Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

19. June '17 14:38 by Jørli Petersen

Italiensk familieidyl

Ny Fiat Tipo er klassisk 5-dørs famliebil, der udfordrer biler tom Peugeot 308, Opel Astra, Ford Focus, Citroen C4 og for den sags skyld Toyota Auris. Tipos store plusser hedder pris og især Fiats 1,4 motor.

Vi snupper lige en kort historietime, før vi går løs på den nyeste Fiat Tipo. I nyere tid havde bilens forgængere navne som Ritmo, Tipo/Tempra, Bravo/Brava, Marea, Stilo, mere Bravo og så igen Tipo, som i første udgave var en meget stor succes for Fiat.

Nu håber det italienske mærke, at man kan få en eller anden form for genkomst med et kendisnavn, men der er meget stor forskel på tidligere tiders Tipo og den nye Tipo.

Første model Tipo var anderledes og mere fræk. Bilen havde en helt anden stil end det man eller havde på markedet, den var på flere måder noget ganske nyt, hvor dagens nye Tipo ser ganske godt ud, men den er også ualmindelig almindelig, -den kunne lige så godt have været en japansk kopi af noget mainstream, og det er vel også det Fiat lægger op til med ny Tipo, for man ønsker tilsyneladende ikke at vække opsigt eller fornærme nogen.

Uden mad og drikke, eller uden brændstof, og Fiat gør noget ekstra ud af selve tankstudsen. Det grønne markerer benzin, så man ikke står og fumler med en for stor dieselhane i utide.

Dagens Tipo er også anderledes på andre områder. Bilen bygges i Tyrkiet, den er først og fremmest en bil, som er beregnet til de sydlige markeder i Europa, ny Tipo er langsomt kravlet nordpå mod Danmark, og så noget andet og meget afgørende, den har en meget anderledes indgangspris, – Tipo er rent ud sagt blevet en billig bil, og det er sammen med bilens generelle opsætning og fordele, Tipos helt store plus.

Bedst af de bedste

Dagens Tipo fås som 5-dørs og som stationcar. En 4-dørs Tipo er forbeholdt andre markeder med en mere besyndelig bilsmag, eksempelvis Tyrkiet, og helt kort er motorprogrammet en lille og en stor benzin og en lille og stor diesel, som vi vender tilbage til i forbindelse med Tipo stationcar.

Stor og lille benzin i en og samme 1,4 motor, som fås i en række udgaver. Hos Tipo hedder det 95 og 120 HK, testbilen er den 120 hestes, men motoren fås også med 140 heste, som blandt andet findes i lækre Spider, og generelt er denne motor Fiats store – nej – andet helt store pluspoint.

Gode sæder i forhold til bilens pris, men også en god bunke hård plast, som især generer, hvis man læner højre ben mod midterkonsollen.

Mens andre saver cylindre af 4-cylindret støbegods og laver misk-mask af noget kendt, er Fiat åbenbart af den overbevisning, at dette er dagens motor. Altså: 1,4 afløser fortidens 1,3 eller en komma træls, mens turboversioner afløser den 1,6 liters maskiner, og pudsigt nok havde den oprindelige Tipo også en 1,4 liters benzinmotor, som heller ikke var så tosset for sin tid.

Endnu engang er vi kommet i tvivl, for er Fiats 1,4 motor tidens bedste i sin klasse, eller er det Opels 1,4, der indtager vor førsteplads. Det er målfoto og en halv ringbredde der kommer til at afgøre det kapløb, nøjagtigt som det er tilfældet med 1,6 liters diesel, hvor Opel og Fiat også ligger i top på vores personlige hitliste.

Tilsat en velafstemt 6-trins gearkasse, som ikke lefler unødigt for kunstigt høje forbrugstal, har vi fat i en prismæssigt gunstig bil, testbilen koster uden ekstraudstyr 210.000 kr, som teknisk fornøjer mere end normalt for en bil i denne prisklasse, og samtidig har man en enhed, som også kan bruges til familie, ferie og langtur.

Det elementære

For snart mange linjer siden brugte vi vendingen, – Fiat ønsker ikke at fornærme nogen – og det mærkes mest tydeligt på bilens opsætning. Der er så meget hverdag i valg af styring og affjedring, at det nærmest er ganske kedsommeligt. Det er ikke her vi sender roser efter Tipo, og bevares, vi sender heller ikke torne eller tidsler i samme retning, det er bare så ordinært og helt uden højdepunkter, men det kan vel også være et plus, hvis man slet ikke interesseret sig for biler, men bare vil have en A til B bil uden nonsens.

Ganske god oversigt, og et mylder af knapper på rattet. Også på bagsiden, hvor man betjener radiofunktioner. Centerskærmen er for lille.

Bag rattet har man udsigt til en ganske OK instrumentering med knapper de rigtige steder, centerskærmen i denne udgave af Tipo er ganske enkelt for lille til at være rigtig god, den kan bruges til at vise om man lytter til P3 eller P4, men så snart man skal være mere detaljeret, er det blevet for småt.

Sæderne er ganske gode, man bliver lidt træt i rumpen efter nogle timer, men det er alligevel pausetid, så det går, der er god støtte i sæderne, i det hele taget har vi fingre i en bil, som giver mere valuta for pengene end typisk for klassen, og derfor rykker Tipo højt op på ranglisten, for value for money er noget vi godt kan li’.

Bagagepladsen er ganske god med 440 liter før man skal nedlægge sæder eller fjerne hattehylde.

Det vi ikke er så glade for i ny Tipo er plastkvaliteten. Her kan man tydeligt se, at der er sparet på prisen. Det meste hårde plast har Fiat fået gemt af vejen på en sådan måde, at man ikke rører alt for meget, men øverst på dørene kan man ikke undgå den billige kvalitet, og det samme gør sig gældende på midterkonsollen, som normalt kan bruges som hvileplads til højre ben, men den hårde plast gør det til et mere tvivlsomt hvilested, og ved kørsel i nærheden af et par timer, forsøger man at finde en alternativ placering af speederfoden med tilhørende underben og knæ.

Fiat Tipo 1,4 TJET 120 5d

Ny Fiat Tipo er så gennemført almindelig, at det næsten er kedeligt. Tipo er blevet en bil der er beregnet til det brede publikum, som vaklede mellem en ny cykel eller noget til familien, og bilens største plus er motoren, som heldigvis ikke er så almindelig. Fin totalgearing af bilen, og de lovede 16,7 km/l i snit er ikke så urealistisk som normalt. Motor og pris er det korte signalement af Tipos plusser.

Pris: fra 169.990 kr

Pris for testbil: 250.990 kr

Motor: 1,4-liter 4-cyl

6-trins man.

120 HK v. 5000 o/m

215 Nm v. 2500 o/m

0-100 km/t: 9,6 sek

Tophastighed: 200 km/t

ECE-snit: 16,7 km/l

Kørevægt: 1350 kg

Totalvægt: 1850 kg

Trailer: 500/1200 kg

CO-2: 139g/km

Pin It on Pinterest