Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

15. December '18 10:32 by Jørli Petersen

Kandidaten

Jaguar I-Pace er blandt de fem nominerede biler, der kan køre med titlen Årets Bil i Danmark 2019, og man skal være meget hårdhudet, hvis ikke man lægger ud med at imponeres af den elektriske Jaguar.

Jaguar I-Pace har allerede hentet masser af overskrifter og positiv omtale. Den elektriske Jaguar er Årets Bil i Norge, den er nomineret som kandidat til Årets Bil i Danmark og til Car of the Year i Europa, og mens Norge har helt sin egen status omkring el-biler, er det en helt anden boldgade at vinde i både Danmark og Europa.

Den danske vinder bliver fundet i slutningen af januar, mens den næste europæiske titel må vente til biludstillingen i Geneve åbner i begyndelsen af marts, og der er skrappe konkurrenter til Jaguar alle steder. I Danmark er der to el-biler i finalefeltet, foruden Jaguar I-Pace, er Hyundais elektriske Kona med i slutrunden, og det vi hører fra jungletommerne omkring Hyundai el-Kona, er et ja til en rigtig pæn rækkevidde på en opladning, og …. nå ja, herfra er det meget blandet.

Velkommen i de lækre sæder, vi har kun 70 procent på tanken, svarende til 255 km, hvis du altså kører rigtig pænt.

Den totalt følelseskolde tankmåler, der viser, hvor mange kilometer der er tilbage, før du skal finde en ladestation.

Indtil videre er kendskabet til Jaguar I-Pace også begrænset, men vi har nu tilbragt en del tid i selskab med den nyeste Jaguar, og vi må indledningsvis advare de mange, som får tilkæmpet sig en prøvetur hos forhandleren.

Man skal være ualmindelig hårdhudet, hvis ikke man skal blive imponeret. Helt fra start giver Jaguar I-Pace et meget lækkert indtryk, smækkert design, særdeles lækker kabine, man bliver nærmest omfavnet af de lækre sæder, og hvis man kikker rundt i bilen, er er bunkevis af lækre detaljer.

Lydefri

Der hvor I-Pace adskiller sig fra den traditionelle Jaguar, er rundt om alt det med lyd. Hvis man lytter godt efter, kan man ane lidt forsigtige klik, når man starter bilen. Ellers intet. Når pegefingeren har trykket på ”D”, sker der lidt på den store infoskærm, der tændes lys andre steder, men stadig ingen lyd.

Det er også meget tyst og stille når bilen begynder at rulle, og hvis ikke man allerede er lidt imponeret af den elektriske Jaguar, bliver man det med garanti, når man slipper alle 400 HK løs på landevejen.

Med en batteripakke på 90 kWh og to nøje afstemte elmotorer, rykker Jaguar I-Pace fra stort set alt og alle. Her får man understreget el-bilens store styrke, I-Pace har samme evne til acceleration som de mest potente sportsvogne, 0-100 tiden opgives til 4,8 sekund, og det sker helt udramatisk. Det er udelukkende en kraftig forøgelse af hastighed, uden ryk fra gearskift og bunkevis af lyd.

Lige så imponerende er bilens evne til den hurtige overhaling. Vi har ikke haft mulighed for at lave egentlige målinger af bilens mellemaccelerationer, men de er meget imponerende.

Hvis du en dag ser en Jaguar lægge sig ud i en næsten unaturlig hurtig overhaling, kan du være sikker på, det er en I-Pace. Jaguar har ikke noget der kan matche det man finder i el-bilen, men når man sidder bag rattet, har man samtidig en anden ting at tage hensyn til, – bilens rækkevidde.

Turen mod nul

I højre del af de centrale instrumenter, sidder den grimme nedtæller, som helt uden nogen form for følelser fortæller dig, hvornår festen er forbi, og når du fester med de 400 HK og de imponerende temposkift fra I-Pace, ruller måleren hurtigt baglæns. Det er en kedelig nedtælling mod NUL.

Rigtig lækker kabine, sæder der både kan lune og køle, men læg også mærke til den bundløse midterkonsol. Den bliver man hurtigt træt af.

Rækkevidden på Jaguar I-Pace opgives efter den nye WLTP norm til mellem 415 og 470 km. En ganske imponerende rækkevidde her i slutningen af 2018, men der er også tal der kræver, at man kører pænt og afdæmpet med Jaguar I-Pace, der selvfølgelig har justerbar regenerering af elektrisk energi. Så snart man bare letter på paspedalen, kan man næsten få bilen til at gå på næsen, for på den måde at finde lidt ekstra strøm til senere brug, og på den måde har man næsten ikke brug for bilens kraftigt dimensionerede bremser.

Selv om man kører el-bil, skal man selvfølgelig have en rigtig ballerister. Men alt elektrisk koster i en el-bil.

Stor akselafstand betyder masser af plads i kabinen og god plads til lange ben på bagsædet.

Bagsiden af den medalje er, at man skal tvinge sig til at bruge bremserne med meget jævne mellemrum. Hvis ikke man får varmet godt igennem med jævne mellemrum, må man på værksted for at få fikset bilens bremser, da skiverne ellers vil ruste og calibrene gro sammen, så man skal lære nye tricks, hvis man køber el-bil, ligesom man lige skal vænne sig til, at akselafstanden på en I-Pace er 299 cm., det er cirka det samme som på en VW Transporter, så bilen er ikke helt skarp, når der skal parkeres på meget lidt plads, men man vænner sig hurtigt til bilens kørevægt, der ligger omkring 2325 kg, og da I-Pace hører naturligt til i luksusklassen, bliver den elektriske Jaguar ikke tildelt særlig gunst fra finansloven, så noget afgift skal der betales.

Startprisen er 750.000 kr, vil man have de mere veludstyrede og frække versioner med hjul mellem 20 og 22 tommer, kan man finde prislapper op til en million danske kroner, men så er der også tre års garanti på bilen, tre års gratis service, men stadig lidt for lidt garanti på selve batteripakken, hvilket er en generel svaghed for nutidens elektriske biler.

Bagakslen er rykket så langt tilbage som overhovedet muligt. En lækker designmæssig detalje.

Producenterne er nødt til at give en form for udvidet garanti, men det er fortsat ikke så man letter på hatten i respekt. På I-Pace giver Jaguar otte års garanti eller 160.000 km garanti på selve batteriet, og det er de 160.000 km der falder mest i øjnene.

Man bliver let imponeret af den nye Jaguar I-Pace, men vi kender ikke bilen i dagllig omgang, vi ved ikke hvor lang tid det tager at få frisk strøm på batterierne, hvor langt den egentlig kører på en tankfuld strøm og meget mere af det trælse og kedelige, så pas på første-indtrykket. Det er med forbehold.

Pin It on Pinterest