Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

15. October '21 17:53 by Jørli Petersen

Ingen hindring

En helt almindelig type kassevogn af den store type, 3,5 ton totalvægt, masser af nyttelast, men denne Master H2 kører på brint.

Hyvolution. Dagens nye ord, og et man godt må skrive sig bag både højre og venstre øre, for bag det nye ord finder vi en komplet pakke med biler og brint.

Fra vindmøller, solceller eller anden CO2 neutral energi, til den bil der forbruger brint og udleder lidt vand på de danske veje, finder vi denne udvikling i et nyt selskab, og bag det hele står Renault koncernen, som både bygger, samtidig med de sørger for brændstof til bilerne.

Som vi har skrevet flere gange, er Renault godt på vej med brintbiler. Første model er den store Master, en 3,5 ton varebil, som kan køre 500 km på en tankfuld, og som det er tilfældet med biler der tankes på traditionel vis, tager det få minutter, før man kan køre videre.

Fra vind til pakketransport. Renault både bygger bilen, ligesom man sørger for brændstof.

Den gode nyhed er også, at Renault ikke er alene med nye brintbiler. Også Opel skulle være lige i hælene på Renault, og med Opel, – som har haft en masse brintviden med til den store PSA koncern, kan de øvrige bilmærker i PSA følge hurtigt efter. Især Peugeot menes at være lige i hælene på Opel, og således kan varetransport undergå en kraftig forvandling de kommende år.

Nyheden er samtidig godt nyt til danske brintbiler, for når Renaults selvstændige brintselskab ligger i kølvandet på mærkets biler, vil man samtidig sælge brint til alle andre, og på den måde vil Danmark ikke være henvist til en tvivlsom skæbne med selskabet Everfuel, som med et enkelt fingerknips lukkede og slukkede for brintbiler øst for Storebælt, bortset fra sommerens enlige brintstander i Korsør, lige ved betalingsanlægget til broen.

Siden har Everfuel åbnet to tankanlæg i København, men der er i høj grad brug for konkurrence på markedet, og bilparken på brint vil vokse hastigt de næste par år.

Hyvia er et nyt selskab i Renault koncernen, og deres opgave er at producere og sælge brint fra tankstandere på det markeder, hvor Renault er repræsenteret, og klappen på en Renault Master er den samme. Det nye er tankstudsen bag klappen og tankene der ligger i taget.

Netop nu er Hyundai og Toyota ene om at sælge brintbiler på det danske marked. Renault og Opel starter den store omvæltning med deres store varebiler, næste model på brint bliver Renault Trafic, som bliver fulgt på af Renault Kangoo, og et lidt langt gæt, – Renault Megane. Vi har ikke sikker viden om de næste brintbiler fra PSA koncernen.

I forbindelse med offentlig præsentation af det franske brint eventyr i slutning af oktober måned, er det nyt om den Renault Master, der bliver første varebil på brint.

Brændselscellen i Renault Master er en enhed med en ydelse på 30 kW. Samtidig et bilen udstyret med et mindre batteri, i stil med det vi kender fra plug-in hybrid. Batteriet fungerer som buffer og startbatteri.

Renault Master på brint er klar til salg omkring årsskiftet, og selve brændselscellen der producerer el, er på 30 kW.

Pin It on Pinterest