Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

8. December '16 13:35 by Jørli Petersen

Jumpys nye verden

Citroen Jumpy er den nye og skrappe konkurrent i 3-tons klassen, men Citroen har også fået nyt bagland, og fremtiden kan byde på nye metoder og ændret politik.

Citroen Jumpy er den nye og skrappe konkurrent i 3-tons klassen, men Citroen har også fået nyt bagland, og fremtiden kan byde på nye metoder og ændret politik.

Selv om ny Citroen Jumpy kun er en af tre, er den også en bil med gode muligheder for succes på det danske marked. Den korte opskrift på dansk succes er vedholdende forhandlere og importør, og selvfølgelig gunstige priser tilsat en effektiv servicedel, hvor de ubesvarede spørgsmål netop nu handler om den nye importør, som også er helt afgørende for de priser, der bliver forhandlet i det stadigt voksende leasingmarked.

Citroen har fået samme danske importør som Peugeot, så den tidligere konkurrence mellem de to mærker kan i praksis være sat i bero. Hvis man har en rigtig kedelig tankegang, kan man forestille sig, at man aftaler priser og øvrige betingelser over leverpostejen i kantinen på Hovedvejen i Glostrup, men den mest sandsynlige fremtid ser ud til at Citroen bliver mærket, der får frit lejde til det danske varebilsmarked, mens Peugeot mere og mere ligner et mærke, som ikke har overskud til at beskæftige sig med varebiler.

Ganske lækker, ganske velfungerende og ganske gennemtænkt førerplads med meget lidt støj fra maskinrummet.

Ganske lækker, ganske velfungerende og ganske gennemtænkt førerplads med meget lidt støj fra maskinrummet.

Den ukendte faktor for den nye danske Citroen / Peugeot alliance, hedder Toyota. Det japanske mærke har igen fået et solidt bud på en varebil i den populære størrelse, og forhandlernettet har tørstet efter en rigtig afløser til HiAce, og Citroens Jumpy er identisk med Toyota ProAce, – eller er det omvendt?

Den opdeling betyder, at Citroen ikke skal blinke med øjnene, før Toyota har nappet den mulige kunde. Peugeot ligner som nævne den af de tre, der er slået op i banen, så duellen på ens biler handler om Jumpy og ProAce.

Heste til lavpris

Testbilen har den front vi mener er den mest nydelige blandt de tre, så Citroen Jumpy fører allerede på point. Testbilen har den mest almindelige størrelse, en længde på 495 cm. og en højde på 190 cm, som betyder adgang til alle parkeringsanlæg i standardstørrelse, mens motoren i testbilen er den nye 2-liters med 150 HK, som er den motor, der giver mest valuta for pengene, målt i forhold til effekt og forbrug.

Jumpy sætter lidt for meget når der er fuldt læs i bilen.

Jumpy sætter lidt for meget io fjedrene, når der er fuldt læs i bilen.

Det såkaldte ECE-snit for en Jumpy med 150 HK er 18,9 km/l, og det er stort set samme forbrug som de mere sløve motorer, herunder den 1,6 liters med 95 HK, som i forhold til den 150 hestes, tager sig godt betalt for indsatsen.

Prishoppet fra 120 til 150 HK er beskedne 5000 kr på den officielle prisliste, så man får 30 heste for 5000 kr, og i dagens bilverden, er det billigt for en stak heste, – 166,66 kr per styk.

Når der skal forhandles rabat til flådeejere, er det oplagt, at de 30 heste kan følge med til en ”koste gratis” pris, dertil kommer en del udstyr fra den mere brugsvenlige afdeling, så en god portion af det udstyr der var i testbilen, er oplagt i leasingbiler. Udstyr som parkeringssensor, bakkamera, A/C, stor trykfølsom skærm i midterkonsollen, tre 12V udtag og ikke mindst låge i skillerummet til transport af lange genstande, er noget af det udstyr der kan følge med de fleste biler.

Klapsæder og komfort

Ulempen er desværre, at det praktiske koster på den konto, der hedder komfort. Hvis man vælger det fuldt klapbare passagersæde, får man leveret det, som i bedste fald kan kaldes et gebrækkeligt sæde. Man sidder rent ud sagt ualmindelig dårligt på det fuldt folde- og klapbare dobbeltsæde, som er helt uanvendeligt til de håndværkere, der kører to og to over lange afstande, – det kræver som minimum en fast aftale med den lokale kiropraktor.

Klapsæder er crapsæder hvis de måles med bagdelen. I denne udgave er Jumpy  uegnet til den variant, hvor to håndværkere kører land og rige rundt.

Klapsæder er crapsæder hvis de måles med bagdelen. I denne udgave er Jumpy uegnet til den variant, hvor to håndværkere kører land og rige rundt.

Herfra er vi stort set ude over de mindre gode bemærkninger, for den nye Jumpy er på næsten alle andre områder en perle. Førersædet er anderledes godt, her nærmer vi om klassens gennemsnit med en lille pil op, udsynet er uden bemærkninger, og selv om vi godt kunne drømme om lidt større sidespejle, afholder vi os fra egentlig kritik.

Motoren i Jumpy 150 lever op til forventningerne, der er et stort plus til lavt støjniveau, takket være et velisoleret skillerum, og den 6-trins gearkasse er velfungerende og velafstemt.

Køreegenskabnerne i Jumpy henter også karakterer, der er et stykke over klassens gennemsnit. Eneste lille bemærkning handler om kørsel med fuldt læs, her synker Jumpy en anelse mere end godt er, men bilen er afstemt til kørsel med mellemlæs, det er ikke en transporter i ordets egentlige betydning, så de tre bilmærker har taget hensyn til daglig komfort, så vi lever med den lille ulempe ved fuld læs, som ikke bliver almindeligt for en Jumpy.

Den samlede daglige funktion i Jumpy er rigtig god. Indretning af førerpladsen er gennemtænkt, de fleste med lange ben, vil også kunne finde den gode komfort, ryglænet i midten kan selvfølgelig fungere som arbejdsbord og holder til diverse mobile enheder, og selve varerummet er som et varerum forventes at være, kvadratisk, kedeligt og med gode velkendte adgangsforhold og mulighed for solid fastgørelse af gods i varekassen.

Der er budt op til til fornyet dans om kundernes gunst i den voksende 3-ton klasse. Jumpy står stærkt på papiret, det lokkende leasingbud hedder 2000 kr om måneden, og de kendte topsælgere i klassen har fået en spændende ny konkurrent.

Citroen Jumpy Blue HDI 150

Ny Jumpy er som tidligere en af tre, men bilen har potentiale til at blive en af de mest populære.

Ny Jumpy er som tidligere en af tre, men bilen har potentiale til at blive en af de mest populære.

Pris: fra 157.990 kr excl moms

Pris for testbil: 200.990 kr excl.moms

Motor: 2,0-liter 4-cyl

6-trins

150 HK v. 4000 o/m

370 Nm v. 2000 o/m

0-100 km/t: 11,0 sek

Tophastighed: 170 km/t

ECE-snit: 18,9 km/l

Kørevægt: 1810 kg

Totalvægt: 2730 kg

Trailer: 750/2500 kg

CO-2: 139/km

Pin It on Pinterest