Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

31. March '20 20:25 by Jørli Petersen

I er fyret

Det er en trist 1. april for fire danske VW forhandlere, som frem til denne dato har været autoriserede. Nu er de fires hverdag meget anderledes, men det er ikke noget særligt for VW. Dansk bilbranche har været igennem en kraftig omvæltning de senere år. Mange autoriserede forhandlere har måttet dreje nøglen.

Bilbranchen kan også være et blodigt håndværk, men jo højere man er i systemet, jo mindre er risikoen for at blive offer for tidens udvikling eller bare for omstændighederne

Det er ingen festlig 1. april for flere af landets VW forhandlere, og det er desværre ikke en aprilsnar for Aalestrup, Nykøbing Sjælland, Grindsted og Hobro, som fra og med den 1. april 2020 har fået frataget den forgyldte autorisation som VW forhandlere, mens de samme fire har ”fået tilbudt” at blive såkaldte servicepunkter, stedet hvor VW ejere kan få fikset bilen, mens man ikke længere kan se nærmere på alle de nye modeller.

Et lille lyspunkt i VW’s omlægning af tidens forhandlernet er imidlertid, at man har skabt en fælles forhandling ved at sammenlægge Aalestrup og Hobro til én forhandling, men tendensen fra det vi netop nu ser hos VW, er langt fra ualmindeligt.

Flere bilmærker har lignet et velbesøgt fjerkræslagteri de senere år. Senest har Opel haft samtlige forhandlere opsagt i forbindelse med en total omlægning af Opel, der også har fået nye ejere, så jo, slagteriet rækker helt op til direktionsgangene, selv om der er længere mellem omlægninger hos de absolutte topchefer i bilbranchen.

Hvis vi bruger VW som eksempel på de store omlægninger i bilbranchen, kan vi blot kaste et blik på de nuværende VW servicepunkter, som tidligere har været veletablerede forhandlere, for i de gode gamle dage, havde hver eneste større provinsby en stribe bilforhandlere, alle privat ejede, hvor ejerne var ledende skikkelser byens i sociale liv, de støttede den lokale boldklub, var medlemmer af både Lions, Oddfellow og hvad der nu var muligt i de respektive byer, men de gamle lokale bilforhandlere havde også en anden funktion.

De holdt bilsalget fast til byen. Hvis X-by eksempelvis ikke havde en Fiat eller noget så eksotisk som en Mazda forhandler, kørte der stort set ikke Fiat eller Mazda i X-by, hvor det i dag er helt anderledes.

Med den store omlægning af den danske bilbranche, skal en meget stor del af landets bilkøbere til en anden by for at se nærmere på favoritbilen. Hvis man er dobbelt uheldig, skal man også køre til en anden by, for at få lavet et autoriseret service på bilen, så ændringen har skabt en ganske stor åbning for de ikke-autoriserede værksteder, som til bilfabrikkernes store irritation godt kan udføre både service og foretage reparationer, samtidig med bilen opretholder fabriksgaranti.

Dette sidste er ikke sket med fabrikkernes gode vilje, men er et resultat at den tendens, der har gjort antallet af autoriserede forhandlere stadig mindre, samtidig med fabrikkerne har stillet stadigt større krav til de autoriserede forhandlere, som pludselig kan blive mødt med krav om store byggeplaner, krav om grønlandsk marmor på gulvene, guldbelagte dørgreb, flotte nye skilte, en tvungen indretning af kontorer, nye farver på kundetoilettet og meget andet, og man nøjes ikke med at stille krav, -fabrikker og danske importører har i mange tilfælde også eneret på at levere de foreskrevne hylder, skilte og alt muligt andet, og vi kommer nok ikke med nogen større afsløring, når vi kan oplyse, at mange skriveborde rundt om hos landets forhandlere, overgår de mest eftertragtede danske møbelklassikere. når det gælder indkøbspris.

Mange af disse mere eller mindre tåbelige ændringer og nye krav er udtænkt højt oppe i fabrikkernes organisation, og set fra toppen af en bilorganisation i Tyskland, Frankrig eller Japan er det småpenge for forhandlerne, men de store organisationer glemmer en vigtig detalje, – der er meget stor forskel på det antal biler som den autoriserede forhandler i Hamborg sælger, og det antal biler samme mærkeforhandler i Sønderborg kan nå at sælge på et helt år, mens de økonomiske krav fra fabrikker og/eller importør er nogenlunde identiske for at forblive autoriseret forhandler.

Derfor har vi ondt af rigtigt mange danske bilforhandlere. Hvis man er landet det rigtige sted i systemet, kan man være heldig at have en god forretning, mens andre slet ikke har så meget guld og glimmer på kanten, og når de store regninger fra fabrikker og fabriksejede importører skal betales, er der kun en til at betale. Kunden.

Det er du og jeg, der ligger under for de til tider tåbeligheder, der bruges som beskæftigelsesterapi fra udviklingsafdelinger og profilmagere. Der er skam en årsag til, at det er så skrub – forbandet – dyrt at sende familiens bil på autoriseret værksted i Danmark.

Det er tidende, skriver VW uofficielt mellem linjerne, og den nye ordning har intet at være med Corona. Omlægning af VW’s forhandlernet har været undervejs i to år, for fremtiden bliver mere kompliceret, hvor forhandlerne også skal indstille sig på nye drivmidler.

Pin It on Pinterest