Ingen CO-2 forskrækkelse
Fire bogstaver, og du ved allerede hvad det er for et køretøj. Jeep har sit udspring som en lavpris løsning til militært brug, ur-Jeep blev produceret i et gigantisk stort antal, men selv om navnet er det samme, er denne udgave af Jeep helt anderledes.
Grand Cherokee med tilnavnet Trailhawk, som er en udstyrsvariant, og efter at have trillet i en helt stime af minimalistiske automobiler, der alle led af CO-2 forskrækkelse, var det en sand fryd at sætte sig bag rattet, og lytte til det herlige dybe brum fra en 3-liters V6’er, en 6-benet diesel naturligvis, for en Grand Cherokee med kørevægt omkring de 2500 kg er ikke nogen spøg når den er forsynet med benzinmotor, så hverdagens Trailhawk med søstermodeller kører naturligvis med dieselmotor, der er som født til det arbejde, men kan byde på Grand Cherokee i terræn.
Hvilken opgave
Et eller andet sted har denne signatur et blødt punkt for en stor Jeep. Den er meget mere end historie, den er mere end et navn, den er på sin egen måde den ægte terrængående bil, den har charme og personlighed, men der er salgsmæssigt overhalet af en række europæiske konkurrenter, som i de fleste tilfælde ser stort på alt det der ligger uden for asfalt, og satse på noget der nærmer sig en 2,5 tons gyngehest der lever højt på et medfødt 4-hjulstræk.
Hvem har så ret. Man kan vel sige, at køberen altid har ret, for hvor mange har brug for en bil der kan køre i terræn. Nærmeste og helt oplagte konkurrent er selvfølgelig Land Rover, men selv det indiske bilmærke ser ud til at overgive sig til luksus og komfort, for hvem nænner at smide en chromskinnende Range Rover ud i en mudderpøl, – det er som om en Grand Cherokee bedre kan forbindes med den blød skovbund og det bundløse plutte på Lolland, og tag ikke fejl. Grand Cherokee er en barsk nyser når det gælder off-road.
Hvis Toyota havde en ordentlig maskine til den store Land Cruiser, ville det være eneste alvorlige konkurrent på dagens europæiske marked, men lige nu ligner det en snert af førertrøje til Grand Cherokee, der byder på et 4×4 system der går under navnet Quadra Drive, som indeholder off-road ting som elektronisk hastighedsreduktion i terræn, der er selvfølgelig spær på bagerste differentiale, luftaffjedring med niveaukontrol og masser af forstærkninger i bunden, og det er på disse punkter man for alvor skiller fårene fra de rigtige bukke.
Man får hvad man ser
Biler fra BMW og Mercedes vinder på salgstal, og hvis vi skal være ærlige, er de i mange tilfælde også bedre på motorvejen, men jeg råhyggede bag rattet i Grand Cherokee, den herlige dybe brummen fra motoren, en 8-trins automatkasse af lidt konservativ konstruktion, og et kik til en kabine, som er fuldt af luksus og komfort, men også upretentiøs i hele fin fremtoning.
Ikke noget unødvendigt lir, bare en masse kontakter der giver adgang til lir, og køremæssigt er Grand Cherokee hvad man kan kalde en tilnærmelse til europæisk smag med en behagelig overraskelse.
Landevejskørsel burde være Grand Cherokees bedste disciplin, men det er det pudsigt nok ikke. Her er den store ”Fiat” den vanlige bløde oplevelse som kendetegner langt de fleste biler i denne klasse, men den er samtidig en hård nyser, for den må køre med 3500 kg på krogen, og samtidig med den er en af de få der må, tror vi også den kan, men sjovt nok falder bilen så at sige til ro, når man giver den gas på motorvejen, så mens vi har det traditionelt og helt uden overraskelser på landevej og lidt som en elefant i glasbutikken når vi kører rundt i byen, går det allerbedst når man giver gas på motorvejen.
Olieforbruget? Det officielle tal svinger en anelse alt efter hvilken model, men her opgiver den danske importør 14,3 km/l, mens vores testforbrug samlet lå på 11,8 km/l i en periode, hvor vi både kørte rundt i glasbutikken og gav den gas på motorvejen.
Selvfølgelig kan Jeep Grand Cherokee også fås som dansk varebil. Prisen for testbilen er 653.000 kr plus moms.
Jeep Gr Cherokee 3,0 V6 D 4×4
Pris: fra 1.036.892 kr
Pris for testbil: 1.096.047 kr
Motor: 3,0-liter V6
8-trins aut
250 HK v. 4000
570 Nm v. 2000 o/m
0-100 km/t: 10,3 sek
Tophastighed: 190 km/t
ECE-snit: 14,2 km/
Kørevægt: 2522 kg
Totalvægt: 2949 kg
Trailer: 750/3500 kg
CO-2: 184 g/km