I strid med sig selv
Indledningsvis skal vi beklage det yderst lange navn. Man er helt stakåndet, før man får fortalt naboen, hvad det er for en bil, der holder i indkørslen, og det er selvfølgelig årsagen til, at langt de fleste helt undlader Land Rover navnet, når bilen skal beskrives.
Det er nyeste generation Range Rover, og der er ikke ændret på bilens ydre former. Man skal være ægte kender, for at kunne skelne ny og lidt ældre generation Range Rover Sport på fronten, men ser man bilen bagfra, er der til gengæld ingen tvivl.
Lygterne er blevet smalle. Det er nærmest et tyndt lysbånd, der løber på tværs af bilen, lygteglasset flugter med de lakerede omgivelser, og så kommer det mest interessante, det er en plug-in hybrid, og på den måde kan man deltage forsigtigt i de lidt lavere afgifter på en Range Rover, og det kan få de få til at spidse ører, for lavere indkøbspris og en afgift til staten på kun 350 kroner halvårligt, er da værd at skrive sig bag ørerne.
Samlet effekt når benzinmotor plus elmotor ruller hele vægryaen ud, er 510 HK. De 400 kommer fra benzinmotoren, og når har kørt lidt kilometer, er det de 400 HK, der skal holde gang i køretøjet, og hver gang man lægger pedalen mod bundpladerne, og lige napper en stang smart høstmaskine, som selvfølgelig holder hof på landevejen, skal man håbe på, at der er tilstrækkeligt med reststrøm på batteripakken, så man får den hurtigste tid rundt om den udsendte fra maskinstationen.
PHEV med 3-liters
Købsprisen fra ”almindelig” Range Rover Sport til Range Rover Sport plug-in hybrid, er selve benzinmotoren. Det er ikke en V8’er, der er tilsat elmotor, men en 3-liters række 6’er, som vi også kender fra Discovery, ligesom det er samme grundblok, der udgør den 3-liters diesel hos Land Rover, men helt uden forbehold af nogen art, er vi her på redaktionen stor fan af en række 6’er, og man skal være en rigtig klumregøj, for at få noget dårligt ud af det lay-out, men vi er ikke bange for at rose Land Rover for deres 6’er.
En rigtig fin motor, også når man pumper den lidt ekstra op til en ydelse på 400 HK, og selv om bilen er tørstig, når motoren skal yde mere end det daglige, er det alligevel lidt overraskende, at forbruget ikke er større end det rent faktisk er.
Til gengæld kan vi med sikkerhed slå fast, at de officielle tal ikke kan bruges til noget som helst. Der er samtidig noget, der kan ligne vild forvirring omkring bilens officielle forbrugstal, nogle steder er det oplyst til 110 km/l, andre steder er vi nede på 29,5 km/l, men uanset hvad man måtte have fundet af såkaldt officielle data, så holder det ikke i den virkelige verden.
Det gør den officielle rækkevidde som el-bil på 111 kilometer heller ikke. Vi vil ikke afvise, at vi kan køre pænt mange kilometer, hvis vi anstrenger os, og finder den helt perfekt gang bykørsel, med netop den mængde trafik, man kun drømme om, ligesom vejret skal være dansk sommer, når den er bedst, så man kan slukke for alt hvad der hedder klimaanlæg, – men selv med alt dette på plads, kommer vi ikke i nærheden af de 111 km.
Vores målte resultat viste almindeligt gennemsnit på vores faste testrute for plug-in biler, og når man kan lande en PHEV, med en kørevægt tæt på tre ton og aerodynamik som et Franz Jaeger pengeskab, og opnå almindeligt gennemsnit på vores testrute, handler det om batteripakkens størrelse. Igen er vi over det vanlige for biler af PHEV typen.
En bil med modsætninger
Vi kommer heller ikke uden den konstatering, at Ranger Rover fra øverste hylde, er bilen som er i strid med sig selv på flere områder. Helt basis er Range Rover en ægte 4×4.
Range Rover er mere end en SUV, den er en off-roader af absolut topklasse, man skifter kort og godt motorvejsdækkene ud med noget, der er mere egnet til terræn, hvorefter en Range Rover forsvinder i horisonten, længe efter alle former for asfalteret eller bare almindelige grusveje er ophørt.
