Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

4. October '18 11:53 by Jørli Petersen

Jimny d. IV

Suzuki Jimny er kort og kontant. Kun 365 cm. lang incl. reservehjulet på bagklappen, 164 cm. bred og 170 cm. i højden, og kontant fordi bilen er 100 procent ægte off-roader, der kører længere ud i pløremarken end de fleste andre.

Jimny lever og det kan også se ud som om den anderledes Suzuki lever godt. Suzuki Jimny lagde ud som model i 1970, men trods den respektable alder, er det kun generation fire, der er på vej, men Jimny er tro mod sine rødder, og vil også i fremtiden været en ægte hard-core off-roader, faktisk den meget ægte vare, som kan give en længere række af andre hard-core off-roadere baghjul, når både veje, stier, hjulspor og andre spor af civilisation er forvandlet til noget, der ligger mange kilometer tilbage i bakspejlet.

Tju-hej, det er 100 procent udnyttelse af kabine eller bagsædet helt til bagdøren. Gummistøvlerne skal opbevares et andet sted.

Suzuki Jimny er godt nok forbedret de senere år. De tidligere bladfjedre på alle hjul er fortid. Det var ellers en populær konstruktion, for med den type undervogn, var det muligt at øge frihøjden, ved at flytte rundt på fjedrene om på den anden side af den stive aksel, et lille trick der ikke var så populært i synshallerne, men Suzuki slipper ikke fortid og traditioner fuldt og helt på et par generationer, holder man fast i den klassiske type differentiale til forhjulene. Den klassiske ”banjo” er stadig synlig, når man kikker ind under Jimny generation fire, og både design, fremtoning og stil er bevaret på god og charmerende måde.

Bladfjedrene er afskaffet for nogle år siden, men den klassiske type 4WD er stadig en del af Jimny. Banjoen er meget tydeligt, når man tager det første kik under bilen.

Jimny er kort og kompakt, det er bagsæder til bagdøren med udvendigt monteret reservehjul, men i fremtiden er det også mere maskinkraft og en næste betænkelig mængde mere komfort, hvis man vurderer Jimny ud fra den oprindelige tanke.

Reduktionsgear af den gamle type, som ikke forstyrres af dumme fejl i et ledningsnet eller styres elektronisk. Direkte mekanisk kontakt. Det kan sige “klonk” ude i terrænet, men så er der også garanti for indgreb til kravlegearet.

Aircondition, el-ruder, varme i sæderne, seks air-bags, vognbaneassistent – også kaldet linievogter. Hvad sker der for Suzuki? Vælger man de-luxe Jimny, kan man også få klima, DAB radio LED-lygter og endnu mere guf, som man ikke tidligere har forbundet med Jimny.

Den tidligere 1,3 motor er også lagt i skuffen. Nu hedder det 1,5 liters med 102 HK og max 130 Nm, og selv om vi fortsat har noget kørsel tilgode i ny Jimny, før vi udtaler os om forskelle fra gammel til ny generation, så ligner det lave totalgearinger, alene vurderet ud fra de opgivne data, som igen bekræfter, at Jimny er ægte off-road.

Reservehjulet sidder stadig udvendigt på bagdøren, men der er ikke plads andre steder.

Vi kan også beklage, at mange kilometer på literen eller få gram CO-2 på samme distance, ikke er Jimnys stærke side. Det kommer til at give pæne smæk i den korte bagdel, når der skal tildeles danske afgifter, så prisen på ny Jimny kommer omkring de 225.000 kr, lyder første gæt fra den danske importør, som også oplyser, at vi skal frem til marts måned før Jimny kommer til landet.

Hvis vi skal driste os til at tildele Jimny en ny rolle i gadebilledet, må det blive noget med livsstil. Jimny er herligt anderledes. Den skæve bil i et bilmarked, der ellers har blikket rettet mod brint, hybrid og el.

Old-timer Suzuki Jimny anno 1970. Tjek lige hængslerne under forruden, og taget var ikke noget tag men en presenning.

Pin It on Pinterest