, at man også kunne bladre op og ned, og så snart vi havde fat i det øvre gardin på hovedskærmen, kom den længe ønskede afbryderknap til hastighedsalarm.

Det gav en mere rolig kørsel, og rolig kørsel er vel også Sealions bedste disciplin. Fartbump og huller i vejbanen kan godt give et indtryk af en lidt hårdt opsat undervogn, evnen til at opsuge denne type vejbump er ikke de bedste, mens resten af bilens opførsel mere peger i retning af, at fabrikken har haft blikket rettet mod høj komfort.

Den lidt dobbelttydige undervogn kan godt hænge sammen med bilens vægt. Igen skumler vi over en høj vægt, som også mærkes, når bilen skal manøvrere hurtigt. Den kvikke undvigemanøvre er ikke noget, der ligger lige frem for forreste kofanger, men vi får da revet bilen rundt i diverse øvelser, hvor styringen får en karakter som middel, men husk på, at vi kører ellert, og den tunge el-bils køreegenskaber er væsens forskellig fra den klassiske benzin- eller dieselbil, for slet ikke at tale om de benzinbiler, som også disker op med noget, der ligner 400 HK og opefter.

Tænk mindre

Således er Sealion bilen med plads og komfort. Vi kan ikke afgive det mindste kny, når det gælder sæder og daglig komfort, det er også umuligt at beklage sig over plads på bagsæde eller bagagerum i særdeleshed, så tilbage er bilens garanti, der er otte år og 200.000 km for bilens batteri, mens den øvrige bil har en garanti, der hedder seks år eller 150.000 km.

BYD holder sig i det maritime, når der skal findes på navne.

Slutteligt henleder vi endnu engang opmærksomheden på basismodellen, der koster betydeligt mindre. For de sparede penge får man 313 HK, og en rækkevidde der er forbløffende tæt på det vi oplever med topmodellen af Sealion 7, og helt ærligt lokker 340.000 kr noget mere end 400.000 kr. Især med disse urolige tider, hvor prisen på en el-bil kan se helt anderledes ud i næste måned, og nå ja, – hvad siger vi til rækkevidden.

Vi bringer som altid vort skema over rækkevidde under forskellige vilkår, men hvis vi siger 425 km som det runde gennemsnitligt tal, er det nok ikke meget galt.

Rækkevidde estimeret: BYD sealion 7 91,3 kWh
By koldt vejr 435 km By mildt vejr 625 km
Motorvej koldt vejr 315 km Motorvej mildt vejr 395km
Gennemsnit koldt vejr 370 km Gennemsnit mildt vejr 495 km
Tal er internationale beregninger fra Holland, England og Tyskland.    

BYD Sealion 7 AWD

Klassisk men stor 5-dørs harchback, men en rummelig bil kræver masser af varme, og selv om BYD Sealion 7 har varmepumpe, er vi alt andet end imponeret. Det kan blive en rigtig køling oplevelse at køre i 10 graders frost.

Pris: fra 339.995 kr

Pris for testbil: 399.595 kr

1 – aut

530 HK

690 Nm

0-100 km/t: 4,5 sek

Tophastighed: 215 km/t

Batteripakke 91,3 (93) kWh

Spænding 800 V

Rækkevidde: 530 WLTP km

Kørevægt: 2435 kg

Totalvægt: 2845 kg

Trailer: 750/1500 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest

undefined