Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

13. November '15 10:56 by Jørli Petersen

Kald det KARLighed

P1100164Øvelse gør mester, og Opel hører til de absolut sidste, som kan tænkes at sende en mini-bil på markedet. Alt for sent mener mange, og nu hvor Karl ruller på et let vigende marked, kan man så fornøje sig over, at Opel har luret alle de andre, og undladt at lave de samme fejl, eller også har man bare analyseret dagens minier godt og grundigt, og sagt til sig selv, at det kan vi gøre bedre, og det er nøjagtigt hvad vi mener med ”øvelse gør mester”.

Spørgsmålet er så: Har Opel lavet den perfekte mini? Svaret er næsten. Tæt på. Det er kun trailervægt og garanti som umiddelbart stikker i øjnene, og kan gøres bedre uden de store armbevægelser. Faktisk kan de to oplagte mangler klares med lidt papirarbejde på Opels europæiske hovedkontor lidt syd for Frankfurt.

Ægte 5’er

Opel Karl fås kun som 5-dørs, bilen er 5-personers og gearkassen er helt almindelig med fem fremadgående. Så vidt alt det med fem, men til historien hører, at bagsædet i Karl er ganske brugbart, meget rent faktisk, hvis vi sammenligner i miniklassen, der er rigtig godt siddehøjde, og bedre benplads end man kunne forvente, og generelt er Karl en meget mere færdig vil end de fleste i miniklassen, den ligner meget mere en bil, og selv om motoren kun fås i en udgave med 75 HK, er den ganske tilforladelig og ganske rimelig, selv om den er uden balanceaksel til at minimere vibrationer fra 3-benet maskine.P1100167

Karl giver oplevelse af meget mere bil i mini-klassen. En af klassens to bedste, men desværre må den ikke køre med trailer.

 

 

 

En god del af det sidste plus hedder vellykket støjisolering, stille i bykørsel og ingen påtrængende lyd på motorvej, ganske godt gearskifte, og en rigtig godt indrettet førerplads med fornuftige mængder aflæggeplads, og en benzinøkonomi som selvfølgelig ikke lever op til de lovede 23,3 km/l, men trods alt ganske flot, 20 kilometer på en liter er ikke noget problem på almindelig landevej, og skulle man rende ind i en mindre kuffert eller to, så går det an i Karl, som på trods af alle de fine ord i denne anmeldelse, ikke har det bedste bagagerum for klassen, men man kan ikke få alt på en begrænset totallængde og bredde.

Årets bedste mini

Opel Karl nåede ikke blandt de fem nominerede til titlen Årets Bil i Danmark 2016, selv om jeg satte kryds ved Karl, som jeg mener er årets bedste nye mini. Karl er klart bedre end de to gange tre konkurrenter fra Citroen, Peugeot og Toyota, samt Seat, Skoda og VW. De nyere trækker fra i toppen, og foruden Karl hedder de gode minier Panda, Celerio og især i10.P1100168

Bagageplads er ikke Karls bedste disciplin, men det går an. Opel har ofret lidt bagageplads til fordel for plads i kabinen.

 

 

 

 

Karls to klare ulemper er som beskrevet indledningsvis. Ingen mulighed for at sætte en lille havetrailer efter Karl, og så kan det godt undre, at garantien holdes på to år, for Opel Karl er koreansk, Karl er på mange måder identisk med den nye model Chevrolet Spark, som sendes på det amerikanske marked i 2016, og motormæssigt er den 3-cylindrede Opel motor en 3-cylindret Daewoo eller Chevrolet motor.

Prismæssigt starter Karl ved 80.000 kr i runde tal. Den model er meget skrabet, for skrabet til at være rigtig spændende, men hvis man går et enkelt hak op i pris, lander man omkring de 100.000 kr, og får en både velkørende og ganske godt udstyret mini.

Hvis man kan klare sig, – eller slet ikke har til hensigt at købe eller låne en trailer, hedder toppen i miniklassen ved udgangen af 2015 Opel Karl og Hyundai i10. Hvis man spekulerer i kørsel med lånte trailere fra Ikea eller en tur med haveforeningens trailer, hedder tidens bedste minier Fiat Panda og Suzuki Celerio, – og det er synd for Karl, den ikke må blande sig i dette selskab.

                          Karl er ikke en helt ægte Opel. Bilen er udviklet i samarbejde med Daewoo / Chevrolet i Sydkorea, og er på mange måder identisk med den nye Spark, der senere dukker op i USA:

P1100166

Opel Karl 1,0 Enjoy 5d

Pris: 108.890 kr

Motor: 1,0-liter 3-cyl

5-trins manuelt gear

75 HK v. 6500 o/m

95 Nm v. 4500 o/m

0-100 km/t: 13,9 sek

Tophastighed: 192 km/t

ECE-snit: 23,3 km/l

Kørevægt: 939 kg

Totalvægt: 1278 kg

Trailer: 0/0 kg

CO-2: 99 g/km

Opel Karl fra 79.990 kr

Pin It on Pinterest