Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

24. February '19 13:11 by Jørli Petersen

Honda – over and out

Honda britiske eventyr toppede i begyndelsen nullerne, hvor man blandt andet eksporterede Honda CR-V tilbage til Japan.

Det handler ikke om Brexit, lyder det officielt fra toppen af Hondas førerbunker i Japan, men det er der ikke mange der tror på i England.

Efter at have holdt kortene tæt på kroppen, har Honda nu meldt ud i det tumultariske Brexit-England. Vi lukker og slukker.

Hondas eneste fabrik i Europa lukker i 2021, herefter vil alle Honda biler der sælges i England og EU være produceret i Japan, og 3500 arbejdspladser forsvinder fra Swindon, hvor Honda er den totalt dominerende virksomhed, men før man begyndte at tale om Brexit i England, havde Honda helt andre planer.

I 2012 igangsatte man et samlet investering på 1,5 millard britiske pund. De mange penge skulle gå til udvidelse og modernisering af fabrikken i Swindon, samt til udvikling af en ny model Civic og CR-V, ligesom man ønskede at udvikle en ny 1,6 liters benzinmotor.

Fra og med den 19. februar er alle disse projekter flyttet til Japan, og det er slut med at lave andet end nødvendig service på det snart forhenværende produktionsapparat i Swindon.

En overraskende beslutning

Honda har tilsyneladende overvejet lukning af Brixit-engelske aktiviteter grundigt. Honda var det næstsidste bilmærke til at melde ud om tiden efter Brexit, kun Toyota mangler en klar udmelding, men endelig kom der en melding fra Honda, der lå på linje med det vi kender fra flere andre bilfabrikker. Honda meddelte, at man holdt en uges ekstraordinær fabrikslukning fra og med den 1. april, for at undgå de første dages kaos efter Brexit, og dermed faldt der lidt ro over de rygter, der var begyndt at brede sig i Swindon, der ligger en anelse over 100 km stik vest for London.

Den 18. februar begyndte de første rygter at florere på sociale medier. Honda har noget alvorligt i ærmet omkring Swindon, og den 19. februar sprang bomben, og som en ekstra finger i øjet til Brexit UK, skete det samtidig med den britiske handels- og industriminister Greg Clark, havde et stort fremstød for produktionsvirksomheder i Brexit-UK, under et helt nyt slogan – MAKE uk.

Da Greg Clark åbnede det store fremstød, havde al opmærksomhed samlet sig omkring Honda og lukning i Swindon, og Greg Clark sagde ved åbningen, at det selvfølgelig var et hårdt slag for britisk industri, men vi skal nok komme videre, sagde Greg Clark.

Ved den engelske afstemning om Brexit, var der flertal for udtræden i Swindon. Det samme gælder for Honda, som både vil ud af England og EU, hvilket er blevet betydeligt lettere efter den nye handelsaftale med EU er trådt i kraft.

Honda i England

Hondas engelske eventyr startede i 1980, hvor man indgik et samarbejde med det daværende British Leyland. Man købte jord til fabrikken i Swindon, mens man indgik aftale om fælles udvikling af kommende modeller med British Leyland og Honda-udgaver af britiske biler.

Første resultat af denne aftale var Triumf Acclaim, der var en variant af Honda Ballade.

Denne model holdt frem til 1984, hvor en ny udgave af Rover 200 så dagens lys, hos Honda hed bilen fortsat Ballade. Samarbejdet blev udvidet med en ny Rover 800 Serie, der var baseret på Honda Legend, mens det sidste resultat af dette samarbejde var en ny Rover 200, som kom til at hedde Concerto hos Honda.

Alle disse biler blev produceret på Longbridge fabrikken, og det var en slet skjult hemmelighed, at de Honda-biler der rullede af Rover samlebåndet, kørte videre til en Honda produktionshal, hvor man lappede på kendte fejl og mangler hos Rover.

Samarbejdet Honda-Rover ophørte, da BMW købte British Leyland.

Første helt ægte Honda rullede af samlebåndet i Swindon i 1992. Første model var Honda Accord, og produktionen blev udvidet i 1994, hvor man også begyndte at producere Civic.

I 2000 startede produktion af Honda CR-V i Swindon, i 2009-2014 byggede man Honda Jazz, men de seneste år har Honda kun produceret Civic på fabrikken i Swindon, og i 2021 er det slut med engelsk-byggede biler fra Honda, hvor man i storhedstiden også eksporterede CR-V tilbage til Japan.

Honda lukker sin fabrik i Swindon i 2021, hvor bilproduktin er den altdominerende beskæftigelse og 3500 ansatte mister det daglige job. Hondas lukning er den anden alvorlige beslutning, efter Nissan har stoppet alle planer om at bygge Nissan X-Trail på fabrikken ved Newcastle. Iøvrigt stemte befolkningen i både Swindon og Newcastle for Englands udtræden af EU.

Pin It on Pinterest