Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

30. January 14:22 by Jørli Petersen

Hyper race

Toyotas nye Le Mans racer ligner noget vi har set før, men den er meget, meget anderledes.

Den kendte type Le Mans racer er sendt til de museer, der tager sig af minder og tidligere tiders højdepunkter, men selvfølgelig skal der også køres i 24 timer igen i juni 2021, men de ypperste biler er anderledes, de nærmer sig de ypperste biler, vi kan se på landevejen. Reglementet for de kommende års superbiler er mindre snærende end tidligere, og måske mest vigtigt for de kommende års race, – bilerne bliver billigere at udvikle, og de mere begrænsede udgifter til at køre race i den nye Hyper klasse, har lokket flere fabrikker ud til startstregen.

Første bilmærke til at vise hvad de har udviklet til sæson 2021, er Toyota, der laver en fuld Monty, for Toyotas nye racer med modelbetegnelsen GR010, vil i løbet af kort tid også blive produceret i en gadeversion. En super Toyota racer til helt almindelige danske nummerplader, – hvis man kan finde et passende sted til montering.

De nye racere kaldes Hyperracere, og man kan enten tage udgangspunkt i en eksisterende super sportsvogn, eller man kan bygge noget helt nyt, som efterfølgende bliver ombygget til gadebil. Toyota gør det sidste.

Konkurrenterne til Toyota er bilmærker som Alpine, Audi, Peugeot og Porsche, men også bilmærker som Aston Martin og Ferrari har været fremme med positive udmeldinger, så i sæson 2022, – den første Coronafri sæson i nyere tid, kan give fuld valuta for de mere end 250.000 tilskuere, som endnu engang finder til Le Mans i midten af juni, men også til de øvrige baner, hvor den store Le Mans løbsserie finder sted, og stedet for den nye Toyotas debut bliver Sebring i marts, hvor vi for alvor skal stifte bekendtskab med den nye type racer, som godt nok ligner noget vi kender, men alligevel er så meget anderledes.

Mere folkerace

Den nye Toyota GR010 udnytter selvfølgelig det nye reglement til det yderste. I bedste Corona og arbejd hjemme stil, viste Toyota hvad de har udviklet, og lidt om hvordan man har strikket det hele sammen, men for at gøre det hele mere folkeligt, er der især to vigtige punkter i det nye reglement, der gør det muligt for endnu flere at være med i den ypperste klasse på Le Mans.

De nye racere må maksimalt yde 680 HK. Samtidig skal bilen som minimum veje 1040 kg, og disse skarpe grænser skal betyde, at en omgangstid på den lidt mere end 13 kilometer lange bane lander omkring tre minutter og 30 sekunder, hvilket kun er godt fem sekunder hurtigere end de tider, John Nielsen lagde som et urværk i midt 90’erne, hvor han kørte McLaren.

Toyota GR010 er en utraditionel 4-hjulstrækker.

Det nye reglement lægger kun en øvre grænse for bilerne ydelse. Det er tilladt at stille med hybridbiler, og selvfølgelig er Toyotas nye racer en hybrid. Flere konkurrenter menes at stille med mere traditionelle typer drivlinje, og man må selv afgøre, om bilen skal trække på to eller fire hjul.

Toyota GR010 har en lidt anderledes type hybridløsning. Bilen har elmotor på forakslen, mens den nye 3,5 liters V6 motor med biturbo udelukkende skal piske baghjulene.

Benzinmotoren i GR010 er en helt ny 3,5 liters V6 med dobbelt turbo.

Benzinmotoren lægger de 680 HK, når det går rigtigt tju-hej, elmotoren på forhjulene yder 272 HK, men samlet må bilen ikke yde mere end de 680 HK på noget tidspunkt og under nogen vilkår, så det kræver en helt særlig styring af de to uafhængige typer motor, at få mest muligt ud af bilen, få den bedste fremdrift under alle forhold, men den vigtigste udfordring for den elektroniske efffektstyring bliver selvfølgelig for enden af Mulsane langsiden, ligesom Porsche kurverne op mod målstregen, nok skal give Toyotas ingeniører en længere række udfordringer.

