Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

30. January '20 16:45 by Jørli Petersen

Intet nyt – er godt nyt

Hvordan kan intet nyt være godt nyt? Den ultra korte version er faktisk en hyldest til Mazda, for ikke at falde for fristelsen til at inføre 3-benede motorer til mærkets mindste model. Basismotoren er 1,5 liters 4-cylindret, og sådan har det været et stykke tid.

I løbet af marts måned begynder den nye Mazda2 ganske langsomt at rulle ind hos de danske forhandlere. Mazda venter lidt med at slå på stortromme, for der er ikke et uendeligt antal biler fra start, så man giver sig god tid til at vise den nyhed, der kan give fornyet aktualitet til den seneste model Mazda, der er kørt med titlen Årets Bil i Danmark.

Den bedste af alle nyheder er et nogenlunde uændret motorprogram, og hvordan kan det nu være et rigtig god nyhed, når den enlige udgave af den næste Mazda2 bliver en model med 1,5 liters motor, 90 HK og en bil som ikke længere kan fås med automatgear.

Nyheden er i al sin korthed, at i hele Mazdas modelprogram kan man ikke spotte en eneste 3-benet motor så langt øjet rækker. Ikke engang på rygtebasis, og på den måde er Mazda blevet et Safe-Haven, et område, hvor man ikke bliver snigløbet af noget unaturligt motorsnask.

Her er den gode nyhed, en 4-cylindret motor til en helt almindelig dansk familiebil.

Til gengæld har Mazda tilført et såkaldt mild-hybrid system til mærkets mindste. Et 12V system bygget omkring en kondensator, der både optager og afgiver energi hurtigere end et batteri uanset type, og effekten til og fra det nye mild-hybrid system over- og tilføres via en kraftig rem direkte på krumtappen, som det kendes fra andre typer mild-hybrid.

Farvel til automatic

Mazda vælger også at sige farvel til Mazda2 med automatgear, selv om bilen produceres med automatisk skiftefunktion. Forklaringen er kort og godt CO2. En Mazda2 med automatgear kører noget kortere på den officielle liter benzin, den får således også et noget dårligere CO2 tal, så i begrænsningens hellige navn, kombineret med en noget højere pris og en begrænset interesse for automatgear til dato, vælger man at sige pænt farvel og tak for nu.

Mazdas første mild-hybrid gør noget godt for bilens samlede økonomi. Alle forbrugstal er tydeligt forbedret.

Valget bag denne beslutningen er sikkert også, at Mazda ikke er verdensmestre i automatgear, det er på en særegen måde mærkets bløde punkt, men selv om der står minus ud for automatgear, er der også godt nyt fra afdelingen for gearkasser. Den snart tidligere model 2 var udstyret med 5-trins manuel gearkasse, -den bliver nu erstattet af en velfungerende 6-trins, med en meget høj udveksling i 6. gear. Så vidt vi har målt os frem til, er vi omkring 60 km/t ved 1000 omdrejninger i 6., og det giver valuta når man kører motorvej, mens man ikke er fristet til at bruge den nye ekstra remskive, når man kører almindelig by- og landevejskørsel.

Bagagerummet er uændret, men ifølge pålidelig kilde, skulle der være god plads til en omgang golfudstyr.

Denne forbedringer er sammen med mild-hybrid den direkte årsag til en samlet forbedret økonomi. Målt i WLTP forbrugstal er det i gennemsnit 18,9 km/l mod tidligere 17,5 km/l, og måler man i NEDC tal, som er det tal der bruges til at beregne afgift, er tallet røget i vejret fra 20,4 til 24,4 km/l.

Øget sikkerhed

For at kompensere for manglende automatgear, har Mazda givet model 2 et værdigt og nydeligt face-lift, der falder helt i tråd med det vi kender fra model 3 og den seneste CX30. Der er tydelige ændringer på front og især på bagdelen af ny 2’er, men det handler også sikkerhed, hvor ny Mazda2 har fået forbedret bremseassistent og linjevogter til styringen, en bandit som heldigvis kan afbrydes på en helt almindelig kontakt. Ny model 2 får også led lys på alle modeller, mens den dyre model Cosmo får det man kan kalde matrix lygter, lygter der tager højde for forhindringer, og øger længde på lyskeglen efter bilens hastighed og omgivelser.

Mazda piller også med bilens kølergitter. Nu handler det om øget kontrol med den mængde luft, der skal ledes uden om motorrummet.

Vi har tidligere rost Mazda for at lave et meget fornemt karrosseri, som tidligere har ligget i top på vor hitliste, hvor det har været et af de mest vridningsstive. Den omhu og merudgift i fremstilling gør det lettere at lave en velfungerende undervogn, især når man også skal gøre det billigt, og uden at tage stilling til Mazdas nyhed, har man forsøgt at gøre det bedre, med en ny type kunststof – mellemlæg – på de punkter, hvor man går fra den mekaniske del af undervognen til selve karrosseriet, man kan kalde det for et ”stritte imod mellemlæg”, som skal give bilen større kurvestabilitet.

Denne del af Mazda2 venter vi med at tage stilling til, indtil vi får bilen på dansk asfalt, men vi kan med stor sikkerhed konstatere, at bilens støjdæmpning er fornem, der er kommet mere isolering ind flere steder, blandt andet i bilens tag, og det fungerer fremragende på hullede græske veje, som ikke er kendt for lydsvag asfalt, så den side af sagen kan risikere at blive en god dansk oplevelse.

Større skærme og forbedret instrumentering. Topmodellen har mest af det hele, også head-up display.

Vi kan også konstatere, at sæderne ikke er blevet dårligere ved det kommende modelskifte, at instrumenteringen er forbedret på de dyrere udgaver, at det er lidt gnidret på de billige varianter, og så må vi også konstatere, at prisen på Mazda2 vil stige.

Den tidligere volumenmodel med 90 HK kostede 150 af de store, mens den tidligere basismodel med 75 HK kunne fås for 126.000 kr.

Nu skal man af med 160.000 kr for den billigste model 2, og 195.000 for topudgaven med alt i udstyr, så alt i alt et plus på 10.000 kr, samtidig med afgiften er blevet mindre, takket være et noget bedre forbrugstal på den nye model, men både først og sidst giver vi Mazda en næsten voldsom kredit for at fastholde Mazda2 som en bil, hvor man ikke risikerer at ende med en 3-cylindret motor.

Face-lift er altid det samme som få med velvalgte ændringer på bilens ydre.

Pin It on Pinterest