Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

18. May 20:40 by Jørli Petersen

Intet nyt (opdateret)

BMW er endnu engang en samlet nummer et i årets Autoindex, men pyt, det er kun få BMW kørere, som selv skal betale regningen.

Men kun på overfladen. I årets kapløb om af have den bedste bil, de mest tilfredse kunder, og de bedste værksteder, er det de vanlige topfigurer der topper. BMW ligger nummer et i den samlede konkurrence, mens Toyota ligger lige så sikkert i den afdeling der hedder gode forhandlere og gode værksteder.

Hvis vi skal finde det nye, er det Tesla, som for første gang har tilstrækkeligt mange ejere eller brugere, der ønsker at deltage i den årlige undersøgelse, og Tesla gør det rigtig pænt. Mens det amerikanske mærke får både bank og stryg for forhandlere og værksteder, er ejerne glade for deres biler, og de er ikke mindst meget loyale, noget der også tæller med i den samlede årlige analyse, der udarbejdes af Loyalty Group i samarbejde med FDM.

Tesla starter som en flot nummer seks på årets liste. I el-bilernes drømmeland Norge, var Tesla sidste år nummer et, men i år er Tesla slået af Lexus, som netop nu er ved at vende tilbage til Danmark, men der kommer til at få flere år, før Lexus kan blive synlige på den danske Autoindex hitliste.

Dacia har været så længe i Danmark, at man også er ny på listen, som nu tæller 23 bilmærker, og selv om Dacia er et såkaldt lavprismærke, slår man pudsigt nok storebror og ejer Renault.

Leasing i toppen

Toppen på årets liste er BMW og Mercedes med Volvo som nummer tre. Toyota er en samlet nummer fire, mens Audi må se sig henvist til en plads som nummer fem, og selv om mærket nyder stor loyalitet, kniber der voldsomt med forhandlere og service. Værkstederne hos Audi får rent ud sagt dumpekarakter, men ser vi på top-5, er det kun Toyota som formår at blande sig i det gode selskab, og Toyota adskiller sig markant fra de øvrige fire, for BMW, Mercedes, Volvo og Audi, er alle biler som typisk er bundet op på en leasingaftale.

Auto Index 2020 udarbejdes i mange lande, og det er interessant at konstatere, at Lexus stryger til tops i Norge, mens Volvo er i problemer i hjemlandet Sverige.

Det betyder, at ejerne eller mere korrekt – brugerne, ikke skal tænke på værkstedsregninger og alt det andet bøvl. Firmaet betaler, og alle undtagen regnskabschefen er lykkelige, men vi tør godt påstå, at BMW ikke ville være et nummer et, hvis brugere eller ejere selv skulle stå for værditab, når de halvgamle biler blev solgt, ligesom hvis brugerne skulle betale værkstedsregningerne hos den autoriserede forhandler, for kun en tåbe frygter ikke en regning fra et autoriserede BMW værksted, -især i Danmark.

Her går det bedre hos Mercedes, som er mere omgængelige, Volvo er godt på vej til at få BMW fornemmelser på værkstederne, og hvem tror du betaler for de fine nye Audi paladser, der er skudt op i landskabet. Rigtig gættet, – kunderne.

Vi drister os til at udnævne Toyota som den rigtige vinder i den generelle Autoindex dyst, fordi Toyota er mærket, som har en meget stor andel af helt almindelige ejere, der også er de egentlige brugere. En Toyota lever et helt andet liv end en BMW eller Mercedes på korttidsleasing, og de meget forskellige vilkår for listens biler, er som at blande æbler og pærer.

Koncernens biler

Det er også interessant at se, hvordan de såkaldt ”samme” biler med forskellige navne lander på listen. Audi slår kun med nød og næppe VW, som igen slår Skoda med et mulehår, men så kommer det besynderlige. Mærke fire fra koncernen, Seat, dukker først op som nummer 17, mens et ægte gennemsnit som Suzuki, ligger som nummer to på listen over gode værksteder, kun overgået af Toyota.

Længere nede på listen er Nissan førende inden for Renault-koncernen. Renault får også bank at Dacia, og Renault klarer kun med nød og næppe Mitsubishi, som er mærke nummer fire fra den store koncern.

Koreanske biler ligger på den nederste halvdel af listen. Hyundai slår akkurat Kia med placeringer som nummer 12 og 13, hvorefter vi nok engang lander på noget fransk.

PSA koncernens bedste placering på årets Autoindex går til Peugeot, der hiver en ikke så spændende placering som nummer 14 i land.

