Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

22. May 19:33 by Jørli Petersen

Kæmpekassen

Høj, tung og kantet, men også en bil med en længere række udmærkelser for design. Kia EV9 er en bil der deler vandene

Vi har kaldt Kias største el-bil for ”kæmpekassen”, siden vi så bilen første gang, og den er stor. Nærmest gigantisk. Vi er i den klasse, hvor man også finder biler som den store LandCruiser og Range Rover, Kia EV9 er en 7-personers, og for en gang skyld er en 7-personers ikke hel talentløs. Række tre er rent faktisk brugbar, men det handler selvfølgelig også om plads, plads og endnu mere plads, og EV9 kan det hele når det handler om rummelighed.

Det hører også med til historien, at Kia EV9 har modtaget en længere række udmærkelser for sit design, her på redaktionen er vi mere lorne ved bilens udseende, vi kan både finde for og imod, og vi er stadig ikke nået til en konklusion, så vi har søgt tilflugt i det neutrale hjørne.

Med alt det som baggrund, er det med en vis ærefrygt, vi nærmer os kæmpebilen, som vi afhenter hos en autoforhandler, hvor der i dagens anledning er kamp om parkeringspladserne på det nærmest kaotiske område, hvor brugtbiler og biler til reparation fylder mere end arealet tillader.

Vi tager den med det samme. Der er plads til syv i EV9, og bagerste række er mere brugbar end normalt. Kan man nøjes med seks sæder, koster det ekstra.

Første opgave var så at lirke kæmpekassen ud fra forhandlerens område. Det var sådan lige ved og næsten, og det gør det ikke lettere, at det er en bil, hvor man ikke rigtig kender hjørnerne og bilens styreudslag, og med en akselafstand på hele 310 cm, er Kias kæmpekasse alt andet end let at manøvrere på meget lidt plads, og det måtte vi gentagne gange erkende under test, at det med at styre ind på en dansk og alt for lille parkeringsplads, bliver et spørgsmål om akkuratesse, for hvis man sætter et eller flere hjul på den hvide streg til næste alt for lille parkeringsbås, er det guf for ladets P-vagter, der ligger på skjul og venter på en EV9 og andre biler af samme størrelse.

To typer EV9

Sæderække tre er i brug, men der er fortsat plads til bagage. Også til et lille besøg i den lokale planteskole.

Den ærefrygt vi havde indledningsvis, fortog sig dog ganske hurtigt, for EV9 viste sig efter få kilometer, at EV9 opfører sig som en bil af typen stor ellert, afstemningen er i den grad sat op til komfort, og både sæder og til dels indretning lever også op til den betegnelse, men det er væsentligt at få understreget, at den store Kia EV9 kører anderledes end de kinesere som i øjeblikket truer med at indtage markedet for el-biler.

En god del af forklaringen på denne vigtige forskel, finder vi med stor sikkerhed i bilens støddæmpere, der er af en mere avanceret type, som er udvalgt til at arbejde med en høj vægt, samtidig med de konstant holder bilen i uændret niveau. Sammen med det har Kia ganske sikkert også gjort sig ekstra umage med at finde de øvrige komponenter, og det samlede resultat er ganske fornemt.

Testbilen er det vi tør beskrive som en midtermodel. Det er den model med den mindste motor, batteripakken på de 100 kWh er den samme uanset hvad man vælger, for man kan også få EV9 som voldsom AWD, hvilket vil sige træk på alle fire og to motorer, her er motorydelsen oppe på 384 HK, og vi tør ikke rigtig tænke på bilens forbrug, for den høje kantede bil tager vind så det klodser, for at blive i sproget, hvor testbilen er anderledes normaliseret med træk to hjul og en mere begrænset motor.

Strømudtag og betjening af bagsæde.

Det er lidt af en overraskelse, at Kia har valgt det vi betegner som den mest almindelige elmotor i samtlige el-biler, der er den 204 hestes Bosch motor, hvor den hos Kia kun opgives som 203 HK, så der er et minimalt tab et eller andet sted.

