Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

19. September '21 20:51 by Jørli Petersen

Højt til loftet

Selv om der ikke er afgift på el-biler, er prisen alligevel dobbelt op, hvis man kører 500 el frem for traditionel 500 i billigste udgave.

Det vil være en mild overdrivelse, at beskrive Fiat 500e Cabriolet som billig. Med den mindste batteripakke kan man lige klare sig med 250.000 kr plus det løse. Hvis man ønsker en bil mage til testbilen, ryger vi præcis på den gale side af 300.000 kr, så der skal et rigtig godt øje til al den charme og herlig karakter, som er indbegrebet af den elektriske 500e, som Fiat meget praktisk har givet et noget andet design, nok mest for at retfærdiggøre den øgede pris, for en helt traditionel Fiat 500 kan købes til priser fra 125.000 kr, så vil man køre elektrisk i 500, er prisen dobbelt op.

Der er til gengæld ingen tvivl, vil man have den mest tjekkede 500e, skal det være med kludetag, som fungerer rigtig fint, samtidig med kalechen lugter ganske pænt af kvalitet, som ikke giver op sådan lige med det samme. Så, – bilen med oplukkeligt tag kan anbefales.

Åbent tag eller cabriolet. Fiats metode er en mellemting mellem den klassiske åbne bil og klassisk soltag.

Hvad er så forskellen på 500e med fast tag og testbilen med kludetag?

Det er som altid med biler af denne type et spørgsmål om en noget andet konstruktion. Når man skærer taget væk på en bil, – og det gør man på en cabriolet, skal bilen forstærkes andre steder, og det har Fiat gjort ganske pænt, og uden vi kan sige det med 100 sikkerhed, har man efter alt at dømme lagt forstærkningerne rundt om batteripakken, så på den måde flytter man endnu mere vægt ned til et samlet lavt tyngdepunkt.

En tungere bil

Den ændring betyder desværre også, at bilen bliver tungere, og hvad har det så af betydning for el-bilens daglige præstation.

Bagagerummet fortjener betegnelsen minimalistisk.

Som det er tilfældet med alle andre el-biler, er det med rækkevidde en vanskelig størrelse. Det handler om dagens klima, er det minus 10 eller plus 25, og kører vi i byen, eller skal man fra forstaden til storbyens centrum.

Vi har selvfølgelig gjort vores erfaring med 500e cabriolet, den ligger på helt samme niveau som vi målte på standard 500e med fast tag, men ser vi på de internationale måletal, som er tilgængelige, bliver man både klogere, men også forvirret. Vi hiver et par data frem i lyset.

Rækkevidde i koldt vejr på landevej: 175 km. Bykørsel i mildt vejr 370 km, og vi er meget enige i disse internationale måletal. De passer rigtig flot med de data, vi har kunnet måle i Danmark, og vi har slet ikke kørt bilen i koldt vejr, men tallene vil vi mene er pålidelige, mens vi også vil pege på bilens officielle rækkevidde, der oplyses til 303 km.

Dermed har vi nok engang sat 500e i bås.

Målt på hestekræfter, er 500e 500-programmets kraftigste. Hele 118 af slagsen.

Bilen er en by-ellert, og glem alt om at købe 500e med lille batteripakke. Hvis man skal have andet end brugbar rækkevidde frem og tilbage til håndboldklubben om aftenen og skolen hver morgen, skal man købe sikkerhed. Tjek lige rækkevidden i koldt vejr nok engang, og køb den sikkerhed som man kan ved at vælge det store batteri, som slet ikke er så stort endda.

Tæt på byen

Med en pris højere end rigtig mange fuldt elektriske biler, skal køberen selvfølgelig forsvare sit køb, men hvordan sætter man pris på design, udstråling og charme. En gammel dansk vise bedyrer, at man ikke kan gøre for, at man har charme, og vil du dele denne herlighed, må du betale den pris Fiat forlanger, og det er selvfølgelig en pris, der er uden danske bilafgifter.

Stil og charme er indbegrebet af 500e.

Man kan få piller mod rækkeviddeangst, men det behøver man ikke med 500e, hvis man vel at mærke holder til bykørsel.

Vi hyggede os gevaldig med sammenfoldet tag over bagklappen, så længe vi kørte i byen. På landevejen går det an, man kan vinde ganske meget på støj ved at regulere på tagets åbning, men som hovedregel er det fra 75 procent til 100 procent åbning, hvis man nøjes med at sætte taget på klem, får man ganske meget støj, og så har det oplukkelige tag også den fordel, at man pludselig kan bruge bagsædet til noget, for nu kan der læsses i bilen. Læssehøjden er kun begrænset af den frihøjde, der under de broer man skal passere, – ok, spøg til side, men det handler i høj grad om bagageplads, som er yderligere minimeret i model cabriolet.

Vi erkender og anerkender bilens charme. Den er 200 på en skala til 10, vi nikker også anerkendende til bilens kabine og den daglige betjening, bemærk igen, at en lille bil har små sæder, så komforten er begrænset, hvis man skal køre langt, men det gør ikke noget i 500e, for bilen er slet ikke beregnet til at køre langt, så lad det være dagens udgangsbøn til en bil proppet med charme, og 100 procent bygget til byen.

Fiat 500e Cab La Prima

Bybil eller byernes bil, rap på forhjulene når det bliver grønt, men ikke superbil med køreegenskaber som mere er på det jævne.

Pris: fra 250.090 kr

Pris for testbil: 300.090 kr

1 – aut

118 HK o/m

220 Nm v. 0 o/m

0-100 km/t: 9,0 sek

Tophastighed: 150 km/t

Batteripakke 42 kWh

Spænding ?

Rækkevidde 303 km

Kørevægt: 1505 kg

Totalvægt: 1726 kg

Trailer: 0/0 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest