Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

13. August '22 20:35 by Jørli Petersen

Intet stikker garanti

Tandremmen er en af de meget vigtige komponenter i motoren. Svigter den, bliver det rigtig dyrt at reparere. Spørgsmål er kun, – hvor dyrt.

Den danske købelov benytter slet ikke ordet”garanti”. I stedet taler man om reklamationsret i en periode på to år, og retten til at ”reklamere” er noget ganske andet end garanti, og jo nærmere man kommer de to år, jo mere besværligt bliver det, at få udbedret fejl eller opnå anden form for kompensation.

Peugeot 3008 er kommet i søgelyset, og denne gang for noget rigtigt snavs. Hvis du har, eller overvejer en Peugeot 3008 med benzinmotor er der kommet et helt nyt råd. Lad være. Køb ikke. Tandremmen kan blive et rigtig dyrt bekendtskab.

Til gengæld klapper fælden, hvis en producent af et eller andet produkt bruger ordet garanti i sin markedsføring eller betingelser. Hvis et bilmærke eksempelvis siger to års garanti, er det to års ægte garanti. Det er udbedring af fejl og mangler uden udgift for ejeren, og på den måde er garanti meget bedre end købeloven, som mere er en ret til at brokke sig, men ikke nødvendigvis at få ret.

Sommerens hotte tilfælde af biler med alvorlige fejl er en åben konfrontation mellem FDM og Stellantis, – det tidligere PSA, og det er i første omgang den danske importør, der er i skudlinjen.

Topsælger og toppopulær, men hold dig til 208 med dieselmotor. Med 1,2 liters benzinmotor lyder rådet fra FDM helt klart. Køb ikke. Har du allerede en 208, skal den sælges før garantien udløber, lyder det gode råd fra FDM.

FDM har taget det helt usædvanlige skridt, at fraråde køb.

Helt lavpraktisk fraråder FDM køb af en længere række biler, hvor der ikke er gældende fabriksgaranti. Samtidig fraråder man at købe disse biler som brugt, og det er helt usædvanligt, at FDM svinger sig så højt i lianerne.

Franske tandremme

Det hele handler om tandremme. Der er tale om tandremme, der ikke lever op til forventningerne. En tandrem skal først udskiftes i en PSA motor efter seks år eller 100.000 km, men FDM har flere eksempler på, at en tandrem har voldt alvorlige skader, så ejerne har fået store og meget uventede regninger.

PSA’s 1,2 motorer kører med en såkaldt “våd” tandrem. Det betyder, at de kører i et oliebad, og pludselig smuldrer tandremmen.

Det hede eksempel FDM bruger overfor sine medlemmer, er en tre år gammel Peugeot 3008, som havde kørt 65.000 km.

Pludselig lyste olielampen i instrumentpanelet. Ejeren kørte til Peugeot, og det kostede 25.000 kr at få udskiftet tandrem og en medfølgende rensning af motoren, for problemet med tandremmene er, at de smuldrer.

Dette eksempel som fremhæves af FDM, er gældende for en bil, hvor garantien var udløbet. Som mange andre europæiske bilmærker, giver Peugeot to års garanti på deres biler, og herefter hedder det kulance.

Kulance kan oversættes til dansk på flere måder, vores er blandt de mere vidtrækkende: Håb med den ene hånd, og sk.. i den anden, og se hvad der giver mest.

Peugeot nægtede ejeren af den omtalte Peugeot 3008 enhver form for kulance, selv om bilen udelukkende var serviceret på Peugeot værksted.

Voldsomt presset har den danske Stellantis/PSA importør sammen med fabrikken måttet give forbedret kulance. Men pas på. Der er fælder i den nye ordning.

Årsag/undskyldning til manglende kulance var, at bilen ikke var fuldt serviceret, da bilen var til to-års service. Bilen havde på det tidspunkt kørt 42.000 km, og Peugeot anbefalede først, at bilens tændrør og pollenfilter blev udskiftet ved 50.000 km, så ejeren valgte at vente. Resten af normalt service blev udført.

Et pollenfilter og manglende udskiftning af tre tændrør ved 42.000 km er den direkte årsag til K.W.Bruuns afslag på hjælp til den uheldige Peugeot ejer???

Vi stiller det oplagte spørgsmål: Hvilken indflydelse har et pollenfilter på en tandrem og dens holdbarhed.

FDM skriver til deres medlemmer. Den danske importør (K.W.Bruun) og Stellantis (tidligere PSA) går i meget små sko, og man lægger afgørende vægt på et ”rettidigt” service.

Det er helt usædvanlige og alvorlige fejl vi ser på alt for nye biler, mener FDM, der fraråder køb.

Hos K.W.Bruun er et rettidigt service et service, der er udført inden seneste dato for service, og denne datolinje må ikke overskrides med bare en enkelt dag. Er der fuldt optaget på det lokale Peugeot værksted, som først har tid næste torsdag, kan det betyde tab af kulance, hvis uheldet er ude.

Sjældne og voldsomme fejl

Det er voldsomme fejl, der plager 1,2 motoren fra PSA/Stellantis. Faktisk er fejlen så voldsom og uforudsigelig, at både fabrik og importør burde stå bag deres produkt, mener FDM, der også påpeger, at det er ualmindeligt, at vi ser så alvorlige problemer på så nye biler.

FDM skriver direkte, – det er jo meget nye biler med meget begrænset antal kilometer. Bilerne er ikke 10 år gamle og har kørt 200.000 km. Det er en ganske anden situation.

C3 Aircross er en af de mange modeller fra Stellantis koncernen, der kører med den 3-cylindrede 1,2 motor.

FDM fortæller også sine medlemmer, at man ikke kan vide sig sikker, for der er ikke noget mønster ved de fejl, som er kendt af FDM. Det har tilsyneladende ingen indflydelse, om man har mange koldstarter, om man kører mange kilometer på motorvej, eller noget helt andet, problemet er slet og ret, at tandremmene i en række bilmodeller fra Stellantis/PSA, helt enkelt er for dårlige.

Hvad er en tandrem

En tandrem er en forstærket rem af gummi, der trækker motorens knastaksel, som igen driver ventilerne. Remmen drives af krumtapakslen, -det er som en cykel uden gear, hvor de to tandhjul hænger sammen i et bestemt mønster, og hvis tandremmen svigter, vil ventilerne til motoren åbne og lukke på forkerte tidspunkter, og hvis motoren er meget forfinet, vil ventilhovederne blive slået af.

Under alle omstændigheder er der tale om en meget kostbar reparation af bilens dyreste komponent.

En knastaksel kan også drives af en kæde eller takthjul. Kæden er mere solid og en klart bedre løsning end en tandrem, som skal udskiftes med faste mellemrum, og det er ikke en kilometergrænse man skal spøge med, men i en 1,2 liters PSA-motor, kan man ikke vide sig sikker på, om man i det hele taget kan nå de 100.000 km, som man har lovet kunden.

Problemet med PSA’s 1,2 motor er ikke ny. Allerede i 2016 blev der konstateret problemer med højt olieforbrug, som er et af de symptomer, der kan pege i retning af en tandrem der smuldrer.

Motoren er efterfølgende ændret, men FDM mener ikke, man har løst problemet. Der ses stadig mange biler med højt olieforbrug, skriver FDM til sine medlemmer.

Kvaliteten på de tandremme PSA/Stellantis bruger, er slet ikke god nok.

Kædetrukne knastaksler kan også give problemer. Senest havde VW problemer med deres kæder i 1,4 motoren, som ligger i rigtigt mange biler. Kæden var for dårlig, den kunne blive for lang, så lang at kædestrammeren ikke længere kunne klare opgaven, og det var på det tidspunkt, VW forsøgte at fortælle sine kunder, at man ikke måtte sætte bilen i gear, når den holdt parkeret. Når bilen stod i gear og der var træk på kæden, var det medvirkende årsag til at forlænge kæden, men VW fik løst problemet nogenlunde elegant, måske også fordi man samtidig havde den såkaldte dieselgate, som tog det meste af opmærksomheden.

Også Ford er i søgelyset med deres 1-liters motor, men FDM går ikke i detaljer med den motor, som Ford altid fremhæver som prisbelønnet.

Det store slagsmål

Når FDM går så åbenlyst til angreb på både en dansk importør og fabrikken, giver det selvfølgelig genlyd. Her på siden har vi flere gange skrevet, at vi godt kan sætte navn på flere bilmærker, som ville gå fallit, hvis de skulle give samme garanti som Hyundai, Kia eller Toyota, – vi undlader her at sætte navn på de mærker vi har i kikkerten, men det er selvfølgelig bilmærker, som forsøger at spise danskerne af med to års garanti.

K.W.Bruun er alt andet end glade for denne form for opmærksomhed, men når FDM fraråder sine medlemmer at købe deres biler, kan det få alle regnedrengene op af stolen, for det er selvfølgelig regnedrenge med meget konsekvente regneark, der styrer alt med reklamation og kulance, som i det meste af bilbranchen er et rigtig grimt bandeord.

K.W.Bruun med tilhørende fabrikker er blevet tvunget til handling. Fra den 22. juni har man indført kulance på alle 1,2 liters turbo-benzinmotorer, og det gælder også de biler, der har fået service på ikke-autoriseret værksted.