Det siger sig selv, at der er stor forskel på den store og den lille, men hvis vi selv skulle foretage et valg, ville det blive den lille motor, som klarer sig ganske fornemt bilens størrelse og vægt taget i betragtning. De første 100 er klaret på under 10 sekunder, de første 50 er dog markant hurtigere, end det vi ser på biler med klassisk motor, at tophastigheden hedder 160 km/t er uden interesse, for kun en tåbe kan finde på at drøne ned ad de tyske motorveje med klodsen i bund, for det tømmer batteriet på rekordtid.

På den måde har vi tage livtag med bilens største svaghed. Man skal vare sig og køre forsigtigt. Hvis ikke man holder sig i skindet, koster der på rækkevidden. Den lovede rækkevidde (WLTP norm) på 563 km, holder slet ikke i byretten, vi har ganske anderledes tal, og det skal man være klar over, når og hvis man vælger at smide godt 600.000 kr efter en EV9, især når en række af de kinesiske konkurrenter nu sænker prisen fra de 600 til nu 400.000 kr.

Sæderække to, også ganske god plads.

Det må alt andet lige få Kia til at få lidt dybere rynker i panden, for selv om EV9 er bedre end de kinesiske konkurrenter, – er den så 200.000 kr mere værd? Og hvor meget når man at konstatere, når man prøvekører de to biler i typisk bymiljø?

Kia og indretning

Lidt længere oppe i denne anmeldelse brugte vi ordvalget, – to typer EV9. Det gælder også på bilens indretning, der som testbilen fås som 7-personers med klassisk sæde i række tre, men de luxe versionen har kun plads til seks personer, og pludselig er der to sæder som en slags række tre.

Det koster sjovt nok 25.000 kr at få et sæde mindre, men komforten er givetvis højere, vi har ikke selv prøvesiddet model ekstra dyr, men forsæderne og resten af bilens indretning er identisk, uanset hvor meget og hvor lidt med er parat til at betale.

Der er høj cigarføring på række et.

Designet i instrumenteringen i EV9 er ny. Kia vil sikkert kalde det produktudvikling, vi stiler spørgsmålet hvorfor, for seneste rundgang med Kia, en opdateret Ceed, fungerer bedre, og vi er tilbage ved en kæphest, hvor vi foretrækker klassiske kontakter frem for skærmbetjening, som dels kræver opmærksomhed, og ikke altid gør helt som lige havde ønsket i farten.

Den store test. Find startknappen!

Kia har udvidet instrumenteringen, man har forsøgt at sprede informationerne over flere skærme, det fungere nogenlunde, men rattet tager en del af udsynet, blandt andet er klimaskærmen næsten skjule bag ratkransen, og så starter den anderledes oplevelse i en Kia, med en større eftersøgning af startknappen, som er gemt godt og grundigt af vejen. Forbedring ønskes. Vi har også oplevet noget nyt, der kaldes bilvask modus, som dog ikke tager højde for god gammeldags håndvask hjemme i indkørslen.

567 km siger bilens egen computer ved start. Forudsigelsen blev dog hurtigt ændret. Den røde tape er vores blokering af bilens opsynsmand, der overvåger føreren.

Afslutningsvis giver vi plus for plads, et let brugbart bænkesæde på række tre, bilens højde komfort, det gælder også bilens afstemning og køreegenskaber, men bilens størrelse er også den egen største fjende, for det kantede design og den høje vægt koster på rækkevidden. Og så er der alt det med pris, hvor både kinesere og europæiske bilmærker ser ud til at være i åben krig.

Rækkevidde estimeret: Kia EV9 RWD LR
By koldt vejr 455 km By mildt vejr 655 km
Motorvej koldt vejr 325 km Motorvej mildt vejr 410 km
Gennemsnit koldt vejr 385 km Gennemsnit mildt vejr 510 km
Tal er internationale beregninger fra Holland, England og Tyskland.    

Kia EV9 LR RWD

Høj, tung og kantet, men også bunkevis af plads og lige så meget komfort.

Pris: fra 599.900 kr

Pris for testbil: 686.898 kr

1 – aut

203 HK

350 Nm

0-100 km/t: 9,4 sek

Tophastighed: 160 km/t

Batteripakke: 99,8 kWh

Spænding: 400V

Rækkevidde WLTP 563 km

Kørevægt: 2503 kg

Totalvægt: 3070 kg

Trailer: 450/900 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest