Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

28. October '18 18:13 by Jørli Petersen

Internt opgør

De tre fra PSA kommer i to længder, og den berømte klap til kabinen, fås også i den næste Berlingo/Combo/Partner.

Hvem kommer til at sælge flest biler, og hvem kommer først? Disse to spørgsmål er stadig ubesvaret, mens priserne er nogenlunde kendte for to ud af tre gange ny Berlingo/Combo/Partner.

De tre identiske PSA biler er på vej efter et ganske langt tilløb, og netop nu forlyder det, at Citroen kan være klar i begyndelsen af december, mens der går lidt længere tid før Peugeot er rykket ud af startblokken, men ingen ved noget helt konkret, og spillet om Opel Combo er helt åbent.

Den danske Opel importør bliver officielt en del af den danske Citroen/Peugeot importør inden familiens yngste åbner den første låge i julekalenderen, og det vi ved om Opel er helt kort, at man udelukkende vil sælge Combo som varebil, og alle spørgsmål om hvem der gør hvad, hvilke position på markedet der bliver Opels, og især bilens kommende pris, bliver først endelig afgjort når Opels nye importør bliver øverste myndighed.

Citroen satser stort

Første lille antydning af det kommende opgør mellem de tre ens biler, får man når man hører, at Citroen sælger den billigste Berlingo til en pris lige omkring 88.000 kr før moms, mens Peugeot siger under 100.000 kr før moms for den billigste, uden at oplyse hvilken model der bliver indgangsmodel.

Det skal så tilføjes, at det er Berlingo med et absolut minimum af udstyr, det billigste af det billige på alle leder og kanter, og det gælder også for det man finder i maskinrummet, hvor man finder den nye 1,5 liters med 75 HK, som vi ikke har haft lejlighed til at prøve, men hvis man tæller baglæns fra Berlingo med 100 HK fra samme 1,5 motor, kan det næppe kaldes interessant.

I Berlingo 75 HK diesel finder man også en 5-trins gearkasse, der går igen i Berlingo/Partner 100 HK, og det er skuffende, at Van of the Year 2019 i en folkeudgave skal nøjes med denne type gearkasse, som allerede viser tegn på mangler med to velærværdige danske motorjournalister på forreste række plus 350 kg i varekassen.

Peugeot har sin egen kabine med lille rat og let ændret instrumentering. Opel og Citroen kører “normalt”.

Det er ikke en hockey bag men en pose til brug når man kører med lange, beskidte genstande.

Størst tilladte last er 1000 kg, her ses Partner med 900 kg i varerummet.

Derfor er vi ikke det mindste i tvivl når vi siger, at Berlingo og alle de andre er klart bedre, – med det mener vi milevidt bedre, når motorens ydelse er skruet op til 130 HK, men nok vigtigst af alt, også er udstyret med en velafstemt 6-trins gearkasse, som selvfølgelig også burde være en del af den forventede mest solgte model med 100 HK, mens den 5-trins gearkasse var forvist til den billige 75 HK efter opskriften, vil man spare, så skal der spares.

Sæder og sikkerhed

Det skal tilføjes, at vi ikke ved, om Opel og Peugeot i det hele taget vil sælge Combo og Partner med 75 HK, men vi ved, at man kan få alt i sikkerhedsudstyr til de tre konkurrenter, – eller næsten alt. Hvor meget der bliver standardudstyr er stadig ukendt, selv den meget almindelige automatiske bremsefunktion ser ud til at køre uden om den – eller måske de billigste modeller, og så kan vi slå fast med meget store søm, at den nye type kamera, der betjenes fra spidsen af kontakten til blinklyset, skifter skærmbillede mellem det der findes lige bag bilen og ned langs bilens højre side.

Vi håber systemet bliver tilgængeligt i Danmark, så vi kan foretage en ægte kvalitetstest på Nørrebro og ved højresving til Islands Brygge lige efter Langebro, det er kendte og kritiske steder, og hvis man kan foretage et sikkert højresving på steder som disse, bør det hurtigt blive standard i alle biler med blændede ruder.

Den sorte kasse over døren er lygte og kamerakasse. Det sidste kamera sidder i højre sidespejl.

Den ekstra skærm viser hvad der lige bag bilen og med et tryk kan man se om der er cyklister på vej.

Citroen og Peugeot er også enige om, at Berlingo/Partner skal sælges til alle formål, også til de brugere, der kører rigtigt mange kilometer hver dag, og til den købergruppe sætter vi et hurtigt spørgsmålstegn ved sæderne, som nok mangler det sidste i både lårstøtte og generel siddekomfort til de mange kilometer.

Model fire

Peugeot har valgt at skifte navn på Partner som personbil. Med signaler i retning af aktiv fritid, har Partner personbil skiftet navn til Rifter, og selvfølgelig har man udviklet nogle smarte ting til udvortes brug i vildmarken, der er både klik-på telt og diverse ting til transport, og vil man helt ud hvor 4×4 er det bedste, kan bilerne – dem alle – leveres med 4×4, fra en kendt fransk underleverandør.

Som noget nyt kommer bilerne også som pick-up, endnu en underleverandør skærer taget af varekassen for at nå frem til en PSA pick-up, men model nummer fire, er en Rifter tilsat dansk ombygningskit, så den bliver til en Rifter Van. En model som ikke findes på det officielle franske modelprogram.

Peugeot er allerede klar med et dansk ombygningskit, så den mere komfortable Rifter kan ombygges til en dansk varebil. Sættet kan naturligvis bruges af alle tre bilmærker, selv om Opel indtil videre ikke hente Combo med en anden type bagaksel til Danmark.

Rifter Van leveres fra Peugeot ind til den fabriksbyggede Partner ruller over grænsen, men det kan sikkert fortsætte, for der er forskel på Rifter Van og Partner, og det hele handler om komfort.

Forskellen på de to biler er baghjulsophæng og opsætning., Rifter Van må ikke køre med nær så tungt læs som Partner, der i mest optimale udgave må køre med 1000 kg, og vi har set bilen læsset med 900 kg uden at den synker helt i knæ.

PSA elsker også at prale af deres nye multi platforme, en platform der kan hives og strækkes, så de kan bruges til flere biler, men i tilfældet Berlingo/Combo/Partner, er det kun den forreste halvdel af bunden der er ny, alt det under varekassen som skal bære de op til 1000 kg, er direkte overført fra den nuværende model.

Sammen med en mere tilgivende og komfortabel afstemning af undervogn, bør man overveje, om man skal købe en model personbil, og tilsætte bilen det nye Rifter Van-kit, og i tilgift få adgang til mere standardudstyr, mere luksus i kabinen, bedre lydisolering og en betydeligt bedre og mere lækker midterkonsol.

Personvognsudgaver af Berlingo og Rifter kommer først til landet. For at kunne levere varebiler fra start, har Peugeot allerede lavet den første Rifter Van, som måske kan blive en sjælden model. Den sjældne Rifter Van er fotograferet på Fanø, i denne version er varebilen mere komfortabel på en lang række områder, man kan få en model med mere standardudstyr, men lasteevnen er noget mindre end på den kraftige Van udgave.

Pin It on Pinterest