Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

26. March '20 19:36 by Jørli Petersen

Husk stigen

Ranger Raptor har en usædvanlig stor frihøjde for en off-roader, Sammen med en kraftig forstærket undervogn og grove dæk, er bilens bedst på steder, hvor der mangler asfalt. Der er kun et trin op, og det er højt.

Navnet efterlader ingen mulighed for misforståelse. Ford ved hvad de vil med topudgaven af Ranger, som er markant forskellig fra den tidligere topmodel. Med tilnavnet Raptor, går man direkte efter det barske, vilde og det anderledes fra det store filmhit, og spørgsmålet er helt naturligt, er Ranger Raptor lige så uomgængelig som den dinosaurer bilen er opkaldt efter?

I virkeligheden er Ford Ranger mange ting. Fra den helt almindelig hverdagsslider til denne model Raptor. Fælles for den alle er, at motoren nu er en 2-liters diesel, og det er en næsten voldsom omvæltning fra forgængeren, der kunne fås med en ustyrligt lækker 3,2 liters motor.

Hvor forgængeren var næste brutal med sit naturlige moment, er Raptor piftet godt og grundigt op med to turboladere, og læser man bilens data, kan man godt blive lullet lidt i søvn, for 213 HK lyder flot for en diesel, og de 500 Nm lover masser af råstyrke, men som vi nævnte, Raptor er mere end en enkelt bil.

Her er Raptor ifølge Ford i sit es som ørkenracer, men vi har ikke meget ørken i Danmark.

I virkeligheden er Raptor to biler, -en til danskerne og til det brug der er typisk pick-up brug for danske købere, og så til alle de andre, til de markeder hvor der ikke er afgift på biler, hvor bagsæde i en pick-up er lige så naturligt som ketchup hos Burger King, og på markeder hvor en bil som Raptor bliver opfattet som en fritidsbil, en bil til skæg og ballade, til kørsel i terræn, hvis man vi køre helt hen til kanten af floden, hvor der skal fiskes laks, helt til stranden hvor der skal surfes, eller som Ford selv fremhæver det, en week-end tur i ørkenen med et par cross maskiner spændt på ladet.

Højbenet pick-up

Det lukkede lad er ekstra. Det betyder desværre, at du har en ekstra nøgle i lommen.

På den måde har vi sat billeder på de to opfattelser af tidens pick-up, og Danmark står meget alene med det næsten 100 procent formål, der er arbejde fra otte til fire. Det er et liv med garvemaskiner på en trailer efter bilen, det er en gang grus eller andre byggematerialer på ladet, det er byggebranche og forstfolk der er primær brugere af pick-up i Danmark, og derfor har vi arbejdsbrillerne på, når vi ser nærmere på Raptor, som foruden den 2-liters bi-turbo med 213 HK, er udstyret med en amerikansk 10-trins automatkasse.

Dertil kommer en masse luksus, gode sæder, en rimelig portion sikkerhedsudstyr, men læg også mærke til Raptors meget solide frihøjde, med 28,1 cm i frihøjde er vi nogenlunde sikre på, at det ikke overgås af nogen anden standard off-road på det danske marked, og er kort blik på Raptor er rigeligt, man kan ikke undgå at lægge mærke til den store sporvidde, den store frihøjde, den solide bundplade og ikke mindst de grove dæk, så som kan forcere en godt pløret skovvej, en lollandsk roemark i kampagne eller en solid gang snedriver. Ingen tvivl, Raptor er designet til off-road, men tilbage til det danske arbejdsmarked, hvor en del af køberne lægger vægt på det med terræn.

At spille på moment

Inden man har rullet de første to meter, har man fået to betydende indtryk. Bilens højde og off-road tilpasning og den noget rå lyd fra Fords kendte 2-liters motor, der ligger i en stribe biler, også med gule plader, hvor motoren dominerer Transit programmet.

Og ja, der er bulder i de 213 HK, der lander tidligt. Max effekt ved 3750 omdrejninger, det er næsten VW’sk, mens de 500 Nm dukker op ved 1750 omdrejninger, hvor den 10-trins gearkasse skal holde gryden i kog, indtil de mange heste kan tage det grove arbejde, og vi lægger ud med Raptor på helt almindelig dansk landevej, hvor vi kører bilen uden læs.

Her hygger man sig med den 10 trins automatkasse, som har rigeligt at gøre med at komme op og ned i gear i dansk bytrafik. Første indtryk, mindre kan gøre det, og bilen får ikke mange chancer for at spille på de lovede 500 Newton.

