Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

26. August 20:27 by Jørli Petersen

Helt usædvanligt

Fornyet Jeep Compass handler om design, især indendørs plus mere sikkerhed. Men. Bilens store minus har man ikke ændret.

Vi er gået op i ydelse, nu hedder det 240 HK, og det er ikke ret længe siden, vi havde netop Jeep Compass PHEV til test. Første test af Compass gav et meget blandet resultat allerede dengang, og selv om der er strøget 50 HK ekstra på kontoen, bliver det ikke bedre.

Faktisk slet ikke. Skuffelsen er endnu større, og nu gør vi noget helt usædvanligt. Vi bygger denne test på den vi tidligere har bragt omkring første og mindre Compass PHEV, vi konstaterer, at Jeep har forbedret nogle af de kritikpunkter vi havde, – det er især alle de funktioner, der er knyttet til den trykfølsomme skærm midt i bilen, og jo, det er bedre.

Skærmen er større, der er kommet bedre oversigt, man skal ikke længere holde ind til siden, sætte fingeren i blyantspidseren før man kan trykke præcist, men det er fortsat et sted, hvor der kan laves forbedringer. Eksempelvis ved at flytte en del af funktionerne væk fra skærmen, men så er vi allerede over i noget fy, for det gør fremstillingen dyrere.

Direkte genbrug

Kopieret fra test af 180 HK: Jeep, og for den sags skyld Fiat, har taget hul på den elektrificerede fremtid, og man gør det med to modeller Jeep, hvor man benytter helt den samme pakke. Samme benzinmotor, samme elmotor, samme størrelse batteri, samme grundregel med benzinmotoren til at trække forhjulene, mens elmotoren så tager sig at at piske baghjulene, og den løsning er alt andet end ukendt. Faktisk er det den billigste måde at lave 4WD på, men når vi taler Jeep, er det helt på sin plads at påpege, at det ikke er et helt ægte hard-core 4WD system, der henter topkarakter i terræn, så ud fra et Jeep synspunkt, er vi langt fra det, man normalt vil opfatte som en ægte Jeep.

Det er blevet så moderne med genbrug, så nu forsøger vi os med genbrug af en test, for der er ikke sket afgørende nye med Compass.

Compass er derimod lidt af en krydsning. Basisbilen er amerikansk, mens alt det der er proppet i bilen er italiensk, så Compass er en ægte krydsning, og det er netop dette møde mellem amerikansk og italiensk, der giver et bedre indtryk, end det vi fik med den mindre Renegade plug-in hybrid, da vi havde den til test.

Forskellen på de to biler er først og fremmest størrelse og opsætning af undervogn. Dertil kommer alt det med stil og image. Her vil mange nok mene, at Renegade er mere frisk i sit formsprog, der er mere livsstil og højere signalværdi i Renegade, men vores favorit blandt de to nyheder fra Jeep er Compass.

Dagens oplevelse

Compass i Europa er anderledes motoriseret, end Compass i mærkets hjemland, hvor 2,4 liters benzinmotor er den absolutte hovedmotor. I Danmark må vi nøjes med noget 1,3 liters benzin og noget 1,6 liters diesel, og det er 1,3 motoren med turboladning, der er ankerpunkt i Compass som plug-in hybrid.

Pladsforholdene er uændret, kabinen er blevet bedre, og bilens benzintank er stadig minimal. Kun 36,5 liter til en benzinbil i størrelse Compass. Hold da fast hvor man tanker og tanker, når man skal tværs gennem landet.

Da vi testede Renegade, var en vigtig detalje som bilens forbrug iøjnefaldende. Det samme er gældende for Compass, bilen er mere vindglat men tungere, de to ting ophæver nærmest hinanden, så nok engang må vi konstatere, at en SUV-type bil, nu med træk på alle fire, ikke er helt sagen, hvis man også lægger vægt på sit forbrug. Retfærdigvis skal vi tilføje, at Compass kan klare sig ganske fornuftigt, hvis man holder sig inden for bygrænserne og bruger bilens batterifunktion på bedst mulig vis, men det er også legalt at sætte spørgsmålstegn ved en bil af typen Jeep med 4-hjulstræk og en kørevægt omkring de to tons som bybil?

