Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

6. June '17 21:26 by Jørli Petersen

Kabell’s dieselflæsk

Hvorfor måler partikeljægerne altid på H.C.Andersens Boulevard i København? Hvorfor ikke måle over Banegraven ved Hovedbanen. Her vil måleudstyret gå helt amok, når de gamle dieseltog fra DSB oser forbi.

Københavns tragikborgmester Morten Kabell (EL) kom pludselig i tanke om, at det er valgår. I slutningen af november bliver det afgjort, om den gode Kabell kan fortsætte som bilismens hovedfjende nummer et i Københavns Kommune, og for at sikre sig stemmer fra både Nørrebro, de sidste stemmer fra SF, og gerne en ordentlig dyne fra de der ellers ville have stemt på Alternativet, skal alle dieselbiler nu ud af byen, tordner Morten Kabell.

Læg mærke til, at Morten Kabell kun forbinder diesel og tilhørende partikler med biler!!!

Hvorfor går den gode tragikborgmester ikke i kødet på den offentlige transport, der er storforbruger af diesel? Hvorfor har man ikke taget skridt til regelmæssig og grundig partikelkontrol af byens mange busser, og hvorfor glemmer den københavnske tragikborgmester helt, at en af byens store dieselsyndere hedder DSB.

Kan man forestille sig Morten Kabell gå i kødet på DSB? Nej vel. Det er jo offentlig transport, og så er alt jo i den skønneste orden, men lad os lige se nærmere på de mange dieseltog, som hver eneste dag kører til og fra København med udgangspunkt eller endestation i lufthavnen eller Østerport.

Morten Kabell fra Enhedslisten vil gerne være tragikborgmester de næste fire år, og jagten på biler og især dieselbiler, skal hive flere stemmer hjem til november.

DSB’s betand af dieseltog er ældgammel. 50’ernes gode gamle MY’ere med den 16-cylindrede GM diesel ses stadig på sporene, det samme gøre nyere tog som MX, ME og andre, men fælles for langt de fleste er, at de er udstyret med tussegamle GM dieselmotorer, som er tænkt og bygget årtier før nogen drømte om at opfinde det første partikelfilter.

IC3 togene går heller ikke ram forbi. IC3 togene fik udskiftet motorer i år 2000 med Deutz motorer, så IC4 togene er således de nyeste, og er udstyret med 8-cylindrede Iveco motorer, fire styk i hvert lokomotiv, og hver trækkende del af et IC4 tog yder 3000 HK, så hvor meget diesel kan 3000 HK bruge, når man farer gennem byen, eller sætter i gang på stationen?

Hvad med de opreklamerede Havnebusser, er der noget filter på dem? Skal de bare ligge i havnen og udlede partikler i hovedet på uskyldige badegæster og iskagespisende turister i Nyhavn, hvad med Havnerundfarten, sender de partikler ud i Kabell’s cyklende paradis, og skal vi ikke have et forbud mod skibe til Københavns Havn. Tænk hvor mange tons tung fuel brændstof de mange krydstogtskibe udsender gennem skorstenene i sommerhalvåret, – det kan vi blive fri for, ved at forbyde krydstogtskibe til København.

Skal alle former for dieseltransport udsættes for Kabell’s valgvrede, eller er det kun bilerne -vel at mærke personbilerne, der skal ud af byen, for det er mere besværligt at komme efter lastbiler og varevogne, for byen skal jo leve, og der skal leveres masser af frisk ventilgummi til Kabell’s kernevælgere.

Man ligger som man har ….

Lad os bare tage historien om dieselbilen og dens partikler. Morten Kabell går på jagt efter alle dieselbiler fra perioden før 2011, men gælder det alle køretøjer, for der er stor forskel på hvornår der er indført miljøregler for personbiler, lastbiler og varebiler.

Især lastbilerne har været ”tunge” at danse med. Det tog alt for lang tid, at få lavet miljøregler for lastbilerne. Lobbyvirksomhed i EU fik trukket tingene i langdrag, i øvrigt er der allerede indført miljøzoner for de ældste køretøjer i København, så helt galt er det ikke.

Er der nogen, der har spurgt om partikeludledning fra de populære Havnebusser?

Senest har danske politikere og deres embedsmænd givet stakkevis af dispensationer til gamle Euro 5 varebiler, som først nu er ved at være fortid, så det er selvmodsigende, at politikerne vil gribe ind overfor de mennesker, der har anskaffet diverse former for køretøjer, hvor samme politikere kunne have strammet ballerne for mange år siden, og ladet være med at dispensere for de regler, som man endelig indførte.

Morten Kabell går på stemmefiskeri og profileringstogt med det meget synlige, som giver gode overskrifter og især masser af TV-tid. Det er de ældre diesel personbiler der skal rammes, men de er ikke så talrige, og samlet er deres andel af partikeludledningen ikke voldsomt stor.

Det er de tunge lastbiler og de gamle varebiler, der sammen med mange andre store og næsten glemte dieselmotorer, kan gøre noget alvorligt ved mængden af partikler.

Det lugter af valgflæsk i stride strømme, når man går på jagt efter de små, mens man helt glemmer de store syndere, hvor den største af dem alle må være DSB, som kører med antikvarisk materiel, ligesom al trafik på vandet i Københavns Havn, også har en meget stor andel af den samlede udledning, så forfra igen borgmester Kabell. Gør noget troværdigt, gå i rette med DSB, gå på jagt efter partikler i den offentlige trafik, og ræk en hjælpende hånd til de mange uskyldige, som overlæsses med partikler, mens de venter på det næste forsinkede tog.

DSB har stadig mange af de gamle ME-lokomotover, med tussegamle motorer, et ME lokomotiv yder 3300 HK, bruger uanede mængder diesel, og kan udlede ufattelige mængder partikler, men selv de nyeste DSB-tog hører miljømæssigt hjemme i den tidlige jernalder. DSB fotos af Rene Strandbygaard

Pin It on Pinterest