Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

20. August '20 04:00 by Jørli Petersen

Hovsa ……

Ny Yaris på dansk besøg med belgiske nummerplader.

Yaris vender op og ned på den typisk danske familiebil. Ny Yaris er en klasse bedre end snart forhenværende Yaris, og det er kun få huller i opdækningen.

Til gengæld er et af hullerne i osten til at få øje på. Faktisk er det så stort, at selv en emmentaler ville være misundelig, for motorprogrammet består udelukkende af 3-cylindrede motorer, så set fra det udgangspunkt, starter ny Yaris med et minus.

Til gengæld er det et plus, at Yaris stik imod sædvane ikke er større end forgængeren. Rent faktisk er ny Yaris mindre end tidligere, selv om det er beskedent. Ny Yaris er fem millimeter kortere end nuværende Yaris, hvilket svarer til en lille bule i kofangeren på nuværende Yaris, mens det ser anderledes ud med højden, der er aftaget med pænt fire centimeter, som betyder mindre vindmodstand. Modsat er akselafstanden øget med fem centimeter, igen et klart plus, og for at gøre hjulenes placering endnu bedre, er hjulene rykket længere fra hinanden. Hele 5,7 centimeter, og mere end bilens øgede bredde, der er på fem centimeter rent.

Halvdelen af alle danske Yaris er hybrid, som er begunstiget af gode forbrugstal, som igen betyder lavere registreringsafgift.

De ændrede mål under bilen betyder også, at der er bedre plads mellem sæderne, bagagerummet er uændret efter Toyotas oplysninger, benpladsen på bagsædet er som den tidligere har været, mens den store nyhed inde i bilen er en ny form for air-bag, der er placeret mellem bilens forsæder. Hvis uheldet er ude, kan personer på forsæderne ikke ”støde” ind i hinanden, og alt i alt har ny Yaris hele otte air-bags.

Vi kan desværre kun tælle til tre på Toyotas nye 1,5’er.

Maskinrummet i ny Toyota Yaris hybrid.

Nyhed nummer to kabinen er bilens instrumentering. Lidt mere tjekket, masser af information på head-up display, men ikke noget egentligt speedometer, hvor nålen farer op og ned på en skala.

Tre motorer

Vi berørte indledningsvis, at ny Yaris udelukkende fås med 3-cylindrede motorer, hvoraf den ene er helt ny. Basismotoren er den 1-liters 3-benede med 72 HK vi kender fra Aygo og et par franske microbiler, mens det vi kalder hovedmotoren, er en hærværksramt 2-liters, der har få skåret en cylinder af blokken.

Den nye 1,5 lægger 125 HK. denne udgave af Yaris har en tophastighed på 180 km/t, og kører man med let campingvogn eller lidt tungere trailer, er det denne udgave af Yaris med skal vælge. Max trailervægt er 850 kg, højest mulige trailervægt efter ny Yaris.

Bagsædet er uændret målt på plads.

Uændret størrelse bagagerum, selv om akselafstanden er øget og bilen er lidt kortere.

Det er heller ikke en overraskelse, at ny Yaris kommer som hybrid. Selvfølgelig vil Toyota præsentere en Yaris hybrid, som er bedre end nogensinde. Igen er det 1,5 motoren der spiller hovedrolle, nu lægger benzinmotoren kun 91 HK, mens en større, kraftigere og bedre elmotor lægger 80 HK, som kan hente en god bunke energi fra en større og bedre batteripakke af ukendt herkomst og størrelse, så vi må stole på Toyotas udsagn, mens den nye batteripakke for første gang består af Li-Ion batterier, der er 12 kg lettere end den tidligere batteripakke.

Samlet henter Toyota 116 HK ud af ny Yaris Hybrid, mens benzinforbruget er 26,3 km/l i snit, men nok så vigtigt, den elektriske kapacitet er øget oplyser Toyota, man kan køre op til halvdelen af tiden som ren el-bil, men det kan vi kun afgøre ved en egentlig test, hvor denne runde med ny Yaris udelukkende er et første indtryk og en gang sparken dæk.