Modstridende er det derfor, at kun meget få Ranger Rover Sport i det hele taget får andet end lidt grus under hjulene i hele bilens levetid. Ranger Rover Sport er blevet både bybil og bil til landevejen, den træder fornemt ind i rollen, som det vi i dag kalder SUV, og så vil flere ejere sikkert hævde, – at hvis det skulle blive nødvendigt, så kan bilen. Ja, men næste spørgsmål må være, kan chaufføren så?
Det er imidlertid ikke til at komme uden om, at man igen overraskes over bilens modstridende signaler og evner. Den ligner det den er, en stor firkantet kasse, man sidder højt hævet over almindelig trafik, – og man sidder rigtig komfortabelt. Støjniveauet fra række 6’eren er minimalt, gearskiftet umærkeligt, og når man tager bilens høje tyngdepunkt i betragtning, overraskes man over bilens faktiske køreegenskaber.
Den burde krænge betydeligt mere end den gør, når den presses i så snævre kurver, som man kan fremtvinge fra en kæmpekasse på tre ton med en akselafstand på tre meter, så målt og vurderet efter biltype, er vi igen i den absolutte topklasse, og måske er det derfor det ”hemmelige politi” har denne bil, som den foretrukne model, hvorefter man så kan diskutere, hvor hemmelige politierne så er, når man bare skal se efter en mørk Range Rover.
Det samme gælder de politiere, der passer på Mette og Lars, de har også svært ved at være usynlige i gadebilledet, og tæl selv efter, næste gang en minister skal udskiftes på Amalienborg, alene den lange række af sorte Range Rovere siger noget om budgettet hos visse politimyndigheder. Sundhedsvæsenet må være direkte misundelige. Både på bilerne, men også på økonomien, for det er kostbare biler, og det er biler, der er kostbare at vedligeholde, og så vidt vi ved, har ”det hemmelige politi” endnu ikke fået Ranger Rover Sport af typen plug-in hybrid, men det ville da klæ’ politierne, hvis de fik en anelse grøn profil, og længere kan de vel ikke komme det grønne, for ellerter til et bevæbnet vagtværn er en dårlig kombination.
Nye afgifter
Pladsmæssigt har vi intet at klage over, vi lægger igen mærke til, at den tidligere to-delte bagklap på Range Rover nu er udskiftet med noget almindelig med tophængsler, – det er ikke sket på denne opdatering, men der var nu noget hyggeligt over, at man med en Range Rover kunne køre helt ned til fiskestedet ved floden eller åen, og sidde på den underste del af bagklappen, men øverste del af bagklappen skærmede for regnbygerne.
Den del af hyggen er nu udskiftet med mere sikkerhed og mere luksus rundt om i bilen, der er stort set fuld pakke, og med en pris på mere end 1,8 million afgiftslettede kroner, bliver det til ganske meget.
Slutteligt skal vi nok engang gøre opmærksom på, at selv om beløbet måske synes ubetydeligt, når vi er oppe i Ranger Rover Sport prisklassen, kan man alligevel tjene til en god middag med fuld vinmenu, hvis man køber bilen i indeværende år, frem for at vente til januar, hvor de nye afgifter for plug-in hybrid er trådt i kraft.
Til sidst det uartige spørgsmål: Hvad skal man vælge. Range Rover Sport V8 eller Toyota Landcruiser V8? Lige nu er det meget enkelt. Toyota har slet ikke den store Landcruiser til salg i Danmark, så den mulige konkurrent er Mercedes type G.
Land Rover Range Rover Sport PHEV 510
Pris: fra 1.259.900 kr
Pris for testbil: 1.864.290 kr
Motor: 3,0-liter R6
8-aut
Samlet:
510 HK
550 Nm v. 2000 o/m
Benzinmotor – 400 HK v/5500 o/m
Elmotor – 110 HK
Rækkevidde på el: 111 km
0-100 km/t: 5,5 sek
Tophastighed: 242 km/t
Forbrug: 111,1 km/l
Kørevægt: 2985 kg
Totalvægt: 3450 kg
Trailer: 750/3000 kg
CO-2: 22 g/km