Design og vind

Med en minimum vægtgrænse og max ydelse fra den valgte motorpakke, skal bilfabrikkerne finde andre veje til det ternede flag. For at ligger forrest i feltet, er det mest optimale design og lav vindmodstand afgørende, og det nye reglement er meget mere åbent for nye ideer, selv om det internationale forbund har fastholdt de meget grimme huller i skærmene, som blev påbudt for at ødelægge bilernes aerodynamik.

Det nye reglement er ikke så snærende som det gamle, og det gør det muligt at lave nye aerodynamiske tiltag.

Når man ser den nye Toyota GR 010 er det tydeligt, at man har brugt mange timer i alle typer vindtunnel, for at lede luft uden om de grimme skærmhuller, hvor der er fri udsigt til bilens hjul.

Toyota GR 010 er i det hele taget et studie i aerodynamiske tiltag. Der er ikke en eneste reklame der sidder forkert, eller malet i den forkerte farve, hvis det kunne tænkes at koste en tiendedel sekunder per omgang, men Toyota ser ud til at have et rigtig godt design gemt i den nye bil. Under præsentation af GR010 kom der en lille bisætning, der satte en streg under Toyotas tiltro til det nye vind – ikke glatte men vindledende design, som selvfølgelig ikke bliver spejlet 100 procent i den kommende gadeversion af GR010.

Den kommende super sportsvogn til hvide danske nummerplader får to sæder, så selve kabinen bliver bredere, der er heller ikke huller i skærmene, men hvis du med tiden skulle få sådan en Toyota i bakspejlet, vil du slet ikke være i tvivl.

De store huller i både for- og bagskærme lever videre i næste generation Le Mans racere.

Men bilens design kombineret med den noget utraditionelle drivlinje og den højere vægt betyder, at personalet bag rattet skal lære nye tricks. Bilen vil være markant anderledes at køre, den nye racer har også bremser uden mekanisk forbindelse fra bremsepedal til de voldsomt store bremseskiver, det er bremse-by-wire, og hvor en klassiske racerkører ved om han kan nøjes med et let tå, eller et fuldt tramp med begge fødder samtidig, skal besætningen lære at bremse en tungere bil på en ny og anderledes måde.

Men det går fint, lyder det de kørere, som indtil nu har haft mulighed for at køre den nye racer, men vi mangler tid, lyder det nærmest i kor fra hele Toyotas line-op, og det er kun omkring to måneder til det går løs med den første 6-timers test på Sebring i USA.

Hvad kan vi så forvente af fremtidens Le Mans med de nye hyper-racere? Vi kan forvente mere spænding, når flere bilfabrikker gør alt for at lave den bedste racer. Vi kan også forvente fart og spænding på en måde, som vi ikke har set de senere år, men vi får ikke en ny banerekord på Le Mans, men det vil stadig være unaturligt, hvis ikke tiderne bliver hurtigere år efter år.

Toyota GR010 er en hybrid, men en anderledes hybrid. Motoren der driver forhjulene er en el-motor, mens den nye benzinmotor udelukkende trækker på baghjulene.

Som en lille krølle på halen gav Toyota nogle interessante tal, der fortæller en masse om udviklingen for Toyotas Le Mans racere.

Siden den første Toyota Le Mans racer i 2012, er raceren blevet mere sparsom med sit benzinforbrug. Forbruget for en Toyota Le Mans racer er reduceret med 35 procent siden 2012, men det er ikke gået ud over bilernes præstationer, for omgangstiden er faldet med 10 sekunder i samme periode.

Derfor vil de nye Le Mans hyper racere også udvikle sig, og blive bedre og bedre år efter år.

To vigtige ting gør det lettere at deltage i Le Mans superklasse. Bilens vægt skal være mindst 1040 kg, og den maksimale ydelse for raceren er 680 HK. Som følge af disse nye regler, reducerer man samtidig ydelsen i den mindre LMP2 klasse, som ikke må være hurtigere end den nye super-Hyper-klasse.

Pin It on Pinterest