Det store hovsa

Vi har begænset os til en overskrift på fem bogstaver, og den svarer til det indtryk vi umiddelbart fik efter de første meter med ny Yaris.

Ny instrumentering uden egentligt speedometer, men også en instrumentering med masser af into via head-up display.

Med hovsa mener vi det, vi også har skrevet i de første linjer, en ny og anderledes Yaris, det første indtryk er mere end positivt, der er et kraftigt plus på bilens køreegenskaber.

Der er meget mere dynamik i ny Yaris. Vi mærker forbedringer i opsætning af undervogn, vi mærker en lidt mere direkte styring, men det er især bilens kurveegenskaber, der rykker Yaris op i en ny og bedre klasse, – en klasse hvor der ikke er ret mange konkurrenter, og slet ingen, hvis man også vil have en såkaldt grøn bil i denne klasse. Yaris er pludselig sin egen.

Vi har ikke prøvet de øvrige udgaver af Yaris, så vi kan ikke sige noget endeligt om Yaris med lidt flere HK på toppen og nul hybrid, umiddelbart lyder det slet ikke så tosset med en 125 hestes Yaris, mens vi tager et pænt stort forbehold overfor den 1-liters. Uden at have prøvet bilen, tør vi godt påstå, at den ikke kan leve op til det, man kan tillade sig at forvente af Yaris.

Første indtryk er mere end positivt. Rigtig flot lyddæmpning i ny Yaris.

Om den nye 1,5 motor må vi også sige. Det er den bedste 3-cylindrede motor vi har kørt til dato. Punktum, finale.

Toyota ved tydeligvis hvor svaghederne ved 3-benet er, så man har gjort sig grundigt umage, og når Toyota gør sig umage, er det værd at bemærke. Toyota har formået at fjerne alle vibrationer, som er dybt irriterende i en 3-cylindret motor. Vi kunne ikke mærke den mindste vibration i den nye Toyota motor. Næste problem med 3-benet er lyden, der kan sammenlignes med det man må høre fra en operasanger med halsbetændelse. Igen har Toyota gjort sig umage for at lyddæmpe bilen. Det giver selvfølgelig herlig og forbedret komfort i kabinen, men det er især positivt, når man har 3-benet teknik liggende en halv meter forude, og i ny Toyota Hybrid kan man kun høre lidt til den falske motorlyd, når man banker løs på motoren, så motoren takket være CVT gearet pisker op i omdrejninger.

Og så fik vi pillet ved CVT gearet, der altid følger med en Toyota Hybrid. Nok engang har man forbedret en teknik, som ikke står højt på redaktionens hitliste, men ret skal være ret, det er blevet bedre nok engang, så ulemperne er ikke så triste som de har været, men som tidligere nævnt, vi kan godt få motoren til at piske op i omdrejninger, fordi CVT gearet ikke følger med.

Det nye Yaris design har en markant og næsten vandret linje hen over baglygterne.

Men: Samlet giver ny Yaris et overraskende flot indtryk. Vi sender en helt stribe plusser til bilens nye og kraftigt forbedrede køreegenskaber. Vi glæder os faktisk til at lære bilen bedre at kende, og startpriserne ser ikke ud til at være en hindring for ny Yaris.

Billigste model med 1-liters motor starter ved 130.000 kr. Yaris 1,5 med 125 HK koster fra 170.000 kr, og Yaris Hybrid starter ved 166.000 kr. Bilen er klar hos landets forhandlere i begyndelsen af september måned.

Området er Trylleskoven, og Toyota har tryllet med ny Yaris, der kører markant bedre end den tidligere model. Meget mere dynamik i ny Yaris, – bilen ligner en favorit, når den næste Årets Bil skal findes.

Pin It on Pinterest