Det er dog bedre end både Opel og Citroen, der ligger og roder som nummer 18 og 21. En del af Opels undskyldning kan være den noget rodede tilværelse, mærket har været henvist til de senere år, men at PSA koncernen generelt ikke klarer sig bedre, må være stof til eftertanke. Især fordi Peugeot altid ligger i top på salgslisterne, og 208 er absolut topsælger på det danske marked.

Listens nummer sidst og dermed nummer sjok, er nok engang italienske Fiat. Alfa Romeo er ikke synlig på årets liste, så Fiat er agterlanterne, og den nye sammensmeltning med PSA, og dermed mærke nummer fire fra PSA koncernen, ser ikke ud til at kunne hive Fiat fri af dyndet.

Listen over de bedste værksteder hedder Toyota, Suzuki som nummer to, mens BMW voldsomt overraskende er nummer tre. Igen er det fordi brugerne ikke selv skal betale regningen.

Peugeot er listens nummer fire, endnu et år med flot fremgang for Peugeot, mens Hyundai ligger nummer fem.

Vi indledte med en overskrift der slår fast, at der ikke er nyt under solen. Toyota ligger klippefast når det gælder forhandlere og værksteder, mens BMW og leasingbiler er populære hos de mange nye brugere. Det går tju-hej hos dem, som ikke selv betaler regningen.

Årets Autoindex er udarbejdet af Loyalty Group i samarbejde med FDM, som har indhentet 23.000 besvarelse fra medlemmer, som hver har besvaret 120 spørgsmål om deres bil.

Årets liste(r) over 23 bilmærker. Kilde: Loyalty Group og FDM.

 

Loyalitet

1 BMW

2 Tesla

3 Mercedes

4 Volvo

5. Audi

6 Toyota

7 VW

8 Skoda

9 Honda

10 Mazda

11 Kia

12 Hyundai

13 Ford

14 Nissan

15 Suzuki

16 Seat

17 Peugeot

18 Dacia

19 Opel

20 Renault

21 Citroen

22 Fiat

23 Mitsubishi

Det er tilladt at undre sig over Tesla brugernes loyalitet. Især når man ser de næste to målinger? Vil man el-bil, er alt andet tilsyneladende ligegyldigt. Det er også værd at lægge mærke til de mærker, der ligger i bunden. Gode hæderkronede mærker deler de dårlige placeringer sammen med det vi opfatter som ”billige” mærker. Af gode hæderkronede mærker med mange år på bagen, er det kun Toyota, VW og Mazda der lægger sig i top-10. Fiat, Citroen, Renault, Opel, Peugeot og Ford har mistet kundernes trofasthed.

 

Værksteder

1 Toyota

2 BMW

3 Suzuki

4 Peugeot

5 Hyundai

6 Volvo

7 Honda

8 Skoda

9 Opel

10 Mercedes

11 Mazda

12 Citroen

13 Dacia

14 VW

15 Mitsubishi

16 Renault

17 Seat

18 Kia

19 Nissan

20 Audi

21 Ford

22 Tesla

23 Fiat

Når det handler om værksteder, er der Toyota og så de andre. BMW ligger nummer to, vi har forklaret hvorfor, flot klaret af Suzuki, at holde så godt fast i toppen, og godt klaret af Peugeot, som er blevet bedre og bedre år for år. Man vil åbenbart noget hos løverne. Men Tesla! Uha, uha. Vi henleder opmærksomheden på bilernes pris, som endda er med lempelig afgift. Ford får også en gang bank, Audis ellers loyale kunder er slet ikke glade for værkstedet, Dacia klarer sig bedre end Renault, selv om det er de samme værksteder, og så er Mercedes kun nummer 10, men de kan også godt være lidt hovne når man stikker næsen ind.

 

Forhandlere

1 Toyota

2 Volvo

3 BMW

4 Mercedes

5 Suzuki

6 Hyundai

7 Skoda

8 Audi

9 Peugeot

10 Honda

11 VW

12 Mitsubishi

13 Kia

14 Opel

15 Dacia

16 Citroen

17 Mazda

18 Renault

19 Ford

20 Nissan

21 Seat

22 Fiat

23 Tesla

Igen ligger Toyota som en klippefast nummer et, mens Suzuki også klarer sig rigtig flot. Her tager Hyundai afstand fra Kia, men igen er det også interessant at se hvem der ligger som nummer sjok.

Igen er det Tesla, som slet ikke kan finde ud af det med forhandlere. Køberne vil have bilerne, men de kan ikke lide alt det andet. Stof til eftertanke. Læg også mærke til Nissan og Fords triste placering, ligesom Mazda ser ud til at falde lidt igennem, når det gælder mærkets forhandlere. Vi tror det er bemærket hos den danske importør.

 

 

Årets liste over 23 bilmærker. Kilde: Loyalty Group og FDM.

Pin It on Pinterest