Compass er den store model i Jeeps PHEV udvalg, det er bilen hvor der er mere ”luft” omkring førerpladsen, og mere plads overalt i bilen, denne artikels forfatter føler sig kort og godt bedre tilpas bag rattet i Compass, og det er et rigtig godt argument, når der skal vælges.

Vi er også mere tilfredse med den helt generelle opsætning af undervogn og styring. Compass er ikke det store dyr, når vejen begynder at sno sig, vi har som følge af bilens 4-hjulstræk en rigtig god stabilitet, der er plusser på landevejen i det blæsende Danmark, men ellers handler det om komfort, og en god portion tålmodighed, for man lærer hurtigt ikke at mase for meget på den højre pedal, hvis man dels vil have rækkevidde, plus noget der ligner et fornuftigt forbrug. Direkte kopiering slut.

Advarsel. Der står 4xe på denne Jeep.

Tomgang på stedet

Jeep har med den face-liftede Compass misset den store og rigtigt gode mulighed, til at gøre bilen bedre.

På hjemmemarkedet kører Compass med 2,4 liters benzinmotor. Spørgsmål: Hvorfor i alverden har man ikke koblet elmotor til denne 2,4 liters? At gå planken ud, og forsøge sig med diesel og plug-in hybrid, er nok at stille forventningerne en anelse for højt, men klart og kontant, så dutter 1,3 motoren ikke til en Jeep.

Ikke fordi 1,3 motoren er dårlig. Slet ikke. Den er grænsende til rigtig god i en Fiat 124 Spider, den vil være et yderst interessant motorvalg til noget Tipo, hvis man tilpassede motoren helt rigtigt, men Jeep og 1,3 benzin er en meget stor misforståelse.

Samtidig er gearkassen fejlcastet til motor og hybridsystemet, en 6-trins gearkasse gør kun tingene værre. Hvis den var mere fintmasket, måske den 8-trins fra PSA, ville det gør den samlede pakke lidt bedre, og det er pakken vi er ude efter.

Styk for styk er der ikke noget galt med de komponenter, der har fundet vej til Compass face-lift 240 HK, men tilsammen er det noget skrammel.

De vanlige kontakter på en plug-in hybrid, og Jeep Compass er helt usædvanlig for Jeep, kun til bykørsel.

De gode råd

I den tidligere test skrev vi et par gode råd, som den mulige køber bør benytte sig af. Det handlede om at se realiteterne i øjnene, at Compass PHEV er en rummelig SUV til bykørsel, – alene det er næsten naturstridigt, vi rettede opmærksomheden i retning af påhængsvægt, som er alt for lille og helt misforstået til Compass, som ikke er egnet til mere end en havetrailer hen til genbrugspladsen, og nu skærper vi vor mening om Jeep Compass, netop fordi man har misset chancen til at lappe på de meget store og meget oplagte mangler.

Vort råd er følgende: Hvis du vil have en store SUV til lidt bykørsel, og kun kører få kilometer dagligt, så kan du vælge Compass PHEV. Skal du bruge en bil til alt andet, og med det mener vi selvfølgelig det man normalt tænker, når man køber Jeep, så skal du slet ikke have en Jeep med plug-in hybrid. Så skal du have helt traditionel Jeep. En bil udelukkende med forbrændingsmotor og klassisk Jeep 4X4. Vil du absolut have en SUV med plug-in hybrid, er der vel kun en enkelt løsning vi kommer i nærheden af at anbefale, og du skal ikke kikke mod USA eller Italien. Du skal se mod Japan.

Omkring Jeeps plug-in løsninger. Vi er meget misfornøjede.

 

Jeep Compass S PHEV 4xe 240

Pris: fra 315.000 kr

Jeep har givet Compass PHEV et face-lift, men man har end ikke gjort forsøg på at gøre noget ved bilens altdominerende minus. En 1,3 liters benzinmotor til en bil som Jeep Compass.

Pris for testbil: 390.000 kr

Motor: 1,3-liter 4-cyl

6 – automatgear

Samlet:

240 HK v. 5750 o/m

270 Nm v. 1850 o/m

Benzinmotor – 180/5750 HK

Elmotor – 60 HK

Rækkevidde på el: 48 km

0-100 km/t: 7,3 sek

Tophastighed: 200 km/t

Forbrug: 50,0 km/l

Kørevægt: 1935 kg

Totalvægt: 2400 kg

Trailer: 600/1325 kg

CO-2: 44 g/km

Pin It on Pinterest