Hyundai og DSB
Hvis du er træt af signalfejl, forsinkede eller helt aflyste tog, togbusser og hvad etaten ellers kan finde på af genvordigheder, kan løsningen måske stå udstillet på Hovedbanegården i København denne week-end, hvorefter den nye Hyundai Inster tager turen til den jyske banegård i Aarhus, og mens ventetiden kan være træls med DSB, kan den passende benyttes til et kik på Inster, der er det Hyundai selv kalder for en ægte A-klasse ellert, og siden vi havde lejlighed til at køre bilen i forbindelse med kåring af Årets Bil i Danmark, er der kommet flere oplysninger omkring den særdeles aktuelle ellert, som er klar til levering i Danmark i januar, og Hyundai forsikrer, at der kommer en god portion biler, så den hurtige beslutning kan betyde, at man er med fra start.
Vi må fortsat ikke skrive noget om det første køreindtryk af Hyundai Inster. Hvis vi gør det, er vi som tidligere beskrevet hjemfalden til tre dages koreansk vand- og kimchi tortur, men vi kan sige mere om priser og funktioner, og den gode nyhed vil være, at prisen starter ved 180.000 kr for en veludstyret basismodel, mens man skal af med yderligere 15.000 kr, hvis man ønsker at kravle et trin op på udstyrsstigen, og det sidste lyder ganske tillokkende.
Hyundai har meget lusket placeret udstyr som varme i sæder og opvarmet rat på udstyrstrin to, dertil får man gode sager som længdejusterbart bagsæde, parkerings- og regnsensor plus trådløs opladning af snakkefon for at nævne det vigtigste, og især det længdejusterbare bagsæde synes meget vigtigt, hvis man vil have fuld valuta af en meget fleksibel mini-bil, der slet ikke er så mini endda.
Hver eneste kubikcentimeter synes udnyttet i Inster, vi ser en kabine, som er måske den mest fleksible i det hele taget, men den er med sikkerhed noget særligt i forhold til bilens størrelse. Man kan faktisk opnå en helt flad vognbund oven på alle fire sæder, så man kan nappe sig en lur, indtil DSB er klar med en mere sikker fremtidsvision, imens kan man så overveje, om man skal vælge lille eller stor batteripakke, der er på henholdsvis 42 og 49 kWh, ikke den helt store forskel målt i rækkevidde, der oplyses til 327 og 370 km, – tal som endnu ikke er endelige men alligevel af WLTP typen, men der er også forskel i motorstørrelse på de to varianter, lille batteripakke udløser en motor på 97 HK mens stor batteripakke slipper 115 HK løs på de trækkende hjul.
Hvor stor forskel der er på de to varianter målt i ren effekt, tør vi ikke sige, vi har kun kørt den store model, men vi skynder os at tilføje, at den længste rækkevidde på 370 km er, hvis bilen er forsynet med 15-tomme hjul af typen aluminium eller letvægtsfælge, med de frække 17-tomme der benyttes på alt billedmateriale, er rækkevidden kortere. Men indrømmet, det er frække 17-tomme fælge.
En anden smart detalje i bilens indretning er den fleksible midterkonsol. Hvis man bliver klemt ind på en meget begrænset parkeringsplads, kan man bare løfte armlænet mellem forsæderne, og kravle ud af højre fordør, og mens vi ser de mange detaljer på Hyundai Inster, bliver vi mere og mere imponeret. Den nye Hyundai kan vise sig at være lige så nyskabende, som den første model Twingo, en klassiker i A-segmentet, der var først med en meget fleksibel kabine.
Netop Renault kan vise sig at være den betydende konkurrent. Ny model 5 ventes til Danmark i løbet af marts måned, endnu en forsinkelse kan vi nævne i parentes, i slutning af 2025 kommer ny Renault 4, en model der er større og mere rummelig end 5, og som rosinen kommer en ny Twingo, så Hyundai Inster bliver ikke alene på markedet, konkurrenterne kan meget mere end skimtes i horisonten.
Det vi også bemærker, er bilens ganske pæne akselafstand. Med 258 cm mellem for- og bagaksel, er vi så tæt på det, vi normalt betegner som Golf-klasse, som man kan komme, vi lægger også mærke til, at baghjulshænget er af compoundtypen, og det er usædvanligt med denne type både plads-, vægt- og prisbesparende aksel på en ellert, og så er det især for danskere også værd at bemærke, at trailervægten er nul, men det er alligevel muligt at få skruet ”krog” på bilen. En krog som kun må benyttes til ophæng af udvendig bagage, i de flere tilfælde bruges krogen til et cykelstativ.
Fra udstillingen i DSB’s forgemakker vil det statslige problemforetagene fortsat forsikre dig om, at de kører grønt. Med ny Hyundai Inster kan man også køre grønt. Her er man selv herre over hvornår der er afgang, man skal ikke først med cykel eller anden offentlig transport fra forstæderne til den større banegård, og så der garanti for en siddeplads til alle passagerer i bilen.
Vi kan da godt undre os over, at DSB tilsyneladende har inviteret ræven ind i folden.