En særdeles lækker kabine, og hvis man sammenligner i pick-up klassen, er vi langt over klassens gennemsnit.

Bykørsel uden og med let læs sker ved et meget konstant antal omdrejninger, gearkassen klarer det hele, men selve skiftefunktionen sker sommetider lidt i ryk, – også Ford har bedre trimmede gearkasser.

Ranger Raptors bedste daglige kvalitet er lande- og let motorvej. Uden for byerne er klart det sted hvor Raptor er mest harmonisk, her falder gearkassen mere til to, motoren kan sagtens tumle de knap 2600 kg i kørevægt, og det samme gør sig gældende på motorvej, hvor de begrænsede med fartgrænse på 110 km/t er bilens foretrukne. Ikke at Raptor ikke kan klare de 130 uden sted på kofangeren, men nu stiger forbruget mærkbart, og det bliver pludselig voldsomt, hvis vi skruer ekstra på gashåndtaget. Nu skal den 2-liters fodres i middelsvær grad, og ruller man 150-160 km/t skal man lade være med at tænke på forbrug.

Raptor og off-road

Raptors bedste er kørsel i terræn. Vi var ikke i bundløst mudder med Raptor, vi køre under mere tørre forhold efter en meget våd vinter, og med alt 4×4-grej på plads i bilen, er det kun bilens længde og vendediameter man skal tænke på. Frihøjden er et klart plus, eneste lille fælde ved Raptor er overhæng på en pick-up, som er noget større når man har passeret en forhindring, og hvis ikke man husker at forlade en stejl forhindring på skrå, bliver den voldsomme trækkrog at typen skurvogn begravet i den danske skovbund.

Vi fortsætter med de danske arbejdsbriller, og henter den tunge trailer hos bekendte, der er specialister i maskinudlejning og tunge trailere, og der er begejstring blandt personalet, indtil vi kommer til det med vægt, som er et stort minus for Raptor.

Max 2500 kg efter Raptor, og har du smidt bygge materialer på ladet, kan de maksimale trailervægt reduceres til 2200 kg, for der er grimme begrænsninger for den maksimale vægt på det samlede vogntog, og med en lasteevne på 545 kg på selve Raptor, er vi langt fra de 1000 kg gods, som er normalt vægt på ladet for denne type pick-up.

Tjek lige de grove dæk og den voldsomme trækkrog, som slet ikke er nødvendig. Trailervægt er et stort minus for Raptor.

Her har vi godt fat i ”bollerne” på Raptor. Set med danske arbejdsbriller, er det åbenlyse mangler. Trækkraften er for begrænset, og der er en årsag til Ford har sat maks trailervægt til 2500 kg. Motor og gearkasse er ikke til mere, selv om det synes næsten voldsomt, når man læser Raptors data på almindelig hvidt papir.

Den 2-liters kommer for tidligt i problemer, men det er ikke unormalt. Vi har på alle store kassevogne over 3-ton klassen, sat store spørgsmålstegn ved 2-liters motorer, og vi er i helt samme problemstilling med Raptor. De 10-trins gearkasse er for dårligt afstemt til bil og motor. Vi er ikke i tvivl om, at det er en glimrende automatmasse, men den er bygget og afstemt til motorer der har større cylindervolumen, så der er plads til bunkevis af forbedring i samspillet mellem motor og gearkasse.

Vi gør det igen, vi efterlyser den 3,2 motor som Ford bruger vidt og bredt uden for Europa. Vi savner den. Den motor med den gearkasse i en type Raptor, det havde været sukkerknas hele vejen igennem. Som det er nu, er Raptor bedst til off-road, og vi tør også tro på, at den som fritidsbil er velegnet til en gang ørkenrace, men vi har ingen ørken i Danmark, så det er kun noget vi tror.

Og en halv mille med moms for en pick-up med begrænset vægt og trækmuligheder? Hm.

Ford Ranger Raptor DobCab. 2,0 4×4

Prisexcl moms 421.360 kr

Fords har skruet op for heste og ned for kubik og tilsat en 10-trins automatkasse, som gør det umuligt at føle de 500 Nm på tænderne.

Pris incl moms: 500.700 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

10 – aut

213 HK v. 3750 o/m

500 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 10,0 sek

Tophastighed: 180 km/t

Forbrug: 9,3 km/l

Kørevægt: 2582 kg

Totalvægt: 3130 kg

Trailer: 750/2500 kg

CO2: 281 g/km

Pin It on Pinterest