Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

17. April '18 19:36 by Jørli Petersen

Herrens veje

Formel-E feltet kom endelig til Rom, og man kører ikke race i den italienske hovedstad uden en pavelig velsignelse af bilerne, og det er helt legalt med højere magters indgriben, hvis man læser reglementet for klassen. Vi givet tippet videre til Kevin Magnussen.

Formel E feltet kom for første gang forbi Rom, og i nærheden af Mussollinis særegne bydel, havde man lavet en bybane på lidt under tre kilometer.

Før de mange elektriske formel-biler kørte en meter på bybanen i Rom, var man en tur forbi Pave Francis, som under stor andagt velsignede den el-drevne formelbil, som bliver mere og mere populær og mere og mere ligner en formel-klasse med en gylden fremtid. Den pavelige velsignelse blev især udnyttet af DS-køreren Sam Bird, som havde sin hidtil bedste dag. Med den første formel-E sejr i Rom er Sam Birds navn skrevet ind i historiebøgerne, men det gav også så mange point, at Sam Bird rykkede op som nummer to i kørernes mesterskab, ligesom DS (Citroens luksusmærke) rykkede op som nummer i konstruktørernes mesterskab.

Sam Bird fra DS-teamet var bedst til at udnytte de højere magter med den første formel-sejr i Rom.

El-bilens udvikling

Formel-E blev oprindelig designet som en formel klasse, der skulle køre mens de store drenge i Formel-1 holdt pause, men udviklingen er allerede løbet fra de første intentioner. Flere løb bliver føjet til den årlige kalender, og fra næste år bliver løbene mere interessante med bedre biler og endnu flere fabriksteam, ligesom de første børnesygdomme ser ud til at være luget ud af den elektriske formel sport.

Det velsignede løb i Rom blev afviklet på en 2,84 km lang rundstrækning. Løbet skulle afgøres efter 33 runder, og smider man disse tal ind i en regnemaskine, finder man ud af, at et stort opsat formel løb i en storby, er begrænset til en løbsdistance på mindre end 100 km, og det får et lidt fjollet præg når man får at vide, at kørerne skal skifte bil på halvvejen, for ingen af bilerne har strøm nok på batterierne til at kunne køre de 100 km, og selv om hver kører har to biler til rådighed, er det ikke ualmindeligt, at en bil løber tør for suppe inden man når målstregen.

På den anden side er det åbenlyst, at motorsport er vigtigt for at udvikle fremtidens el-biler, og næste år er der kun en bil til rådighed. De nye og stærkt forbedrede biler bliver præsenteret i denne tid, og fra sæson 2018-19 skal de kunne gennemføre et helt løb, og flere bilfabrikker viser interesse for de nye formel-racere, der også kan fortjene bedre baner end mange af containerterminaler, hvor bilerne populært sagt kører to langsider med to hårnålesving.

Foruden Sam Birds DS-team, der fungerer som rugekasse for PSA-koncernen, deltager bilmærker som Audi, Renualt og Jaguar med egentlige fabriksteam. I næste sæson kommer Nissan med et fabriksteam, der bygger på Renaults erfaringer og biler, og så er indisk bilindustri tilsyneladende interesseret i elektriske formel-biler. Foruden Jaguar er indiske Mahindra også meget synlige med deres fabriksteam.ver

Alle formel-E racere har samme chassis, og hver kører har to biler til hvert løb, for dagens el-racere kan ikke gennemføre fuld løbsdistance på 100 km. I næste sæson er der helt nye biler og helt nye batteriteknik, og næste år er  det slut med bilbytte på midten.

Pin It on Pinterest