Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

5. August '20 09:41 by Jørli Petersen

Ignis og design

Suzuki Igniz er en mellemting af rigtigt mange typer bil, og nu blander Suzuki sig også i hybridklsasen. Men hvor meget hybrid er der i ny Igniz?

Der står hybrid med store bogstaver på ny Ignis, men hybrid er mange ting, den nye form for elektrisk tilskud til kørsel fås i flere grader, hvor Suzuki holder sig til den lave ende af den tekniske skala, systemet er velkendt, det er ikke specielt krævende, og nyheden for Ignis i ny version er et større batteri. Faktisk er batteriet vokset en del, fra fire til nu 10 Ah, og det har betydning for den effekt og ikke mindst længden på den periode, hvor batteriet kan give tilskud til især overhaling, men som altid med denne nye type løsninger på drivkraft til personbiler, er det vanskeligt at mærke hvornår, og især hvornår-ikke der gives tilskud fra den opsamlede energi, der lagres under deceleration under en eller anden from, hvor bedste form for lagring og opsamling er den lange nedbremsning hvor man ikke rører bilens bremser.

Ny Ignis benytter Suzukis meget velkendte 1,2 liters 4-cylindret motor, Suzuki skal have stor ros for at holde sig fra de 3-cylindrede, der er mærkbart bedre balance og ikke mindst lyd, når det er fire propper, der kører op og ned i motorrummet, men vi kan også sige andre andre pæne ting om Suzukis 1,2 motor.

Nummer et er nok det mange mennesker vægter højt. Motoren kører rigtigt langt på literen. Hvor meget og hvor lidt der skyldes hybriddelen er umuligt at gøre op, nogen betydning har det naturligvis, men alle Suzuki med 1,2 motor kører langt på literen, og så må vi gentage den information, vi kan aflæse fra de uafhængige målinger der foretages af tyske ADAC, her viser tyske målinger, at Suzukis 1,2 motor, er den benzinmotor der udleder den mindste mængde skadelige stoffer. Næsten lige så ren som de reneste dieselmotorer.

Bag navneskiltet er der begrænset plads til bagage.

Suzuki gør et stort nummer ud af alt det med hybrid, men teknisk er vi på indledende niveau.

Afrunding af nyhederne fra Suzuki er endelig, at motoren er let opdateret sammen med det forbedrede hybridsystem, motoren lægger nu 83 HK, og en del af forklaringen på de lidt flere heste er forbedret ventilstyring og en højere kompression, som nu siger 13:1. En meget høj kompression for benzinmotorer.

Den mindste

Suzuki beskriver Ignis som tidens mindste ægte SUV, og ganske rigtigt, Ignis fås med 4-hjulstræk, så den er god nok. Betegnelsen mindste kommer fra bilens længde på 370 cm, det er 25 cm. kortere end Toyota Yaris og 19 cm kortere end Swift, så Ignis lander så at sige mellem microklassen og de konkurrenter i klassen over.

Som kompensation er bagsædet ualmindelig fleksibelt. Sæderne kan forskydes 16 cm.

Udstyrsniveauet er Adventure, og der er også tilført en del i kabinen, men det med eventyr er mest udendørs på Ignis.

Suzuki fremhæver også bilens frihøjde, men 18 cm over midten af hjulsporet er nu ikke alverden, så egentlig terrængående er Ignis ikke, heller ikke i 4×4 udgave, og så skyldes en del af det let øgede frihøjde større hjul på Ignis med topudstyr, hvor de sortlakerede fælge og tagræling er en del af bilens image, hvor den henter rigtigt mange point på udstråling.

Ignis er noget for sig selv, i denne udgave er den endnu mere en bil med personlighed, og den falder i øjnene, når man lander på en folkelig parkeringsplads sammen med andre helt almindelige, folkelige biler.

Det særlige rækker dig ikke ind i bilen. Når først man sidder bag rattet, er Ignis meget mere almindelig eller standard. Der er ikke meget Adventure udstyr i sæderne, det er som om det store eventyr blev efterladt i fri luft uden for bilen, for vi kan ikke fremhæve 1,2 motoren mere end vi allerede har gjort, vi kan godt beklage, at Suzuki begrænser sig til en 5-trins gearkasse, et ekstra gear på motorvej kan måske gøre den daglige promillekørsels en streg bedre, på den anden side, så er et drejningsmoment på 107 Nm ikke noget, der river skindet af mormors budding, så på vejen er Ignis en helt almindelig hverdagsbil uden nogen det eventyr, der antydes på udstyrslisten.

Driblekunst

De 370 cm giver også begrænsninger på bilens pladsforhold. Med standardopstilling af bagsæderne, er bagagepladsen ganske begrænset, men når vi skriver standardopstilling, er det fordi bagsæderne er en behagelig og meget brugbar overraskelse.

Hybridsystemet er et 12 volts hvor kraften fra batteri til forhjulene leveres med en rem til benzinmotoren.

Det er svært at vide, hvornår bilen lader og afgiver strøm. Heldigvis kan man få hjælp på instrumentbordet.

Tilbage i standardopstilling er der tilsvarende begrænset benplads. Det går bedre i Igniz end det går i micro-klassen, men sammenlignet med Swift, 208, Clio og andre helt almindelige biler, må Ignis give fortabt når det gælder benplads på bagsædet, som til gengæld henter en god håndfuld plusser med meget stor fleksibilitet, som i tilgift er let at benytte i hverdagen.

Hvor de fleste biler har en udløser i ryglænet, er der to i Ignis. Den ene regulerer ryglænets hældning, den anden flytter sædet frem og tilbage, og det er rigtig meget man kan regulere. Hele 16 cm oplyser Suzuki, og det ser helt rigtigt ud.

Den store fleksibilitet på bagsædet giver en forbedret anvendelse af de rent fysiske ydre rammer, det er driblekunst på højt plan med meget få centimeter, men nogen bagagesluger bliver Ignis aldrig.

Til gengæld har Igniz personlighed. Udefra. Bag rattet er vi i den almindelige småkedelige hverdag, bilens køreegenskaber er heller ikke noget, der kaster yderligerer linjer ind i en test, så Ignis handler om udvendigt design, 4-cylindret motor, langt på literen i hverdagen og ikke mindst man ikke kan vide som bilejer, en motor der brænder så rent som nogen anden benzinmotor.

 

Suzuki Ignis 1,2 Hybrid

Kort og tilsyneladende høj. Totallængden er 370 cm, og højden giver let ind- og udstigning.

Pris: fra 139.990 kr

Pris for testbil: 165.990 kr

Motor: 1,2-liter 4-cyl

5 – man

83 HK v. 6000 o/m

107 Nm v. 2800 o/m

0-100 km/t: 12,7 sek

Tophastighed: 165 km/t

Forbrug: 19,6 km/l

Kørevægt: 957 kg

Totalvægt: 1330 kg

Trailer: 400/1000 kg

CO2: 114-116 g/km

Pin It on Pinterest