I krig med Mazda
Meget få forbinder Mazda med en hard-core off-roader produceret til militær og politi, og det er kun meget få der ved, at Mazda også har produceret en ægte pick-up i 1-ton klassen med wankelmotor, men begge dele dukker frem, når man bladrer i det japanske bilmærkes historiebøger.
Mest interessant er den model, der er kendt under navnet Pathfinder XV-1. En på mange måder underlig bil, hvis ide og formål forsvinder i morgentågen, hvis det skal være andet end kolde kontanter i kassen, for den hard-core off-roader blev udelukkende produceret og solgt på det burmesiske marked, hvor kunderne var militær og politik.
Bilen blev også produceret som det der kan minde om en personbil, og bilen blev ”foræret” eller stillet til rådighed til særligt udvalgte, som den burmesiske junta mente, skulle have en særlig erkendtlighed.
Bilen blev produceret fra 1972, den er oprindelig, som navnet antyder, en Nissan der er oversat til noget Mazda, og bilens gode navn og rygte er ikke værd at skrive bøger om. Efter sigende var XV-1 en skrækkelig bil med en noget tvivlsom kvalitet. Motoren var noget af det bedste ved bilen, her var det en helt ægte Mazda 2-liters benziner med 90 HK. På et senere tidspunkt blev der også lagt en dieselmotor i XV-1.
Den burmesiske off-roader er ikke den eneste bil, der falder helt uden for Mazdas normale rammer. I starten af 70’erne havde Mazda fået styr på wankelmotoren (rotary engine), og den anderledes motor var det helt stor hit hos Mazda.
Motoren var blevet så hot, at den også blev lagt i en Mazda pick-up. En variant af Mazda B-Serie blev udstyret med en 2-kammer wankel med 136 HK, og bilen blev udelukkende solgt på det amerikanske marked.
Desværre dukkede den nye type pick-up med wankelmotor op nogenlunde samtidig med den første store energikrise, der også er kendt som tidsperioden efter Anker Jørgensens tale i Middelfart.
Selv amerikanerne blev følsomme overfor stigende priser på benzin, så Mazdas wankel pick-up blev kun produceret i perioden 1974-77, og den hidtil eneste pick-up med wankelmotor havde kun anstændige salgstal i bilens første modelår.
Mazda kunne også sende biler videre til andre mærker, og et eksempel på det er Mazda Chantez, der var det japanerne anså som værende en noget større mini end normalt, fordi Chantez havde en akselafstand på 220 cm, så micro-klasse er meget rammende. Chantez udmærkede sig med at være udstyret med en 2-cylindret to-takts motor, så man kan sagtens mene, at Mazda har forsøgt sig med lidt af hvert.
Chantez dukkede op i 1972. Den er yderst traditionel i sin opskrift med langsliggende 2-cylindret motor og træk på baghjulene, men den bil der kan opfattes som stamfader til Mazda 121, var tiltænkt en helt anden rolle end noget micro med to-takter.
Mazda havde udviklet en 1-kammer wankel, og det var meningen denne motor skulle have afløst den 35 hestes to-takter i Chantez, men som alle andre wankelmotorer i 70’erne, var også motoren med kun et kammer lidt tørstig, og da den dukkede op i 1972, kørte også denne model direkte ind i den første energikrise, og hvorfor er Chantez så interessant, ud over den skulle have været udstyret med en 1-kammer wankel, som har været lagt på is, og først dukker op i en Mazda personbil i slutningen af 2023.
Chantez blev senere i 70’erne solgt til et andet japansk bilmærke, Daihatsu. Her arbejdede man lidt med bilen, og resultatet fik navnet Charade, – den første Daihatsu model på det danske marked.
Første Mazda med wankelmotor var den smarte Cosmo. Hvis man har en serie I eller II stående i laden, skal man ikke køre bilen til skrot, for den sælges i dag for store summer. Især på amerikanske bilauktioner.
Første Cosmo blev første gang vist i noget tankespind i 1963, senere kom bilen som prototype på Tokyo Motor Show, og i 1967 rullede de første modeller på samlebåndet. Sammen med introduktionen i Japan, havde man sendt to biler til Europa, hvor bilerne skulle køre 24-timers løb på Nürburgring. Bilernes 2-kammer wankel med 982 ccm var begrænset til 130 HK, og den ene af de to biler der gennemførte løbet, endte som nummer fire. Den anden bil udgik med akselproblemer.
De modeller der blev solgt til private kunder havde i starten 110 HK. Der gik dog kun kort tid, før Mazda skruede op for effekten, serie II ydede 128 HK, og tilbage i 60’erne var Cosmo udstyret med noget så avanceret som 5-trins manuel gearkasse.
Navnet Cosmo forblev i produktion frem til 1996, den sidste Cosmo var en rigtig luksusbil, og den lignede slet ikke den første Cosmo. Til sidst gik det så galt for Cosmo, at den også kunne fås med helt almindelig benzinmotor.