Opel Mokka er også en af de mange biler, der er udstyret med den kritiske 1,2 motor.

Kulancen gælder for alle biler med nævnte motor, der er yngre end fem år, og har kørt mindre end 100.000 km, som er den grænse, man foreskriver som tidspunkt for udskiftning af tandrem. Læg dog mærke til, at perioden i den nye kulance kun er fem år,  hvor fabrikken oplyser, at rettidig udskiftning af tandrem er seks år.

K.W.Bruun fastholder imidlertid sit syn på korrekt udført service. Det vil sige, at alt er udskiftet før en given kilometergrænse eller dato, og det skal være et komplet service, så husk endelig dit pollenfilter, som er vigtigt, hvis din tandrem skulle knække.

K.W.Bruun afgrænser imidlertid kulancen, til kun at gælde for den 1,2 liters turbo-benzinmotor. Hvis der er tale om en 1,2 motor uden turbo, eller der er tale om PSA’s 1,0 motor, er der ingen kulance, og med disse betingelser opretholder FDM sit råd – hold fingrene fra de modeller, som vi oplyser længst nede.

Sagt helt enkelt. Hvis du køber en fabriksny bil med 1,2 motoren, skal den væk igen før garantien udløber, – og det er et problem, når man kun giver to års garanti på en bil.

FDM mener også, at man skal undlade at købe bilen som brugt, og det sidste er en bombe under en række bilmodeller fra Citroen, Peugeot og Opel. Tænk hvis brugtværdien af mange populære biler styrtdykkede til noget nær nul.

Tjek din bil

Kan du selv tjekke din tandrem? Svaret er nej. Det er ikke for almindelige bilejere, men du kan holde øje med bilens olieforbrug, og husk, olien tjekkes bedst, når bilen har kørt en lang tur og er helt gennemvarm.

Tandremmen i PSA-motoren er lidt ualmindelig ved at ligge i olie. Det er langt fra alle, der har en såkaldt ”våd” tandrem. Man kan inspicere sin tandrem ned gennem dækslet, hvis man ved, hvad man skal se efter, er man mere avanceret, kan man måle bredden på tandremmen. Er den bredere end beskrevet, er det et tegn på begyndende smuldring – deformering – slitage.

Når tandremmen smuldrer, afgiver den små gummipartikler, som cirkulerer rundt i motoren. Derfor skal motoren renses, hvis man har haft en uheldig tandrem.

Citroen C3 er endnu en topsælger, men vælg C3 med dieselmotor. Hvis der er 1,2 liters turbo-benzinmotor i bilen, risikerer du en rigtig stor værkstedsregning.

Kan man så se eller finde de små gummipartikler i motorolien ved olieskift? Hvis man er heldig, kan man, men det er slet ikke sikkert. Man kan også afmontere motorens bundkar og se efter gummirester, – også dette eftersyn kan være negativt, og først når man er helt oppe i det filter, der sidder lige før oliepumpen, kan man se en ophobning af gummipartikler, så det er slet ikke så enkelt.

Hos de tre mærker har man indført et ekstra tjek af tandrem ved et-års service. Man måler slet og ret bredden på tandremmen, og har man ikke kørt mange kilometer det første år, er det slet ikke sikkert, man finder en begyndende fejl.

Hvad skyldes så de dårlige tandremme? Det er let at sige – dårlig kvalitet. Dårligt testet produkt, – og vi er sikre på, at Stellantis/PSA har og har haft mange og lange drøftelser med deres leverandører, for der er ganske sikkert mere end en leverandør af tandremme til 1,2 og 1,0 motorerne.

Måske er her et mønster, vi ikke kender til.

Her på redaktionen har vi også motorolien i kikkerten som mulig fejlkilde. Motorolie er en kompleks sammensætning af mange ting, olie kan være af varierende kvalitet, men fælles for dem alle er, at det er tilsat en såkaldt additivpakke, og er der noget i denne tilsætning, som en given tandrem ikke synes er specielt lækkert?

Køb ikke følgende

Følgende bilmodeller kører med enten 1,2 turbo-benzin, 1,2 benzin eller 1,0 benzinmotor, og alle tre motorer er i søgelyset. Motoren med flest problemer er ifølge FDM 1,2 liters turbo-benzin.

Citroen:

C1, C3, C3 Aircross, C4, C5 Aircross og Berlingo

Opel:

Opel Corsa, Crossland, Grandland, Mokka og Combo

Peugeot:

108, 208, 2008, 308, 3008 og 5008, Rifter og Partner

Stakkels Fiat. Som nyeste medlem af Stellantis koncernen, risikerer de, at få stoppet den kritiske 1,2 motor lige ned i motorrummet.

Pin It on Pinterest