Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

7. December '19 20:01 by Jørli Petersen

Hvor er Vestergade

Et styk Renault Twingo uden for sin komfort zone. Vi er ude på landet, og Twingo hader de åbne vider og god dansk blæst.

Hvis Twingo var en hund, ville man omgående forsøge at klappe dyret, for der er fuldt blus på den konto der hedder nuttet. Sød, sjov, charmerende, vi kan faktisk blive ved et godt stykke tid med at finde på positive tillægsord, men Twingo er også noget ganske andet.

Den mindste Renault er født til bykørsel, den har tekniske fordele, der gør den mere egnet end næsten alle andre, og så har Twingo også en mindre god side, faktisk er det rigtig skidt, for Twingo bør ikke komme uden for de større byer.

Og hvorfor kun de større byer? Ganske enkelt, hvis man kun kører i Fåborg, Mariager eller Maribo, er der så kort til bygrænsen, uanset hvor man befinder sig, at man ikke kan undgå at komme ud på landet, hvor Twingo ikke hører hjemme, og så fyrer vi lige den helt stort skidtspand af i retning af Twingo, – bilen kører helt enkelt skrækkeligt, så snart den ikke ruller mellem etageejendomme med mindst fire etager.

Twingo er 5-dørs, man får let adgang til det bagerste gemak, som ikke er brugbart til mennesker med normal benlægde.

Twingo har et meget, meget stort behov for beskyttende omgivelser. Her træder Twingo ind i den rolle som tiltænkes el-biler i nærmeste fremtid, man kan godt kalde Twingo for en Zoe med forbrændingsmotor, men den direkte sammenligning falder ud til fordel for Twingo, for vi indledte med at kalde Twingo for nuttet og stueren, så charmebøffen slår sin større el-familie.

Nyeste Twingo

Dagens Twingo er ikke en ny bil. Et mindre face-lift har været en tur over den lille Renault, der er udviklet i samarbejde med Mercedes, så samme bil sælges også som Smart. Forskellen på de to biler er noget med farven, der har en anden lyd, hver har selvfølgelig sit eget særpræg, men den opgraderede motor i Twingo lægger nu 75 HK mod tidligere 70, og for at få den voksende effekt til at udfolde sig, har Renault tilføjet en lille gælle på venstre bagskærm, så bilens åndedræt gøres lettere. Den større effekt har nok ikke direkte indflydelse på det øgede forbrug af brændstof, som følger med den nye face-liftede Twingo, -det handler om målemetode, og det nye forbrug er oplyst efter WLTP normen.

Der kan tilkøbes en del udstyr til Twingo, men det er længe siden, vi har haft en bil til test med manuelle sidespejle.

Twingo og dermed Smart er blandt de biler, der kører med en old-tusse gammel konstruktion. Hækmotor.

Sammen med Porsche kan vi ikke komme på andre biler på det europæiske marked, der kører med motoren hængende bag bagakslen, men lad dig nu ikke narre, for der er ualmindelig stor forskel på hvordan de tre biler kører.

Porsche har mestret at få en bil med hækmotor til at køre overordentligt godt, det har kostet en del anstrengelser gennem årtier, og de fiduser Porsche benytter, er ikke overført til Twingo og Smart.

Charmeeffekten er åbenlys, teknisk er vi langt tilbage i tiden. Hækmotorer er ved at være helt ualmindelige.

Derfor kører Twingo som den berømte brækkede arm, skrækkeligt, den dårligst kørende bil vi kan komme i tanke om her ved indgangen til 2020, der er køreegenskaber der hører en anden tid til, men det går i byen, og med moderne sikkerhedssystemer, kommer man ikke helt galt afsted.

Uden for byskiltene leder vi efter Vestergade, for vi slingrer som om vi var på netop Vestergade. Twingo er alt andet end retningsstabil, man skal hele tiden være over bilen for at holde den i sporet, og hvis det blæser, er man for alvor kommet på arbejde.

Derfor skal vi gøre det ultra kort, og fritage Renault for flere kritiske bemærkninger, for vi anerkender Twingos berettigelse i Paris, Barcelona, Rom, København og Aarhus, og så fremhæver vi bilens største fordel her i de sidste linjer, for med motoren placeret længst bagude, er der ikke noget der tager plads forrest i bilen. Hjulkasserne kan gøres lidt større, og dermed kan forhjulene drejes mere skarpt end på de fleste andre biler, og det betyder, at Twingo nærmest kan vende på den berømte tallerken, og udnytte den smule parkeringsplads som ingen anden vil betegne som en mulighed.

Renault Twingo

Her er Twingos i bilens foretrukne arbejdsområde. Den lille Renault er på toppen i storbyen.

Pris: fra 99.990 kr

Pris for testbil: 123.400 kr

Motor: 1,0-liter 3-cyl

5 – man

75 HK v. 6000 o/m

91 Nm v. 2850 o/m

0-100 km/t: 14,5 sek

Tophastighed: 151 km/t

Forbrug: 18,9 km/l

Kørevægt: 940 kg

Totalvægt: 1360 kg

Trailer: 0/0 kg

CO2 g/km: 117 g

Pin It on Pinterest