Husmor racer
Vi skruer op for udstyr, en anelse op for vægt, der stilles om til stor styrkefremgang målt på antal teste, mens vi må notere en dårligere tophastighed, ligesom alt det med trailer har lidt en noget krank skæbne, når vi sammenligner den Toyota C-HR vi tidligere har haft til test, (som du kan finde via søgefunktionen), med denne såkaldte topmodel, som herligt-herligt er udstyret med en 2-liters motor plus noget hybrid, så den samlede ydelse stryger fra de tidligere 116 HK til 184, og så skulle man ellers tro, der var tale om meget mærkbare forbedringer, men det er der sjovt nok ikke.
Forskellen fra 1,2 motor og 116 HK til 2-liters hybrid med 184 HK er mere så som så, og netop tophastigheden giver mere end et fingerpeg i den retning.
Målt på ren topfart, er den tidligere testede, – basisudgaven af C-HR, hurtigere på de tyske motorveje end denne 2,0 hybrid, så det er vel helt på sin plads at spørge Toyota, hvad det egentlig er hvad de vil, især når man har den frækhed, at kalde bilen for GR Sport.
El plus benzin
Bevares. Man har skruet ned for CO2 tallet, det er reduceret til 119 gram, et tal der svarer til rundt regnet 19 km/l alt efter bilens udstyr, hvor basis C-HR kører 16,7 km/l, og det har selvfølgelig betydning for den afgift, der skal betales for bilen, og det er selvfølgelig også CO2 tallet, der har betydet, at Toyota helt har fjernet alt andet end hybridudgaver fra modelprogrammet.
Nu hedder det 1,8 og 2,0 hybrid, i testbilen sidder der en elmotor på lige knap 109 HK, og trækker man det tal fra det totale 184, siger det alt for meget om, hvilke krav Toyota stiller til benzinmotoren.
Her var vi ellers på det der ligner en Toyota hjemmebane, man kan lave ualmindeligt, / skråstreg / rigtigt gode benzinmotorer, både 1,8 og 2,0, men så snart der ryger hybrid i opskriften, skifter Toyota til husmor mode, og så går det fedtspil og rulle-rulle i systemet.
Lad os bare sige det helt firkantet. Der er ikke den mindste smule GR Sport i denne C-HR. Den eneste smule duft af GR og Sport finder man på bilens udstyr. Men køremæssigt og især motormæssigt, er vi ude i et meget stort nej.
Fedtspil i motorrummet
Vi må godt have lov til at lure lidt på, hvorfor Toyota laver en krydsforbindelse med GR Sport og husmor mode. Vi er for pokker ikke på vej til frisøren, for at få lavet helårspermanent og udskiftet hårnettet, vi kører GR Sport, fordi Toyota skriver GR og Sport på bilen, vi har læst de 184 HK, så vi har forventninger, og det hele resulterer i et automatgear af typen CVT og en gang fedtspil fra maskinrummet.
Derfor udtrykker vi et ”Skam jer” for at skuffe vore forventninger. Vi må konstatere, at Toyota ikke er et hak bedre end Ford, der driver rovdrift på navnet Mustang, i håb om det skal øge salget, og vi er selvfølgelig blevet ramt af en grum mistanke for, -er det mon et smart trick, udtænkt i marketingafdelingen, der har fået tituleret bilen med GR og Sport?
Friskt hårnet
Efter flere dage med hængemule bag rattet, iførte vi os et helt nyt hårnet, og kikkede efter komfort og aflæggeplads til cerutten, hvis det var den vej Toyota ville med bilen. Heller ikke her, fandt vi noget logisk svar på de mange tiltag. C-HR er stadig en lidt højbenet type cross-over med begrænset udsyn fra førerpladsen, enkefru Jensen bliver så hjulpet på vej med moderne teknologi i form af bakkamera, når der skal manøvreres ved frisøren og ved supermarkedet, samme enkefru Jensen lægger sikkert heller ikke mærke til, at undervognen er lidt fast afstemt, især over baghjulene, det er først, når man begynder at presse bilen, man lægger mærke til de detaljer, men mormor har selvfølgelig taget stilling til bilens design, og når man køber, så er det fordi man accepterer.
At de store børnebørn i størrelse sen teenager ikke reagerer over det manglende udsyn fra bagsædet, skyldes selvfølgelig, at de har næsen i snakkefonerne, så hvad er der egentlig tilbage?
Design, falsk markedsføring, fornuftig driftsøkonomi, og ikke mindst 11 års garanti minus en enkelt dag, for enkefru Jensen kunne selvfølgelig ikke drømme om andet, end at sende sin Toyota til det autoriserede værksted, for det har hun gjort siden hun fik den første Corolla for snart mange år siden, og derfor har samme fru Jensen uden at vide det, gjort det helt rigtige bilvalg.
Hun har købt den bil, der har markedets suverænt bedste garanti, så mens vi kan skælde ud over så meget omkring denne C-HR, er der tryghed for hver eneste krone, uanset om fru Jensen har købt den billigste hybrid til lidt mere end 300 af de lange, eller hun har betalt de 405.000 kr, som er prisen for testbilen.
Toyota C-HR 2,0 Hybrid GR Sport
Priser fra: 301.890 kr
Testbilen koster: 404.890 kr
Motor: 2,0-liter 4-cyl
Aut gear type CVT
184 HK v. 5200 o/m
190 Nm v. 4400-5000 o/m
0-100 km/t: 8,2 sek
Tophastighed: 180 km/t
ECE-snit: 18,9-19,2 km/l
Kørevægt: 1485-1525 kg
Totalvægt: 1930 kg
Trailer: 725/725 kg
CO-2 g/km: 119 g