Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

21. March '18 17:26 by Jørli Petersen

Helo deler F1 feltet

F1 feltets måske mest spændende nyhed i 2018. Alfa Romeo er tilbage, Alfa har købt Sauber teamet, og nu er Sauber og Ferrari i familie. Ingen venter dog topresultatet i sæson 2018, men på sigt kan Alfa blande sig forrest i feltet. Alfa Romeo vandt F1-VM i løbsseriens barndom. Alfa vandt i debutsæsonen 1950 og i 1951.

Alle motorsportsøjne er rettet mod Australien og årets første F1 løb. Sæsonen starter efter en problematisk testperiode, hvor klimaet ikke har været helt som ønsket, så der gættes stadig på de forskellige teams evner og muligheder, men det står fast, at sæsonen slutter efter 21 løb den 25. november, hvor det ternede flag sænkes for sidste gang i sæson 2018 i Abu Dhabi.

Bøjlen eller Helo på F1 raceren er særdeles iøjnefaldende og bøjlen betyder også ændrede tider for godkendelse. Nu må F1 piloten bruge 7 sekunder til at komme ud af bilen. Uden bøjle var kravet fem sekunder.

Løbsserien er forlænget med et enkelt løb i 2018, men to kendte baner er kommet tilbage på kalenderen. Væk er løbet i Malaysia, nye er det franske GP på Paul Ricard banen, der ligger et stenkast fra Avenue Copenhague i Le Castelet ikke så langt fra Marseilles, og genkomsten til Paul Ricard finder sted den 24. juni, hvor den sydfranske bane erstatter den dødsens kedelige Magny Cours bane.

Det tyske GP er også tilbage på kalenderen, og den 22. juli vender F1 bilerne tilbage til Hockenheim, og gider man ikke køre så langt, eller skal man lige have forlænget F1 sæsonen, kan man tage et smut til Spa-Francorchamps, hvor F1-feltet er på plads den sidste week-end i august. Banen ved den belgisk/tyske grænse med de store højdeforskelle er det tætteste F 1-feltet kommer Danmark, inden København skal lægge asfalt til et gadeløb i 2020, selv om Enhedslisten gør hvad de kan for at smide både slæder og cykler på tværs af arrangementet.

Nyheder i feltet

Der er ikke de store ændringer i årets felt, men det skal blive interessant at se McLarens racere med Renault motorer. Tiden med Honda-maskiner var alt andet end en succes. Til gengæld har Torro Rosso overtaget Hondas indtil videre tvivlsomme motorer, så det bliver interessant at se, hvad den røde tyr på spansk kan få ud af deres design kombineret med Hondas motorer, som forhåbentligt er blevet bedre siden sidste sæson.

Største nyhed i feltet er Saubers nye ejere. Sauber er blevet en del af Fiat-koncernen, på den måde er man kommet i familie med Ferrari, og navnet på det nye team er Sauber Alfa Romeo, men det er ikke Alfa maskiner, der ligger i årets Sauber, motorerne er nyeste version af Ferrari motorer, og forventes at være identiske med de motorer, der ligger i de røde racere fra Maranello.

Den officielle pris for at få motorer fra øverste hylde, er teamets nye chauffør, Charles Leclerc, der er ægte monegasker, og vi gætter måske ikke helt forkert når vi siger, at debutantens højeste ønske må være, at vinde fødebyens meget traditionsrige Grand Prix.

Nye regler

Sæson 2018 betyder også flere nye regler for F1 feltet. Mest iøjnefaldende er den nye type ”styrtbøjle”, der er monteret rundt om føreren. Formålet med den grimme tingest er, at forhindre vragrester eller løsslupne hjul i at ramme en formel-1 pilot, og der er meget delte meninger om den nye bøjle, der går under navnet Helo.

TV-billeder fra årets løbsserie bliver anderledes og dårligere, når vi skal se løbet fra den anden side af bøjlen.

Den nye cocpitbeskyttelse giver forringet udsyn for føreren, der er allerede en del kritik, og vi får måske først belyst emnet fuldt og helt, når F1 feltet har været en tur på Spa banen i august.

Sammen med den nye Helo er vægtgrænsen for en F1 bil øget. I 2018 er minimumsvægten 733 kg, og for at gøre Helo endnu mere overflødig, er der nye regler for fastgørelse af hjul og hjulmøtrikker, som ikke må kunne falde af under kørsel, mens hjulene nu skal fastgøres i fire punkter, hvor man i 2017 kunne nøjes med tre punkter.

Der er også nye regler for dæk. Udvalget af dæk udvides med to typer, en hårdere compound og en ultra blød, der kan kendes på en pink dækside. Det blødeste dæk forventes at være mest egnet i Monaco, mens det nye hårde dæk kun er en anelse hårdere end sidste års hårdeste dæk, og som noget nyt må de enkelte teams ikke længere sortere i de tildelte dæk. Fra denne week-end i Australien skal man bruge de dæk man får tildelt, eller bruge færre dæk end oprindelig planlagt.

Oliebrændere

Der er også sat nye grænser for mængden af underlige spoilere på bilen. I sæson -18 er der færre ekstra finner rundt om på bilen, den iøjnefaldende T-spoiler øverst på motordækslet er forbudt, det samme er de seneste års kassedesign rundt om bilens udstødning, som samlet skulle bedre integration af udstødningsgasserne i bilens flow efter bilen.

Sidste års tvivlsomme T-spoiler over motordækslet er blevet forbudt.

Selve motorerne er også omfattet af nye regler. Selv om der er flere løb i sæson 2018, er antallet af motorer til hver bil reduceret fra fire til tre. Hybridenhedernes antal bliver begrænset til to, og som noget helt nyt bliver der også sat grænser for en formel-1 racers olieforbrug.

Tidligere har der ikke været en øvre grænse. F1 motoren blev med vilje lavet med så nøjagtige tolerancer, at der hele tiden kom en smule smøreolie ind i selve forbrændingskammeret, så foruden at bruge motorolie til den sidste tætning af motoren, kunne man også bruge olie som en del af bilens brændstof, og benzinkvalitet og oliens egenskaber blev blev nøje afstemt, for at få det helt optimale resultat, – læs størst mulig effekt.

Alle F1 motorer har tryksmøring, motorolien trykkes ind i motoren fra en central olietank, som i 2018 bliver forsynet med sensorer, så man kan måle bilens olieforbrug, der måles i liter per time. For højt olieforbrug bliver afsløret med det samme.

Renault forventes at kunne blande sig blandt de bedste i sæson 2018. Sammen med andre motorfabrikanter, har Renault måttet rette ind med det nye reglement for unødvendig afbrænding af olie. Der er kommet loft over en F1 racers olieforbrug.

Pin It on Pinterest